Υλικά – Πατούδο
- 300 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 80 ml αλισίβα (αλουσά )
- 80 ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 αμμωνία
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσης )
Για τη γέμιση
- 500 γρ. καρύδια
- 250 γρ. αμύγδαλα
- 150 γρ. σουσάμι
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 1,5 κουταλάκι γαρίφαλο
- 1,5 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- ½ ποτήρι μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
Διαδικασία
Αρχικά φτιάχνουμε το φύλλο, σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το χέρι το λαδί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε την αλουσά. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με σόδα και νερό αλλά δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Η αλουσά βοηθά το γλυκό να γίνει πιο τραγανό. Προσθέτουμε ρακί, χυμό λεμονιού, ξύσμα, αμμώνια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει μαλακιά και εύπλαστη, να μπορεί να ανοίξει με πλάστη.
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και βρίζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι σε ένα τηγάνι για να τα καβουρδίσουμε. Έπειτα τα κοπανίζουμε ή τα περνάμε σε μίξερ να μην γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Τέλος προσθέτουμε το σιρόπι. Πρέπει να είναι ένα μείγμα στέρεο αλλά να έχει υγρασία. Αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα ή καθυστερούμε στο φτιάξιμο των πατούδων, δεν θα βάλουμε το σιρόπι. Σε ένα πιάτο θα ανακατεύουμε ένα μέρος από το μείγμα της γέμισης με σιρόπι, όταν τελειώσει ξανά φτιάχνουμε ώστε να μην στεγνώνει.
Πλάθουμε τη γέμιση σαν μικρά σουτζουκάκια για να την τοποθετήσουμε στο φύλλο.
Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια τη ζύμη και την ανοίγουμε με πλάστη. Με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε το φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση στη μέση και σκεπάζουμε με το μισό φύλλο, πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι.
Βάζουμε τα πατούδα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Μπορούμε να ραντίσουμε με ανθόνερο, αν μας αρέσει, πριν πασπαλίσουμε με ζάχαρη.
Ειδήσεις Σήμερα
Δέσποινα Μοιραράκη: Η αλήθεια για το πως έχασε κιλά – «Έκανα τις ενέσεις, έκανα και…»