Υλικά
1 ολόκληρο μπούτι χοιρινό ψητό
200 γραμμ. συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
250 γραμμ. κέτσαπ
180 γραμμ. ζάχαρη καστανή
2 κουταλιές της σούπας μελάσα
160ml κρασί κόκκινο
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετείτε το ζαμπόν σε ένα μεγάλο ταψί. Βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από το ζαμπόν) σε μία κατσαρόλα και βράζετε για 20 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη να κρυώσει λίγο. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόβετε το δέρμα του ζαμπόν σε σχήματα διαμαντιού περίπου 3 εκατοστών.
Παίρνετε από τη σάλτσα μπάρμπεκιου και αλείφετε το ζαμπόν με ένα πινέλο. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε, για μία ώρα. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και περνάτε το ζαμπόν με ένα πινέλο με τη σάλτσα μπάρμπεκιου και το ψήνετε για επιπλέον 40 λεπτά. Παρακολουθείτε, ανά περιόδους, και, ανά διαστήματα, αλείφετε με σάλτσα μπάρμπεκιου.
Αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το τεμαχίσετε. Το κόβετε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες και το παρουσιάζετε σε ένα μεγάλο πιάτο απλωμένο σε όλη του την επιφάνεια με την υπόλοιπη σάλτσα μπάρμπεκιου στο πλάι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr