Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μπορούν έως και να διπλασιάσουν τους πόρους που διατίθενται από τα εθνικά προγράμματα της περιόδου 2021-2027 για στέγαση πληθυσμού. Συγκεκριμένα, προτείνεται, εκτός από την άμεση χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για την «προσιτή στέγη». Η ενίσχυση θα προέλθει από τα περιφερειακά προγράμματα, με την αναθεώρηση των προϋπολογισμών τους, με στόχο να καλυφθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η συνεχής άνοδος των ενοικίων ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο
Με βάση τον σχεδιασμό, η επιδότηση ενοικίου θα επικεντρωθεί σε νέους μέχρι και 35 ετών και νέες οικογένειες, που, λόγω χαμηλού εισοδήματος, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δική τους κατοικία και μένουν στο νοίκι. Πριν εφαρμοστεί το μέτρο, θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει στις Βρυξέλλες το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το θέμα ανέφερε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι η συνθήκη με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ είναι δυναμική και θα έχει πολλά διαφορετικά στάδια.
Προτεραιότητες
«Η κυβέρνηση θέτει από τώρα τις δικές της προτεραιότητες», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και τόνισε: «Μία βασική προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί σταθερά η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και ειδικά αυτών που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Γι’ αυτό και εμείς προτεραιοποιούμε τους χαμηλόμισθους νέους και τις νέες οικογένειες».
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης ότι θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Ρευστότητα
Μεγαλύτερη ρευστότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις τους ζήτησε, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις και στάθηκαν ιδιαίτερα στην ενισχυμένη ρευστότητα και το σημαντικά μειωμένο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ενισχύει τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συζητήθηκε, επίσης, η θετική επίδραση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στο τραπεζικό σύστημα και συμφωνήθηκε ότι κοινός στόχος είναι αυτό το θετικό αποτύπωμα να διοχετευτεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με βάση τον καταλυτικό ρόλο που επιτελούν διαχρονικά οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός ζήτησε επίσης να επιταχύνουν την τεχνολογική τους αναβάθμιση, ώστε να πραγματοποιούνται οι άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθεια, μέσω του συστήματος IRIS, του οποίου η επέκταση στην αγορά ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.