Ο Μαρσολίνο Αμπάντ Τολεντίνο, που έχει ύψος μόλις 1,27 μέτρα, ήταν περιτριγυρισμένος από φροντιστές καθώς έσβηνε το κερί στην τούρτα του σε έναν οίκο ευγηρίας στο Κοτσατσίντσε, κοντά στο Ουανούκο.
Ο συνταξιούχος αγρότης ο οποίος δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε παιδιά, δεν διαθέτει πιστοποιητικό γέννησης, και το Βιβλίο Γκίνες δεν έχει ακόμη πιστοποιήσει την ηλικία του ως την μεγαλύτερη στον κόσμο.
Ωστόσο, η ηλικία του δεν αμφισβητείται στο Περού, όπου ένα υπουργείο της κυβέρνησης του έχει εκδώσει εθνική ταυτότητα που αναφέρει ότι γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1900.
Η κυβέρνηση πέρυσι απέδωσε τη ζωτικότητά του σε μια ζωή “μεταξύ της ηρεμίας της χλωρίδας και της πανίδας του Ουανούκο”.
Σύμφωνα με τοπικά Μέσα αποδίδουν τη μεγάλη ηλικία του λόγω του υγιεινού τρόπου ζωής και της γαλήνης που αντανακλάται στην καλή του υγεία και φιλική προσωπικότητα, επιτρέποντάς του να “ξεπεράσει με αντοχή και δεξιότητες 12 δεκαετίες ζωής”.
Παρόλο που ο Μαρσολίνο προτιμούσε να μασάει φύλλα κόκας όταν ήταν νεότερος, οι φροντιστές του λένε ότι τώρα “δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αβοκάντο για να ξεκινήσει τη μέρα του”.
Αν είναι τόσο μεγάλος όσο λέγεται, ο Μαρσολίνο θα ήταν σχεδόν 13 χρόνια μεγαλύτερος από τον άνθρωπο που αναγνωρίζεται επίσημα ως ο γηραιότερος εν ζωή άντρας.
Το τελευταίο διάστημα, τον τίτλο του γηραιότερου ζωντανού άντρα στον κόσμο κατέχει ο πρώην αγρότης João Marinho Neto από τη Βραζιλία, ο οποίος αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο Γκίνες τον Νοέμβριο ως ο γηραιότερος άνθρωπος, με 112 χρόνια και 52 μέρες.
Ωστόσο, ο τίτλος παραμένει αμφισβητούμενος, καθώς αρκετοί συνταξιούχοι σε όλο τον κόσμο διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην ηλικία.
Πρόσφατα, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα ερευνήσουν την αξίωση ενός άντρα από το Αφγανιστάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι 140 ετών.
Ο Ακέλ Ναζίρ, που ζει στην επαρχία Κοστ του ανατολικού Αφγανιστάν, επιμένει ότι γεννήθηκε τη δεκαετία του 1880, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν στη δεκαετία των 30 του κατά τη διάρκεια του Τρίτου Αγγλο-Αφγανικού Πολέμου το 1919.
Δεν πιστεύεται ότι διαθέτει έγγραφα που να υποστηρίζουν τα όσα λέει αλλά εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι μια ειδική ομάδα πολιτικής καταγραφής έχει αποσταλεί για να εκτιμήσει την ηλικία του.
Αν ποτέ επιβεβαιωθεί η ηλικία του διεθνώς, θα ξεπεράσει το ρεκόρ της γηραιότερης ζωντανής γυναίκας στον κόσμο, της Γαλλίδας Ζαν Καλμάν, η οποία έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες, μέχρι τον θάνατό της τον Αύγουστο του 1997.
Η ιστορία του Μαρσολίνο έγινε γνωστή μόνο το 2019. Πέρυσι, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Συνοχής του Περού ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την περίπτωση του στο Βιβλίο Γκίνες.