Η πανδημία φαίνεται πως έχει επηρεάσει τους εμβολιασμούς παιδιών και πολύ περισσότερο των εφήβων, με αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολιασμών και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για διάφορα σοβαρά νοσήματα, όπως είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό δια μέσου του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του περιβλήματος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού) ή σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος).
Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν από το νόσημα
Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων τους καθιστούν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τις ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, τον συγχρωτισμό και τη χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης. Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό τον κίνδυνο, με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Lancet να δείχνει ότι η φορεία του νοσήματος έχει αρχίσει να αυξάνεται από την ηλικία των 10 ετών, με αποτέλεσμα στην ηλικία των 19 ετών 1 στα 4 άτομα να είναι φορέας του βακτηρίου.
Μακροχρόνιες συνέπειες μετά τη νόσηση
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Ειδικότερα για τους εφήβους, πέρα των παραπάνω επιπλοκών και της υψηλής θνητότητας, το νόσημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα τους. Πρόσφατη μελέτη σε αυτή την ηλικία έδειξε πώς φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα, παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά κούρασης, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδώσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους συνομήλικους τους.
Ανησυχία για αύξηση της συχνότητας μηνιγγίτιδας
Έχοντας λοιπόν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων εφήβων για σοβαρά νοσήματα όπως είναι η μηνιγγίτιδα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση και αύξηση στην συχνότητα αυτών των νοσημάτων. Η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια σχετικά σπάνια αλλά πολύ σοβαρή νόσος, που μπορεί να έχει χρόνιες επιπλοκές ή ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.
Τα διαθέσιμα εμβόλια αποδεικνύονται σωτήρια
Στην χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους 5 συχνότερους τύπους της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (A,B,C,Y,W). Οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες είναι μια ευαίσθητη ομάδα για τον μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι φορείς της νόσου και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των καθημερινών κοινωνικών τους συμπεριφορών. Επίσης, τα ποσοστά θνητότητας σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, καθώς φαίνεται πως οι έφηβοι καθυστερούν να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.
Το πιο ισχυρό μέτρο πρόληψης για τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν θα πρέπει να καθυστερεί σε καμία ηλικιακή ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία της κοινότητας ακόμα και σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας.