Επίσης, για πολλούς Θεσσαλονικείς ήταν πραγματικό… déjà vu, καθώς πριν από ακριβώς 22 χρόνια η 7η Απριλίου ήταν Δευτέρα και είχε φέρει χιόνια! Και μάλιστα πολύ περισσότερα από τα χθεσινά!
Προφανώς, η Ιστορία δεν είναι η μόνη που επαναλαμβάνεται. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2003, οι Θεσσαλονικείς ξύπνησαν και αντίκρισαν μία λευκή πόλη. Τότε, ένας αζορικός αντικυκλώνας με κέντρο στα 1.035mb πάνω από τη Σκανδιναβία (ιδιαίτερα βόρεια, δηλαδή) κατάφερε να ωθήσει πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην Κεντροανατολική Ευρώπη, οι οποίες έφτασαν μέχρι την Αδριατική και προκάλεσαν τη δημιουργία ύφεσης, που πέρασε πάνω από την Κεντρική Ελλάδα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.
Το κρύο θα παραμείνει
«Κάτι παρόμοιο συνέβη και σήμερα (σ.σ.: χθες). Υπήρξε ένας αυλώνας που κινούταν από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη προς τα νότια και σε συνδυασμό με έναν αντικυκλώνα που βρίσκεται στα δυτικά και επηρεάζει Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία, έφερε τους χιονιάδες. Βέβαια, οι χιονοπτώσεις υποχώρησαν γρήγορα, αλλά το κρύο θα παραμείνει λίγες μέρες», τόνισε στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Πρόδρομος Ζάνης.
Οπως φέτος, έτσι και το 2003 η επιδείνωση του καιρού, που οδήγησε σε χιονοπτώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήταν ραγδαία. Συγκεκριμένα, στις 6 Απριλίου 2003 η θερμοκρασία ήταν 6,4 έως 14,5 βαθμούς Κελσίου, μία μέρα αργότερα κατρακύλησε στους 0,2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις 8 Απριλίου 2003 η μέγιστη υπερδιπλασιάστηκε και άγγιξε τους 8,5 βαθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού στο πάρκο του ΑΠΘ, ο οποίος λειτουργεί από το 1930 και ανήκει στον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, η χθεσινή ήταν μόλις η ένατη μέρα Απρίλη τα τελευταία 95 χρόνια που ο υδράργυρος έδειξε ελάχιστη έως 1,8 βαθμούς Κελσίου.
«Οπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του τομέα, τόσο κρύο Απρίλιο είχαμε το 1935, το 1940, το 1956, το 2003 και το 2020», υπογράμμισε ο κ. Ζάνης.
Κλειστά σχολεία
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή μέρα, από τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 χιόνιζε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις γύρω ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Ωστόσο, η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν χωρίς κανένα πρόβλημα. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στον Δήμο Λαγκαδά, ενώ με καθυστέρηση δύο ωρών άρχισε η εκπαιδευτική διαδικασία στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ωραιοκάστρου. Πάντως, στις 10:00 ένας λαμπρός ήλιος πρόβαλε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.
Χιονόπτωση σημειώθηκε και στα ορεινά της Χαλκιδικής, όπου παρέμειναν κλειστά τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Ζερβοχωρίων, Πολυγύρου, Βραστάμων και Ταξιάρχη. Υπό το μηδέν υποχώρησε ο υδράργυρος στη Δυτική Μακεδονία (-4 στη Σιάτιστα Κοζάνης), όπου εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις στους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης.
Κλειστά έμειναν τα σχολεία στους Δήμους Φλώρινας, Πρεσπών και Αμυνταίου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Πυκνή χιονόπτωση κάλυψε και τις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, με τις αντιολισθητικές αλυσίδες να είναι απαραίτητες στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού αλλά και εθνικού οδικού δικτύου.
Υπό το μηδέν
Στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου της ακριτικής Δράμας το χιόνι έφτασε μέχρι και τα δέκα εκατοστά, ενώ με απόφαση του δημάρχου έκλεισαν τα σχολεία. Στην ορεινή Ξάνθη και ειδικότερα στα ορεινά Πομακοχώρια του Δήμου Μύκης το χιόνι έφτασε ακόμα και τα 35 εκατοστά, ενώ και εκεί με απόφαση του δήμου παρέμειναν κλειστά τα σχολεία. Στην Καβάλα οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι τις παρυφές της πόλης. Η θερμοκρασία από το βράδυ της Κυριακής έκανε «βουτιά» δώδεκα βαθμών, αγγίζοντας τους -4 στις ορεινές περιοχές της Δράμας και της Ξάνθης.