Αν και οι βασίλισσες μέλισσες και οι εργάτριες έχουν σχεδόν ταυτόσιμο DNA, οι βασίλισσες απολαμβάνουν προνόμια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν… βασιλικά. Είναι μεγαλύτερες, παραμένουν γόνιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ζουν για χρόνια, σε αντίθεση με τις εργάτριες, οι οποίες ζουν λίγους μήνες το πολύ.
Τώρα, οι ερευνητές προετοιμάζονται να εμβαθύνουν στη βιολογία των μελισσών, ελπίζοντας ότι η κατανόηση του λόγου για τον οποίο οι βασίλισσες μέλισσες ευημερούν θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές θεραπείες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων και να επεκτείνουν τα γόνιμα χρόνια μας.
Το φιλόδοξο έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Advanced Research + Invention Agency (Aria). «Είναι αυτές οι παράξενες ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πραγματικά τις ζωές όλων», δήλωσε ο Yannick Wurm, ένας από τους οκτώ διευθυντές προγραμμάτων που ανακοίνωσε η Aria τη Δευτέρα. Ο Wurm, πρώην καθηγητής εξελικτικής γονιδιωματικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, θα επιβλέπει έργα για τη μελέτη των μελισσών, των σφηκών, των μυρμηγκιών και των τερμιτών προς όφελος του ανθρώπου.
«Αυτές οι παράξενες ιδέες έχουν τη δυνατότητα να είναι πραγματικά μεταμορφωτικές για τη ζωή όλων», δήλωσε ο Γιανίκ Βουρμ, ένας από τους οκτώ διευθυντές προγράμματος που ανακοινώθηκαν από την Aria τη Δευτέρα. Ο Βουρμ, πρώην καθηγητής εξελικτικής γενωμικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, θα επιβλέπει έργα μελέτης για μέλισσες, σφήκες, μυρμήγκια και τερμίτες προς όφελος των ανθρώπων.
«Αν καταφέρουμε να ξετυλίξουμε και να ανασυνθέσουμε πώς η φύση έχει λύσει αυτές τις προκλήσεις για αυτά τα ζώα, αυτό μπορεί να είναι μεταμορφωτικό για τη διακοπή της γήρανσης, τη γονιμότητα των ανθρώπων, τη μεταφορά οργάνων και να προσφέρει νέους τρόπους για να πολεμήσουμε τις ασθένειες», είπε στον Guardian.
Οι νεαρές βασίλισσες μέλισσες ζευγαρώνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης και αποθηκεύουν σπέρμα από πολλούς αρσενικούς σε έναν οργανισμό που ονομάζεται σπερματοθήκη. Στη συνέχεια, οι βασίλισσες απελευθερώνουν το σπέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να γονιμοποιήσουν τα αυγά τους. Στην κυψέλη, οι εργάτριες ταΐζουν τη βασίλισσα βασιλικό πολτό. Ο πολτός της βασίλισσας των μελισσών είναι μια θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνες έκκριση, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μέλισσας, μαζί με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και μικρόβια του εντέρου. Πέρυσι, οι επιστήμονες παρέτειναν τη ζωή των εργατριών μελισσών μεταμοσχεύοντας μικρόβια του εντέρου από βασίλισσες.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κυρανάκης: Να πάει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αν τον απειλούν
- Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Ρόδο: Χτύπησε την 29χρονη σύντροφό του μπροστά στο παιδί τους – «Μου φώναζε “φύγε αλλιώς θα σε σφάξω”»
- You tuber άφησε μία Coca Cola σε απομονωμένη φυλή του Ινδικού: Γιατί συνελήφθη;
- Μαξίμου: Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο – Τα ονόματα και οι ρόλοι που αναλαμβάνουν