Υλικά – Κρητικός τζουλαμάς
50 ml ελαιόλαδο
20 ml ρακί
Χυμό από μισό λεμόνι
270 ml χλιαρό νερό
650-700 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
50 γρ. βούτυρο πρόβειο
250 γρ. συκωτάκια (πουλιών ή αρνί ή χοιρινό)
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
200 γρ. σταφίδες
150 γρ. καρύδια (θρυμματισμένα)
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
700 ml νερό
Αλάτι
300 γρ. γλυκιά μυζήθρα (φρέσκο ανθότυρο)
250 ml γάλα ή ζωμό από κοτόπουλο
Διαδικασία
Αρχικά, ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά και το αλάτι. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας, για μια ώρα, να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση , πλένουμε πολύ καλά το συκώτι και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Θα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα θα βάλουμε το βούτυρο και θα αφήσουμε να λιώσει, σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε το συκώτι και ανακατεύουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες, τα καρύδια, τη ζάχαρη και τη κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε το νερό και λίγο αλάτι και αφήνουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Όση ώρα περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση, ανοίγουμε τα φύλλα μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη μεγαλύτερο από το ταψί μας, ώστε να καλύψει τα πλαϊνά του ταψιού. Θα πρέπει να είναι πάχους περίπου ένα εκατοστό. Λαδώνουμε λίγο το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο, ψήνουμε λίγο το φύλλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε το φύλλο με λίγο ζάχαρη και κανέλα και απλώνουμε πάνω τη γέμιση. Θρυμματίζουμε πάνω τη μυζήθρα και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και κόβουμε τη πίτα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Στη μίση ώρα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε με το γάλα ή το ζωμό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μίση ώρα.