Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ακόμα και εταιρίες που προσφέρουν ξαπλώστρες σε παραλίες εξακολουθούν να μην κόβουν αποδείξεις και να απασχολούν «μαύρους» (αδήλωτους) εργαζόμενους.
Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να μην εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν τη βαθιά ανάσα που θα μπορούσαν να πάρουν από την τουριστική περίοδο. Και αυτό παρότι στα κοσμοπολίτικα νησιά οι τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα καταστήματα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας αναμένεται να «φουλάρουν» τις μηχανές τους το μήνα που διανύουμε, ο οποίος είναι και ο πιο προσοδοφόρος οικονομικά λόγω της κορύφωσης των τουριστικών αφίξεων. Από τις τελευταίες… επισκέψεις των αστυνομικών σε καλοκαιρινούς προορισμούς προκύπτει ότι περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είτε δεν είχε κόψει αποδείξεις σε πελάτες είτε είχε υποπέσει σε παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
«Καμουφλαρισμένοι»
Ενδεικτικό είναι ότι στις 15 και στις 18 Ιουλίου 2016 κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν ελέγχους σε συνολικά 22 καταστήματα στα πιο τουριστικά σημεία της Μυκόνου και της Θάσου και κατέγραψαν παρανομίες σε 12 από αυτά. Οι αστυνομικοί φορούσαν πολιτικά, ενώ έλαβαν όλα τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μη διαρρεύσει η πληροφορία της παρουσίας τους στα νησιά. Αρμόδιος αξιωματικός αναφέρει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι οι καταστηματάρχες ενημερώνονται για την παρουσία της εφορίας ή της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί αμέσως μόλις οι άνδρες των ελεγκτικών μηχανισμών πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι.
Ετσι, λαμβάνουν τα μέτρα τους κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί και όταν οι εφοριακοί ή οι αστυνομικοί αποχωρήσουν, συνεχίζουν το «πάρτι» φοροδιαφυγής.
Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως προγραμματίζεται κλιμάκια της Βορείου Ελλάδος να προχωρούν σε ελέγχους νότια και κλιμάκια της Νοτίου Ελλάδος βόρεια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
akalafatis@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί