Οι δύο σημαντικοί σταθμοί σε ό,τι αφορά στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στην ακρίβεια που συνεχίζει να πυροδοτεί η παγκόσμια αναταραχή στην αγορά ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι το άνοιγμα, στα μέσα Ιουνίου, της πλατφόρμας για τις αιτήσεις αναδρομικής επιστροφής στα νοικοκυριά του 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και η ανακοίνωση – πιθανότατα και πριν από τα τέλη Ιουνίου- νέων διευρυμένων μέτρων για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί. Από 1ης Ιουλίου θα αλλάξει και ο μηχανισμός τιμολόγησης εξουδετερώνοντας την ρήτρα προσαρμογής, ώστε οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος να είναι πιο ισορροπημένοι.
Το μήνυμα που εστάλη πάντως και χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα, είναι ότι οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση και είναι διαρκής η διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση «θα αξιοποιήσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια, που πάντως δεν είναι ατελείωτα, για να σταθεί στο πλευρό των πολιτών».
Διεθνείς επαφές
Οσον αφορά τις διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ιούνιος περιλαμβάνει τρεις πολύ σημαντικούς σταθμούς που θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να εντείνει ακόμη περισσότερο τις πρωτοβουλίες για διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Πρώτος σταθμός θα αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και στο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς.
Ο κ. Σολτς αποδέχθηκε τη σχετική πρόκληση του Ελληνα πρωθυπουργού και θα συναντηθεί μαζί του για δεύτερη φορά μετά το πρόσφατο τετ α τετ των Βρυξελλών, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης του παρουσίασε όλα τα στοιχεία και τους χάρτες που καταδεικνύουν την τουρκική προκλητικότητα και τον ενημέρωσε για την επιθετική ρητορική της Αγκυρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Την επομένη της συνάντησης αυτής σημειώθηκε, ως γνωστόν, η μεταστροφή του Βερολίνου από την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και εστάλη αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, το οποίο είχε προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής θα συμμετέχουν η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, ενώ η Τουρκία αποφάσισε τελικά να εκπροσωπηθεί διά του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί.
Στόχος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.
Επόμενος σταθμός θα αποτελέσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23 -24 Ιουνίου, όπου αναμένεται να τεθεί από τη χώρα μας το ζήτημα της συνεχιζόμενης της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας και ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφή την επιδίωξη, εφόσον συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά από τη γειτονική χώρα, να υπάρχει και σαφής αναφορά στα συμπεράσματα με μία ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.
Σημαντικό ορόσημο αποτελεί όμως και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29 και 30 Ιουνίου, όπου με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα εκπέμψει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στο εσωτερικό της Συμμαχίας το μήνυμα ότι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να απασχολεί τη Συμμαχία λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2022: Σε πέντε μαθήματα δοκιμάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Απολογείται σήμερα ο 39χρονος