Με άλλα λόγια, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια ή να διακινδυνεύσουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους ως αλλοδαποί. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα της 20ής Μαρτίου 2025 είναι το τελευταίο βήμα πίεσης στους Ουκρανούς να αποδεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα.
Διαβατήρια
Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου λένε ότι έχουν διανείμει περίπου 3,5 εκατομμύρια ρωσικά διαβατήρια σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής, πριν από τρία χρόνια, μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος από το Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη, οι κάτοικοι αναγκάζονται να υποβάλουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι κρατικές συντάξεις, ενώ όσοι δεν έχουν ρωσική τεκμηρίωση έρχονται αντιμέτωποι με προπηλακισμούς και… κράτηση.
Η αναγκαστική υιοθεσία της ρωσικής υπηκοότητας είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να διαγράψει την ουκρανική κρατική δομή και την εθνική ταυτότητα στην κατεχόμενη Ουκρανία. Οι τοπικοί πληθυσμοί υποβάλλονται σε μαζικές συλλήψεις για να ξεριζωθούν οι διαφωνούντες. Στο στόχαστρο των Ρώσων είναι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, βετεράνοι του στρατού, θρησκευτικοί ηγέτες, ακτιβιστές, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και πατριώτες. Χιλιάδες έχουν απαχθεί με αυτόν τον τρόπο από το 2022 και παραμένουν αγνοούμενοι, με πολλούς να πιστεύεται ότι μαραζώνουν σε φυλακές -υπό ρωσικό έλεγχο- της Ουκρανίας ή της Ρωσίας.
«Κόλαση»
Εκείνοι που παραμένουν υφίστανται τρομοκρατικές τακτικές σε συνθήκες που έχουν περιγραφεί ως «ολοκληρωτική κόλαση». Ολα τα δημόσια σύμβολα της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και της πολιτιστικής ταυτότητας «σβήνονται» μεθοδικά. Η ουκρανική γλώσσα καταστέλλεται, ενώ οποιαδήποτε χριστιανική ονομασία εκτός από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει διώξεις.
Οι προσπάθειες της Μόσχας να διαγράψει την ουκρανική ταυτότητα ξεκινούν στη σχολική τάξη. Στα σχολεία σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές, στα παιδιά της Ουκρανίας διδάσκεται ένα νέο πρόγραμμα σπουδών εγκεκριμένο από το Κρεμλίνο που επαινεί τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και εξυμνεί τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δαιμονοποιεί ολόκληρη την έννοια ενός ξεχωριστού και ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους. Οσοι γονείς τολμούν να αντισταθούν κινδυνεύουν να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους.
Το Κρεμλίνο κατηγορείται, επίσης, για την απαγωγή δεκάδων χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία από κατεχόμενες περιοχές και την απέλασή τους στη Ρωσία, όπου υποβάλλονται σε ιδεολογική κατήχηση, προκειμένου να τους εξαλείψουν τις ουκρανικές ρίζες τους και να επιβάλουν μια αυτοκρατορική ρωσική ταυτότητα. Τον Μάρτιο του 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, λόγω της προσωπικής εμπλοκής του σε αυτές τις μαζικές απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία.
Σημάδια
Οι ενέργειες των ρωσικών Αρχών κατοχής είναι απολύτως σύμφωνες με τη μοχθηρή αντιουκρανική ρητορική που προέρχεται από τον ίδιο τον Πούτιν και άλλους αξιωματούχους στη Μόσχα. Ο Πούτιν επιμένει εδώ και καιρό ότι οι Ουκρανοί είναι στην πραγματικότητα Ρώσοι. Εξι μήνες πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή, έκανε το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα να δημοσιεύσει ένα μακροσκελές δοκίμιο Ιστορίας, που διαβάζεται σαν κήρυξη πολέμου κατά της ουκρανικής κρατικής υπόστασης.
Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονταν να εισβάλουν τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτήν την πράξη της διεθνούς επιθετικότητας περιγράφοντας την Ουκρανία ως «ένα μέρος της ρωσικής Ιστορίας, του πολιτισμού και του πνευματικού χώρου μας». Εκτοτε συνέκρινε την εισβολή του με τις αυτοκρατορικές κατακτήσεις του 17ου αιώνα του Ρώσου τσάρου Πέτρου του Μεγάλου και έχει κηρύξει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά για πάντα.
Πραγματικότητα
Το Προεδρικό Διάταγμα αυτής της εβδομάδας, που απειλεί να απελάσει τους Ουκρανούς από τα σπίτια τους, είναι η τελευταία υπενθύμιση ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλή συνοριακή διαμάχη ή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας του. Είναι ένας αποικιακός πόλεμος του πιο βάναυσου είδους, που στοχεύει στην καταστροφή της Ουκρανίας ως κράτους και ως έθνους. Στην καρδιά της Ευρώπης, ο Πούτιν ακολουθεί ανοιχτά πολιτικές που σχεδόν σίγουρα πληρούν τον ορισμό της εθνοκάθαρσης και μπορεί να χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία.
