Μία πληγή που ανοίγει, κλείνει και ξανανοίγει…
Η εμφάνιση πληγής στο πόδι που δεν κλείνει είναι πολύ συχνή στους ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι έχουν πια ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Υπολογίζεται ότι ποσοστό 19% έως 34% εξ αυτών θα εκδηλώσει διαβητικό πόδι, όπως λέγεται επιστημονικά η παρουσία ελκών στα πόδια. Το διαβητικό πόδι αναπτύσσεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη, τον οποίο δεν ρυθμίζουν επαρκώς. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η πληγή στο πόδι τους θα μολυνθεί. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμετώπισή της.
Διαβήτης και πληγή στα πόδια
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι οποίοι εξέτασαν την πορεία της υγείας 294 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί με λοιμώξεις διαβητικού ποδιού, κατέληξαν σε μια σειρά από πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτροπές των ελκών. Οπως αναφέρουν:
- Το 48% των ασθενών τους υποτροπίασε μετά τη νοσηλεία του.
- Τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής διέτρεχαν οι ασθενείς των οποίων οι πληγές έκαναν περισσότερο καιρό να επουλωθούν.
- Μάλιστα, σε όσους η πληγή χρειάσθηκε περισσότερο από 90 ημέρες για να επουλωθεί ο κίνδυνος υποτροπής της λοίμωξης ήταν τριπλάσιος.
- Η παρατεταμένη περίοδος επούλωσης σχετιζόταν με περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο. Συνοδευόταν, επίσης, από παρατεταμένη νοσηλεία.
Οι μισοί διαβητικοί με πληγή στο πόδι δεν καταφέρνουν να αποφύγουν τις υποτροπές
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο κίνδυνος υποτροπής αυξανόταν και όταν η πληγή είχε φτάσει έως το κόκαλο, προκαλώντας λοίμωξη στο υποκείμενο οστό (οστεομυελίτιδα). Σε τέτοια περίπτωση, οι πιθανότητες υποτροπής διπλασιάζονταν, έναντι του κινδύνου που διέτρεχαν οι ασθενείς με πληγή μόνο στους μαλακούς ιστούς. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό υποτροπής ένα έτος μετά την αρχική νοσηλεία ήταν:
- 38% στους ασθενείς με πληγή στους μαλακούς ιστούς.
- 56,7% στους ασθενείς με οστεομυελίτιδα.
Τα διαβητικά έλκη εμφανίζονται, πλέον, όλο και συχνότερα σε νέους
Το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης, όμως, ήταν η ηλικία των συμμετεχόντων, τονίζουν οι επιστήμονες. Οπως εξηγούν, πολλοί από τους εθελοντές της μελέτης ήταν νέοι που εκδήλωσαν πολύ νωρίς στη ζωή τους σοβαρές διαβητικές επιπλοκές.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το διαβητικό πόδι αναπτυσσόταν, κυρίως, σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ασθενείς. Πλέον, όμως, προσβάλλει πάρα πολλούς νέους. Αιτία γι’ αυτό είναι τα αυξανόμενα κρούσματα παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων συννοσηροτήτων στους νεαρούς διαβητικούς ασθενείς. Οι συννοσηρότητες αυτές επιταχύνουν τις διαβητικές επιπλοκές, τονίζουν οι ειδικοί.
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Εύη Βατίδου: Αυτό είναι το σπίτι που ενοικιάζει στη Γλυφάδα – Πόσο κοστίζει
Βόμβα του Μελέτη Ηλία για «Το Σόι σου»
Η φωτογραφία της Μαρίας Αντωνά που έγινε viral και το «στόλισμα» από τα πρωινάδικα