Στην περιοχή της Σητείας, απ’ όπου και κατάγεται η Νεκταρία Κοκκινάκη που δίνει τη συνταγή, το χαρακτηριστικό σχήμα ήταν οι πλεξούδες, οι πέρδικες και το καλάθι και λεγόταν «Κουκνίσκοι».
Υλικά – Κουκνίκους
Για το προζύμι
- 2 φακελάκια μαγιά
- 50 γραμμ. χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι μέλι
- 20 γραμμ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
Για τη ζύμη
- 170 γραμμ. βούτυρο
- 250 γραμμ. μέλι
- 250 ml γάλα
- 20 ml ρακί
- ½ κουταλάκι μαστίχα
- 10 γραμμ. μαχλέπι
- Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- 3 αυγά
- 900 γραμμ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
Για άλειμμα
- 2 αυγά
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
Για πασπάλισμα
- Σουσάμι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το προζύμι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, να λιώσει αλλά όχι να καεί. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό.
Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει με τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρακόμελο, το μαχλέπι, την μαστίχα αφού πρώτα έχουμε θρυμματίσει με λίγη ζάχαρη στο γουδί ή σε μίξερ.
Προσθέτουμε το ξύσμα από τα δύο πορτοκάλια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το προζύμι που έχει φουσκώσει, ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, λαδώνουμε τα χέρια μας και τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι. Ζυμώνουμε για λίγο και χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα ή στα έξι αν θέλουμε μικρότερες κούκνικες.
Δίνουμε σχήματα στη ζύμη και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν ξανά.
Χτυπάμε τους κρόκους από δύο αυγά με λίγη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο, τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις, σκεπασμένα με αντικολλητικό χαρτί για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής ή σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ειδήσεις Σήμερα
Ποια είναι η Ροζάνα Γεωργίου; Μοντέλο και υποψήφια για μία θέση στο GNTM