Όπως αναφέρεται στο σχόλιο των κυβερνητικών πηγών «οι βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής». Όπως αναφέρουν «έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και αγορά εργασίας».
Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:
Επενδύσεις
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται μέτρα που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, είτε καλύπτοντας βασικές «ανάγκες» των επενδυτών (πχ απλές και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, ενίσχυση νομικής βεβαιότητας) είτε με την παροχή κινήτρων. Επίσης περιλαμβάνει και μέτρα που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εν γένει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – Μείωση γραφειοκρατίας και διοικητικών βαρών κατά 25% (ΥΠΑΝ)
Ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΥΠΨΔ – ΥΠΔΙΚ)
Ολοκλήρωση Κτηματογράφησης και ψηφιοποίηση διαδικασιών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις χρήσεις γης (ΥΠΨΔ)
Ολοκλήρωση ειδικών χωροταξικών πλαισίων (ΥΠΕΝ): Τουρισμού (+ΥΠΤΟΥΡΠ), Ορυκτών Πρώτων Υλών (+ΟΠΥ), ΑΠΕ και Βιομηχανίας
Ανταγωνιστικότητα
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είτε αυξάνοντας την παραγωγικότητα (δηλ. την αξία που κάθε εργαζόμενος παράγει σε συγκεκριμένο χρόνο), είτε μειώνοντας το κόστος παραγωγής, είτε αυξάνοντας το επίπεδο καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά, υπό την έννοια ότι αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τον τρόπο που παράγουν προκειμένου να επιβιώσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Νέα Δίκτυα Ηλεκτρισμού (ΥΠΕΝ – ΔΕΔΔΗΕ): Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κυκλάδων – Δ Φάση
Διευκόλυνση Μεταφορών – Μεγάλα Έργα (ΥΠΟΜΕ): Πάτρα – Πύργος , Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65: Τρίκαλα-Εγνατία Οδός, Μετρό Θεσσαλονίκης – επέκταση προς Καλαμαριά
Επέκταση δικτύου οπτικών ινών (ΥΠΨΔ)
Επενδύσεις για την κατασκευή θερμοκηπίων (ΥΠΑΑΤ)
Εξωστρέφεια
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μέτρα που ενισχύουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τη στενή έννοια – δηλ. με δεδομένο το τι προϊόντα/υπηρεσίες παράγουν και πόσο αποτελεσματικά το κάνουν, ώστε να μπορούν να επεκταθούν ευκολότερα εκτός συνόρων. Η εξωστρέφεια, με την ευρύτερη έννοια, είναι προφανώς άμεσα συνδεδεμένη με τα μέτρα των προηγούμενων 2 κατηγοριών.
Υλοποίηση Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης εμπορίου 2022-2026 (ΥΠΟΙΚ – ΑΑΔΕ, ΥΠΕΞ): Ενίσχυση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Τελωνείων, Υλοποίηση Ενιαίας Θυρίδα Εξωτερικού Εμπορίου (Ε-trade Single Window), Ενίσχυση συνδεσιμότητας Ελλάδας με γειτονικές χώρες
Ψηφιακός μετασχηματισμός αγροδιατροφικού τομέα – Εξωστρεφής Γεωργία (ΥΠΑΑΤ – ΥΠΨΔ)
Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» (ΥΠΟΙΚ)
Αύξηση συμμετοχής στην αγορά εργασίας
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας (λόγος του εργατικού δυναμικού προς τον πληθυσμό).
Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων (έμφαση σε γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους) (ΥΠΕΡΓ)
Αναμόρφωση Επιδόματος Ανεργίας (ΥΠΕΡΓ)
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση εγγυάται ότι η οικονομία είναι έτοιμη για τις προκλήσεις μετά τους δασμούς
«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μια ενιαία αντίδραση. Σωστό ήταν ότι δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά. Ένα είναι βέβαιο: Προφανώς θα αγωνιστούμε για τα εθνικά μας συμφέροντα». Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τον πήχυ χαμηλά, καθώς – όπως είπε – «δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ».
Παράλληλα τόνισε ότι «είναι σημαντική περισσότερο από ποτέ η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όπως έχουν δρομολογηθεί». Ειδικά για τους δασμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα επιμένει για μια ενιαία αντίδραση ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο των 27 της ΕΕ. Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά γιατί θέλει ανάλυση το πώς θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα».
«Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του, κάνοντας λόγο για ένα αχαρτογράφητο, νέο διεθνές τοπίο, για το οποίο -όπως είπε- για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι ουδείς μπορεί να βγει ωφελημένος. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αντίδραση και ενώ επί τάπητος βρίσκονται τα αντίμετρα που πρέπει να ληφθούν, επεσήμανε ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε.
Ηδη Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προετοιμάσει μία αποφασιστική αντίδραση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία αντίδραση που θα περιλαμβάνει τη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών του ευρωπαϊκού οπλοστασίου, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και επιχειρεί να παίξει ρόλο συνδιαμορφωτή, με την Ευρώπη να προετοιμάζει ήδη ένα πακέτο μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι με δεδομένη την ανησυχία για επιστροφή της ύφεσης, η Ελλάδα στρέφεται και σε άλλες αγορές, σημειώνοντας ότι η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος των ελληνικών εξαγωγών που προορίζονταν για τις ΗΠΑ, αποτελώντας εναλλακτικές λύσεις για τους Ελληνες παραγωγούς.