Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει ποινική έρευνα για το πώς ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ διατύπωσε τα περί αγνώστου καυσίμου στο πόρισμά του.
Μάλιστα, το Δ.Σ. του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας, Γκαμπριέλε Λαντούτσι, στην οποία αναφέρεται ότι το πανεπιστήμιο ποτέ δεν υπέγραψε το σκέλος της έρευνας για τα αίτια της πυρόσφαιρας, παρά μόνο είχε μία ιδιωτική και ανεπίσημη συνομιλία με τον καθηγητή Μπαρτ Ακού (σ.σ.: αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σιδηροδρόμων), για γενικά επιστημονικά θέματα και όχι συγκεκριμένα για την υπόθεση των Τεμπών.
Παράλληλα, ως προς το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (το έτερο Ιδρυμα του εξωτερικού που αναφέρεται στην ίδια παράγραφο), ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του καθηγητή κ. Μαραγκού στην ιστοσελίδα ellinikahoaxes, στις οποίες διαψεύδει ότι το Ιδρυμα συμφώνησε με τα συμπεράσματα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα αίτια της πυρόσφαιρας.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την ποσότητα ή τον τύπο του καυσίμου που αναφέρεται στην έκθεση. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επιτύχει συγκρίσιμο μέγεθος πύρινης σφαίρας (fireball) με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνεις στα μοντέλα», ανέφερε σε αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Μαραγκός, με το Δ.Σ. του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να λαμβάνει επισήμως απόφαση, στην οποία αναφέρεται «ότι με το πρακτικό της 26ης Φεβρουαρίου 2025 το Συμβούλιο, μετά από ομόφωνη απόφασή του, είχε επιμόνως ζητήσει από τον κύριο Ακού τη μη συμπερίληψη του κεφαλαίου με το οποίο γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα. Ο κ. Ακού αρνήθηκε το αίτημα αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς να αναβάλει τη σχετική απόφαση».
«Κατά τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα, το Συμβούλιο έχει το καθήκον να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης των Τεμπών αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας σε κορυφαία και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ή συναφή ιδρύματα της Ελλάδος ή της αλλοδαπής», αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Κάτι που σημαίνει πως θα διεξαχθεί νέα έρευνα από τον Οργανισμό, η οποία θα καθυστερήσει για μερικούς ακόμη μήνες την ανάκριση για την ουσία της υπόθεσης, πώς φτάσαμε, δηλαδή, στο τραγικό αποτέλεσμα των 57 θυμάτων. Πέρα φυσικά, από το γεγονός ότι το κύρος του Οργανισμού έχει αναντίρρητα πληγεί…
Στην απόφαση του Δ.Σ. φαίνεται και διάσταση απόψεων εντός των μελών του, αφού αναφέρεται ότι «το μέλος του Συμβουλίου, κ. Πέτρος Ευγενικός, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη δόκιμο, ελλείψει επίσημης επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, να απαλειφθεί συνολικά η ενότητα αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας, αλλά να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις αναφορικά με την ακριβή εμπλοκή του Πανεπιστημίου της Πίζας».
Από την άλλη, σημειώνεται ότι ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την ανακοίνωση, κατόπιν του γεγονότος ότι
«ο αναπληρωτής πρόεδρος ενημέρωσε ότι το θέμα είναι εξόχως σοβαρό και εισηγήθηκε να προχωρήσει οπωσδήποτε μετά από αυτήν την εξέλιξη και στην ουσία ακύρωση της επίκλησης του Πανεπιστημίου της Πίζας από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά και τις δηλώσεις του ερευνητή κ. Μαραγκού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”, παρά το ότι δεν υπήρξε επίσημη τέτοια ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, η άμεση και επείγουσα ισχυροποίηση και επιβεβαίωση του ανοιχτού σημείου του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε η εξήγηση που θα δοθεί να είναι επιστημονικά ορθή και, αν είναι δυνατόν, μη αμφισβητήσιμη».
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ποινική έρευνα για πόρισμα και ρόλο Λακαφώση
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, δημοσιοποίησε επιστολή της στην Εισαγγελία Αθηνών, με την οποία ζητάει να διεξαχθεί ποινική έρευνα για το πώς κατέληξε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διατύπωση του συμπεράσματος.
Η κ. Αδειλίνη ζητάει από την Εισαγγελία να ερευνηθεί το αδίκημα της αθέμιτης επιρροής δικαστών προκειμένου «να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων».
Δείχνει, μάλιστα, ως υπαίτια την Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών και τον τεχνικό σύμβουλο Κώστα Λακαφώση, στους οποίους αναφέρεται ρητά και για τους οποίους ζητάει «να διερευνηθεί, μεταξύ των άλλων, ποιον ρόλο διαδραμάτισαν στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος».
Μετά την ανακοίνωση αυτή του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητάει ποινική έρευνα για την εν λόγω πραγματογνωμοσύνη, με ονομαστική μάλιστα αναφορά σε συγκεκριμένο πραγματογνώμονα, για αδίκημα με απειλούμενη ποινή έως 5 ετών φυλάκιση, ακολούθησε νέος «χαρτοπόλεμος» διαρροών, με ιστοσελίδες να αναπαράγουν την εσωτερική αλληλογραφία των μελών του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τα οποία δείχνουν πως η απόφαση να περιληφθεί κανονικά η παράγραφος για την πυρόσφαιρα, με αναφορά στα Πανεπιστήμια Πίζας και Γάνδης, ανήκει στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σιδηροδρόμων, Μπαρτ Ακού.
Η εσωτερική επικοινωνία
«Θα σου ήμουν πολύ ευγνώμων αν μπορούσες να κάνεις την αρχική επαφή με το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, ζητώντας ένα χρονικό πλαίσιο και ένα εύρος χρημάτων για περαιτέρω εμπειρογνωμοσύνη, έχω το “πράσινο φως” από τον υπουργό να ζητήσω οποιαδήποτε αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη ανεξαρτήτως κόστους, και θα μας δώσουν τη χρηματοδότηση» φέρεται να αναφέρει προς το νο2 της ελεγκτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο κ. Παπαδημητρίου, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Ακού:
«Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ένα οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την πύρινη σφαίρα: οι μετασχηματιστές ή άλλα μέρη των μηχανών δεν έπαιξαν ρόλο στην ανάφλεξη ή την εξέλιξη της πύρινης σφαίρας.
Το γεγονός ότι αυτό το συμπέρασμα δεν επιβεβαιώνεται ρητά από τα πρόσφατα δημοσιευμένα βίντεο, σε καμία περίπτωση δεν αντικρούει τα ευρήματα που έχουν συνεχώς υποστηριχθεί από σαφείς αποδείξεις».
Στις συνεντεύξεις του, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Την επιστολή από το Πανεπιστήμιο της Πίζας την πήρα την Παρασκευή το μεσημέρι. Δεν πίστευα στα μάτια μου και συγκάλεσα αμέσως το Συμβούλιο. Ζητήσαμε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας», είπε επίσης και εξήγησε ότι «το “πρόβλημα Γάνδη” ανέκυψε κατά την παρουσίαση του πορίσματος. Στις 26 Φεβρουαρίου, μου ήρθε ένα πόρισμα και βλέπω ότι το πόρισμα της Γάνδης μιλά για προσομοιώσεις που έλεγξαν και δεν ήταν δικές τους, αλλά της ΕΔΑΠΟ. Τα υπόλοιπα τα έμαθα χθες το βράδυ». Διευκρίνισε ότι «παραμονή της συνέντευξης για την παρουσίαση του πορίσματος μας είπαν ότι είναι άρτιο και προχωράμε…».