Η δράση «Εξωστρέφεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ενθαρρύνει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων τους.
Ανταγωνιστικότητα
Σκοπός της είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους.
Ενδεικτικές ενέργειες που θα ενισχύονται αφορούν σε:
- Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜμΕ.
- Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/επιχειρηματικών αποστολών.
- Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
- Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχής σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κ.λπ.
Οι δικαιούχοι
Στη δράση θα μπορούν να υποβάλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) μεταποίησης και συνοδευτικών υπηρεσιών.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:
- Να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία κατηγορία περιφέρειας.
- Να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν απ’ την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) σε έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, πριν απ’ την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, ο οποίος αφορά σε προϊόντα που η επιχείρηση επιθυμεί να προωθήσει μέσω της συμμετοχής της στις εμπορικές εκθέσεις.
- Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμο/ους ΚΑΔ επένδυσης πριν απ’ την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Να αναπτύσσουν, ήδη, εξαγωγική δραστηριότητα, με ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών να προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν ή προτίθενται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα εντός του χρόνου υλοποίησης του σχεδίου.
- Να έχουν μία τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Κάτι που θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
- Να λειτουργούν νόμιμα.
- Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν απ’ την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
- Να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα.
- Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (OJ EL L 15.12.2023) της Επιτροπής της 13ης Δεκεμβρίου 2023 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η δράση.
Προϋπολογισμός
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου που θα κατατεθεί, ορίζεται σε 80.000 ευρώ. Εάν έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο του παραπάνω ορίου, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου.
Επιπρόσθετα, ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των προτάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, με ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 200.000 ευρώ.
Επιλέξιμες δαπάνες
Στο πλαίσιο του προγράμματος καλύπτονται δαπάνες που αφορούν σε προσωπικό, εξοπλισμό, παροχή υπηρεσιών, λογισμικό, προβολή, προώθησης και δικτύωση, αλλά και έμμεσες δαπάνες.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Διαδικασία υποβολής
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί για την αξιολόγηση των αιτήσεων είναι η συγκριτική αξιολόγηση. Προσεχώς αναμένεται να δημοσιευτεί η αναλυτική πρόσκληση από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπου -μεταξύ άλλων- θα προσδιορίζεται η ακριβής περίοδος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, οι επιλέξιμοι ΚΑΔ κ.λπ.
Ποσοστό επιχορήγησης
Οπως αποτυπώνεται στον πίνακα, το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει κλιμακωτή προσαύξηση έως 20% κατά την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου, η οποία θα αποδίδεται σε κάθε στάδιο πιστοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, ανάλογα με τον στόχο εξαγωγών για τον οποίο θα δεσμευθεί η επιχείρηση.
ΕΝΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Ε.Ε. 2023/2831 (De Minimis) | ||
Περιφέρειες | Δημόσια επιχορήγηση για μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις | Πρόσθετο ποσοστό δημόσιας επιχορήγησης (20%), της στήλης (με αύξηση εξαγωγών κατά τουλάχιστον 20%) |
Για το σύνολο των περιφερειών της χώρας | 40% | 60% |
Ιδιωτική συμμετοχή | 60% | 40% |