Απόψεις

Απόψεις και άρθρα γνώμης από την έγκριτη δημοσιογραφική ομάδα του Ελεύθερου Τύπου.

H «Die Linke» ξαναγίνεται … Αριστερά

 Εδώ ταιριάζουν οι παροιμίες «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και «το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη»..

Αντιπολιτευόμενοι ως… επισπεύδοντες

Στις 24 Ιανουαρίου 2015, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, σημειώθηκε σεισμική δραστηριότητα. Στην ίδια περιοχή, το 2011, είχαμε τα ίδια φαινόμενα και κράτησαν 14 μήνες! Η πρώτη αξιολόγηση των σεισμολόγων, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που είχαν, ήταν ότι «για την ώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα». Ωστόσο, κατά τις επόμενες οκτώ μέρες, παρουσιάστηκε πρωτοφανής σεισμική δυναμική..

Τα σύνδρομα της πλατείας

Στην εισαγωγή του νέου βιβλίου του «Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος», ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρει ότι το έγραψε γιατί ήθελε να απαντήσει σε ένα ερώτημα στο οποίο οδηγήθηκε ο ίδιος μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Μνημονίων, το 2009-2010. Αναρωτήθηκε αν ήταν λάθος η επιλογή του να υποστηρίζει, δεκαετίες τώρα, «ότι από το ’74 ο εφιάλτης των διχασμών και των εμφυλίων είχε παρέλθει για τη χώρα μας και ότι ζούσαμε τη σταθερότερη Δημοκρατία της Νεότερης Ιστορίας μας. Κάτι χώλαινε ωστόσο, κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτή τη σκέψη», γράφει. Το ίδιο ερώτημα, μάλλον, βασανίζει πολλούς και όχι κατ’ ανάγκην δημιουργικά, αλλά καταστροφικά. Τα σύνδρομα των πλατειών των Αγανακτισμένων επιστρέφουν..

Ανδρουλάκης - Φάμελλος χέρι χέρι με τους ακραίους

«Δεν είμαι δικαστής, ούτε ανακριτής», δήλωσε, προχθές, ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση διερεύνησης της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ναι, αλλά αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ανακριτής ή δικαστής, τότε γιατί έχει βγάλει «ετυμηγορία» και κραυγάζει για συγκάλυψη στη διαδικασία της έρευνας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό; Πώς είναι δυνατόν να καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ενορχηστρωτή; .

Ο τρελός του (παγκόσμιου) χωριού…

Yπάρχει κάτι κοινό μεταξύ του 37ου προέδρου των ΗΠΑ και του 47ου. Ο Ρίτσαρν Νίξον και ο Ντόναλντ Τραμπ μοιράζονται τη γνωστή διπλωματική παράνοια της υποκρισίας που ο πρώτος έχει βαφτίσει «Θεωρία του Τρελού» («Madman Theory»). .

Η κυβέρνηση, τα Τέμπη και ο δρόμος έως το 2027

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ επικαιρότητα μονοπωλείται από την υπόθεση διερεύνησης των αιτίων της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Προφανώς και έχουν υπάρξει άστοχοι πολιτικοί χειρισμοί -καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας- από κυβερνητικά στελέχη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλιώς δεν θα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση περί «συγκάλυψης» στο 80% των πολιτών, όπως δείχνουν τα γκάλοπ..

Θυσία ες το παραχρήμα;

ΜΙΑ ΜΝΗΜΗ ξεχασμένη μού έφερε στον νου η Σαντορίνη, που τώρα «ειδικοί» αναφέρονται στους κινδύνους της υπερδόμησής της προς την Καλντέρα. Ανηφορίζοντας με τον Παναγιώτη Τέτση από την Αρεοπαγίτου προς τον λόφο του Αρείου Πάγου, μιλούσε, με θέρμη, πως αυτό το λιθόστρωτο ήταν «ο αριστουργηματικός πίνακας του Δημητρίου Πικιώνη, έργο καλλιτεχνικό και χειρωνακτικό, που εμπεριέχει την ιστορικότητα του σημείου»..

Τα Αρχαία Ελληνικά στην Εκπαίδευση

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση», διοργάνωσαν προχθές το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων (ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υπό το πρίσμα αυτό, εξετάστηκαν οι προκλήσεις, καθώς και οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, με στόχο την ενίσχυση της κλασικής παιδείας στην ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αναλύθηκαν σύγχρονα ζητήματα που αφορούν στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και τις πρακτικές της. .

Κρίσιμα ερωτήματα στις ράγες των Τεμπών

Πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή του Fox News άκουγα έναν βετεράνο πιλότο ελικοπτέρων ο οποίος αναφερόταν στο δυστύχημα στην Ουάσιγκτον όπου ένα Βlackhawk ελικόπτερο συγκρούστηκε με επιβατικό αεροπλάνο. .

Να βλέπουμε τα τρένα να περνούν;

Οταν είχα χρόνο, ταξίδευα με το τρένο. Οποτε βρισκόμουν στις Βρυξέλλες, η χαρά μου ήταν να πάω στο Αμστερνταμ, να δω κάποια ενδιαφέρουσα έκθεση. Και από τη Γενεύη τι ήταν το Παρίσι; Δεν λέω να πας για να μείνεις. Να πας το πρωί και να γυρίσεις το βράδυ. Τα τρένα, ήδη από τον δέκατο ένατο αιώνα, για τους Ευρωπαίους, ήταν  εργασία, επικοινωνία, αλλά και η χαρά του ταξιδιού ενός Orient Express..