Ανάμεσά τους οι Ζιλιέτ Μπινός, Νικόλα Πιοβάνι, Air, Θεόδωρος Κουρεντζής, Αριάν Μνουσκίν, Γιάννης Χουβαρδάς, Stranglers, Ντανιίλ Τριφόνοφ, πλήθος Ελλήνων δημιουργών και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ξανά με την «Ορέστεια» του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το οποίο κλείνει τα 70 του χρόνια με επιπλέον πριμοδότηση 1 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 7 εκατ. ευρώ για το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόγραμμα για το οποίο εργάστηκαν 600 άνθρωποι του Φεστιβάλ.
Παράλληλα, η Πειραιώς 260, το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα που αποτελεί την καρδιά του Φεστιβάλ, κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και αναμένει την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και επανάχρησης.
«Η επέτειος αυτή είναι ένας σταθμός περισυλλογής, αλλά και ένα νέο κεφάλαιο. Η επετειακή στιγμή είναι η κατάλληλη αφορμή για να επανεξετάσουμε τη σχέση του Φεστιβάλ με το κοινό και τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Μπορούμε να λειτουργήσουμε ως πλατφόρμα νέων, ριζοσπαστικών προσεγγίσεων; Μπορεί το Φεστιβάλ να αγκαλιάσει ακόμα πιο ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών φωνών, να γίνει σημείο συνάντησης διαφορετικών τεχνών και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής μας; Και τι σηματοδοτεί μια επέτειος σε μια εποχή όπου η Τέχνη κινδυνεύει; Σε μια εποχή όπου προαιώνιες κατακτήσεις για την ελευθερία της έκφρασης τίθενται υπό αμφισβήτηση και ο φανατισμός της ρητορικής του μίσους κερδίζει έδαφος;», αναρωτήθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στην παρουσίαση του προγράμματος. «Εχουμε την ευθύνη να παρουσιάζουμε έργα που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε σε αφιλόξενες εποχές, που σκιαγραφούν τις προκλήσεις του μέλλοντος και μας προετοιμάζουν για όσα θα έρθουν – γιατί όχι, έργα που μας συγχύζουν και μας αποπροσανατολίζουν. Εργα που τολμούν να ενοχλήσουν, έργα παρηγορητικά, έργα που αφυπνίζουν», υπογράμμισε.
Η κυρία Ευαγγελάτου στάθηκε στο πρόγραμμα του Ηρωδείου και τον κύκλο κλασικής μουσικής που θα παρουσιαστεί εκεί από μεγάλες ορχήστρες και διακεκριμένους σολίστ, όπως η Γιούτζα Ουάνγκ, ο Ντανιίλ Τρίφονοφ, ο Ιμάνιουελ Αξ, η Χίλαρι Χαν με τη Φιλαρμονική του Μονάχου υπό τον Αντρές Ορόσκο-Εστράδα, ο Κωνσταντίνος Καρύδης και ο Θεόδωρος Κουρεντζής.
Στην Επίδαυρο, όπου «αναδεικνύεται ο διάλογος των αρχαίων κειμένων με τις σύγχρονες δραματουργίες», ο σπουδαίος συγγραφέας και σκηνοθέτης Ουαζντί Μουαουάντ θα παρουσιάσει τον «Ορκο της Ευρώπης», με διεθνές καστ και επικεφαλής τη Ζιλιέτ Μπινός. Το πρόγραμμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ανοίγει ο Ούλριχ Ράσε, από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, που εντυπωσίασε το κοινό με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου (2022) και φέτος καταπιάνεται με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σκηνοθετώντας έναν θίασο ταλαντούχων Ελλήνων ηθοποιών, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο. «Γιατί ένας θεσμός με τόσο βαθιές ρίζες οφείλει να κοιτάζει μπροστά, να τολμά και να ρισκάρει», σημείωσε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Στην Πειραιώς 260, το πρόγραμμα θα ανοίξει με τη σπουδαία Αριάν Μνουσκίν και το Θέατρο του Ηλιου με ένα έργο πολιτικό και ποιητικό, το «Εδώ έχει δράκους». Και η συνέχεια ανήκει στις γυναίκες, όπως οι Καρολίνα Μπιάνκι, Ελίνε Αρμπο, Ντάρια Ντεφλοριάν, Φέι Ντρίσκολ, Μιτ Βάρλοπ, Κατερίνα Γιαννοπούλου, Σοφία Καραγιάννη, Ελενα Μαυρίδου, Ιώ Βουλγαράκη και πολλές ακόμα, που ενώνουν τις φωνές τους στις σκηνές του Φεστιβάλ υπό τον γενικό τίτλο «Τρομερές γυναίκες». Εκεί θα δούμε δύο θεματικούς κύκλους παραστάσεων: «Ρίζες» (πέντε παραστάσεις) και «Η σκηνή των βιβλίων» (οκτώ παραστάσεις).
Το Φεστιβάλ φέτος ξεκινά νέες συμπράξεις με τον Δήμο Αθηναίων και προσγειώνεται στην Τεχνόπολη και στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Δήμο Κηφισιάς, με μία site specific περφόρμανς στις όχθες του Κηφισού, που θα καταλήξει στο ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο στη Δεξαμενή.
Η πλατφόρμα του Φεστιβάλ για την προβολή και εξαγωγή της ελληνικής παραστατικής δημιουργίας παγκοσμίως, Grape, υποδέχεται φέτος περισσότερους από 90 προσκεκλημένους, από 30 και πλέον χώρες και γεμίζει υπερηφάνεια το Φεστιβάλ, καθώς έχει στείλει ελληνικές καλλιτεχνικές δημιουργίες σε περισσότερες από 40 πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.