Με ένα «κλικ» κάθε μελετητής, αλλά και ανήσυχος αναγνώστης, σε είκοσι δύο μήνες από σήμερα, θα έχει πρόσβαση σε πολύτιμα σημαντικά ιστορικά αρχεία, τα οποία στεγάζονται σήμερα σε δύο σημεία της Αθήνας, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων (Σύνταγμα) και στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218).
Η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης που υπογράφηκε χθες μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, αναδόχου εταιρίας διεκπεραίωσης του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 2.074.611 ευρώ.
Οπως ανέφερε ο κ. Τασούλας κατά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης «Ψηφιοποίηση τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων», το Κοινοβούλιο μπαίνει στην πρωτοπορία της τεχνολογίας, δίνοντας μια μεγάλη δικαίωση στην αποστολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Επιπλέον, επεσήμανε πως «όλη η εργασία, όλη η παραγωγή της δουλειάς της Βουλής θα είναι σε 22 μήνες απόλυτα, ταχύτατα και αξιόπιστα προσβάσιμη στον ελληνικό λαό με τις πιο σύγχρονες μεθόδους χάρη στη συνεργασία με την Cosmote».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως το εν λόγω έργο «θα βοηθήσει τους μελετητές της Ιστορίας και πάνω απ’ όλα θα ενισχύσει τη γνώση της Ιστορίας μας, και μέσα από τη γνώση τη Δημοκρατία».
Σήμερα, η Βιβλιοθήκη της Βουλής αποτελεί τη δεύτερη σε πλούτο βιβλιοθήκη της χώρας, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Στις συλλογές της περιλαμβάνονται 377.000 τίτλοι βιβλίων και περιοδικών, που αντιστοιχούν σε 625.000 αντίτυπα βιβλίων και τεύχη περιοδικών, πλήρης σειρά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων από το 1844 έως σήμερα, βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, 21.670 μικροταινίες ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ού αιώνα, σύγχρονες εφημερίδες και περιοδικά.
Στις Ειδικές Συλλογές, όπου αποθησαυρίζεται σπάνιο και πολύτιμο υλικό, έχουν ενταχθεί 41.100 τίτλοι, που αντιστοιχούν σε 62.700 αντίτυπα και τεύχη, 600 χειρόγραφα, 5.000 χάρτες, σπάνια φυλλάδια και περιοδικά έντυπα, καθώς και έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια.
Στην πρώτή φάση, το έργο θα υλοποιηθεί μέσα από δύο διακριτά υποέργα με τίτλο «Ολοκληρωμένη Ψηφιακή Διαχείριση Υλικού» και «Προβολή Δημοσιότητας Αποτελεσμάτων του Εργου», που θα αφορά στη διοργάνωση μίας ημερίδας.
Στην «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη» της Βιβλιοθήκης της Βουλής υπάρχει ένας τεράστιος όγκος υλικού, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί με παλαιότερες μεθόδους, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει σήμερα εύρυθμη δυνατότητα χρήσης. Το υλικό που θα δεχθεί περαιτέρω επεξεργασία και θα τεκμηριωθεί με βάση σύγχρονα πρότυπα, μεταξύ άλλων, είναι οι 14.000.000 λήψεις εφημερίδων και 795.000 σελίδες κοινοβουλευτικού αρχείου. Θα δεχθούν ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση επίσης 71.660 σελίδες από τα Αρχεία Γ. Ψυχάρη, Ι. Μεταξά, Γ. Γεννηματά, 600 χειρόγραφοι κώδικες, 3.466 περγαμηνοί και χαρτώοι χάρτες, 1.300 φωτογραφίες, καθώς και το ακουστικό αρχείο BBC, 2.500 ώρες ηχογραφήσεων από εκπομπές και ντοκουμέντα της περιόδου 1939- 2005.
Ανάμεσα στα παραπάνω εντυπωσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται το Αρχείο Βουλής της περιόδου 1926- 1966, αρχείο εισηγητικών εκθέσεων από το 1910 έως το 1958, το Αρχείο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νομοθετικής Εργασίας (1970-1973) και το παραρτήματα Εφημερίδος Συζητήσεων της Βουλής από το 1879 μέχρι το 1910.
Μεταξύ άλλων, επίσης με ένα «κλικ», θα γίνουν άμεσα προσβάσιμα οι 17 τόμοι από τα Πρακτικά Συζητήσεων της Γερουσίας κατά το ιστορικό διάστημα 1843-1862, 19 και 12 τόμοι αντίστοιχα από τα πρακτικά Αναθεώρησης του Συντάγματος (1948, 1953, 1967, και 1975, 1986, 2001).
Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες από τον διαδικτυακό κόμβο προβολής θα είναι προσβάσιμα και από ΑμεΑ. Με συντονισμένες προσπάθειες από το 2019 της Βουλής σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και τον Εθνικό Οργανισμό Τεκμηρίωσης, καθώς και με τη συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο εντάχθηκε στον εθνικό προγραμματισμό ψηφιακού εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μεγάλα στοιχήματα του Ιουνίου για ακρίβεια και ελληνοτουρκικά
Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Απολογείται σήμερα ο 39χρονος