Η ζοφερή πραγματικότητα της εισβολής της Ρωσίας θα πρέπει να ανησυχεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που -επί του παρόντος- αναλώνονται στη χάραξη γραμμών σε χάρτες και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ενώ οι διπλωματικοί συμβιβασμοί και οι προσωρινές εδαφικές παραχωρήσεις είναι πλέον αναπόφευκτες, οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία πρέπει, επίσης, να λάβει υπ’ όψιν την τύχη των εκατομμυρίων Ουκρανών που είναι πιθανό να αφεθούν υπό ρωσική κατοχή.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ
Εκθεση του ΟΗΕ καταγράφει 183.000 εγκλήματα πολέμου
Μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα φυλακίσεων και απελάσεων του Κρεμλίνου με στόχο Ουκρανούς πολίτες που ζουν υπό ρωσική κατοχή και επιβεβαιώνει τις τρομοκρατικές τακτικές που χρησιμοποιούνται από τη δύναμη εισβολής του Πούτιν. Συνολικά επί τρία και πλέον χρόνια έχουν καταγραφεί 183.000 εγκληματικές πράξεις πολέμου σε τμήματα του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια, της Χερσώνας και σε ολόκληρο το Λουχάνσκ.
Η έκθεση της 9ης Μαρτίου 2025 από την Ανεξάρτητη Διεθνή Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος, διαπίστωσε ότι «οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις κατά αμάχων διαπράχθηκαν σύμφωνα με μια συντονισμένη κρατική πολιτική και ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς ένα κλίμα ανομίας σε όλη την κατεχόμενη Ουκρανία, με οποιονδήποτε να θεωρείται πιθανή απειλή για τις Αρχές κατοχής και να μπορεί να ανακριθεί ανά πάσα στιγμή και ώρα προτού εξαφανιστεί στο δίκτυο εγκαταστάσεων κράτησης στις κατεχόμενες περιοχές ή στη Ρωσία.
Παρόμοια στοιχεία για μαζικές κρατήσεις αποκαλύφθηκαν σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, υποδεικνύοντας αυτό που οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν ως σύγχρονη επίθεση κατά άμαχου πληθυσμού.
Ενώ τα ακριβή στοιχεία είναι άγνωστα, η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός Ουκρανών αμάχων έχει στοχοποιηθεί εκτεταμένα και συστηματικά.
Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον των ρωσικών Αρχών στην κατεχόμενη Ουκρανία εκτείνονται πολύ πέρα από τις κρατήσεις που επισημάνθηκαν από τους ερευνητές του ΟΗΕ. Οι πιο ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες αφορούν τη μαζική απαγωγή και ιδεολογική κατήχηση των ευάλωτων παιδιών της Ουκρανίας. Η Ρωσία πιστεύεται ότι απήγαγε δεκάδες χιλιάδες νεαρούς Ουκρανούς και τους τοποθέτησε σε καταυλισμούς ή ανάδοχες οικογένειες, όπου συχνά υποβάλλονται σε προγράμματα πλύσης εγκεφάλου που έχουν σχεδιαστεί για να τους αφαιρέσουν την ουκρανική ταυτότητά τους και να τους μεταμορφώσουν σε Ρώσους.
Δημοψηφίσματα
Οι φόβοι για τη μελλοντική μοίρα των Ουκρανών στις κατεχόμενες περιοχές της χώρας αυξήθηκαν πρόσφατα από την προφανή και απερίγραπτη έγκριση από τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, για τα ψεύτικα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν από το Κρεμλίνο το 2022 για να δικαιολογήσουν την κατάσχεση ουκρανικών εδαφών. «Υπήρξαν δημοψηφίσματα όπου η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει υποδείξει ότι θέλει να είναι υπό ρωσική κυριαρχία», είπε στον γνωστό υποστηρικτή του Πούτιν δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον σε συνέντευξή του που πυροδότησε «καμπανάκια» σε όλη την Ευρώπη.
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ, που περιγράφει λεπτομερώς τα ρωσικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην κατεχόμενη Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Αλλά ενώ ο Τραμπ μιλά για εκχώρηση εδαφών, διακυβεύονται, επίσης, εκατομμύρια ζωές. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να αναδειχθούν η φρίκη που εκτυλίσσεται στην κατεχόμενη Ουκρανία και τα εγκλήματα που διαπράττονται από το Κρεμλίνο. Ενώ μπορεί να μην είναι στρατιωτικά εφικτό να απελευθερωθούν οι περιοχές αυτές επί του παρόντος, η διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών κατοίκων που ζουν υπό ρωσική κατοχή θα πρέπει να είναι μια σημαντική πτυχή οποιασδήποτε διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μνημόσυνο Αλέξη Κούγια: Γιατί υπήρξε επεισόδιο Βατίδου με Χρήστο Κούγια;
- Ανάλυση Stratfor για την Τουρκία: Η οικονομία στη δίνη της πολιτικής κρίσης
- Reuters: Πώς απαντά η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ – Ποια προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο
- Συντριβή ιατρικού ελικοπτέρου στην Ιαπωνία: Τρεις διασωθέντες -Aγνοούνται τρία άτομα