Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να είναι και η νέα ατομική έκθεση του κορυφαίου δημιουργού, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) από τις 23 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2025 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, κάτω από τον εύγλωττο, για την εποχή μας, τίτλο «Σύγχυση».
Πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες παρουσίες του σπουδαίου εικαστικού θα λέγαμε ότι ανάλογη αίσθηση μας άφησαν οι εκθέσεις του Γιώργου Ξένου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας και στις πρώην φυλακές της Αίγινας το 2023, με τους εύγλωττους τίτλους «Πορευόμενοι στην Ιερότητα» και «Η Ελευθερία του Εγκλεισμού» αντίστοιχα, οι μοναδικοί «Τόποι Περισυλλογής» στο Μέγαρο Μουσικής, οι «Διερχόμενοι» και «Επτά Πύλες» στο Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2021, ή παλιότερα, το 2013 οι εκθέσεις του στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών, ή δύο χρόνια νωρίτερα η έκθεσή του στο Επιγραφικό Μουσείο. Πάντα σε δημιουργική συνομιλία και συνύπαρξη με το περιβάλλον, με το χθες, το σήμερα, το παρόν και το παρελθόν.
Η νέα έκθεση του Γιώργου Ξένου στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, αποτελούμενη από τις εγκαταστάσεις «Σύγχυση», «Δίοδο» και «Παύση», που συγκροτούν μια πορεία μετάβασης προς τη σύγχυση και συνθέτουν, όπως λέει ο ίδιος, «την καταγραφή μιας μετέωρης στιγμής του παγκόσμιου πολιτισμού».
Πνεύμα ελεύθερο, αβόλευτο και πληθωρικό, ο Γιώργος Ξένος είναι ένας καλλιτέχνης που σκέφτεται ταυτόχρονα μέσα στην τέχνη και έξω από αυτήν, βρίσκοντας μία διαλεκτική σχέση ανάμεσα στις αισθητικές κατηγορίες της εικαστικής χειρονομίας και την κριτική σκέψη για τα πράγματα του κόσμου, τις ψυχικές διαθέσεις, τη γλώσσα.
Η «Δίοδος» και οι Διερχόμενοι που εισάγουν τον θεατή στην έκθεση είναι η εικαστική μετωνυμία της έννοιας της μετακίνησης, που στις μέρες μας αποτελεί συνθήκη του αλυσιτελούς σχεδιασμού της κοινωνίας: μια διαρκής μετακίνηση πληθυσμών και πληροφορίας που εντείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα. Είναι η δίοδος που ταυτόχρονα δημιουργεί και το δίλημμα για το πέρασμα, μια μετάβαση που συντελεί στην παγκόσμια σύγχυση, καθώς αποτελεί το πέρασμα από τη συμβολική σκέψη κι έκφραση στην ψηφιακή ανακατασκευή και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).
Το πολύπτυχο «Παύση» δείχνει ακριβώς την αντίδραση, τη διαμαρτυρία, αλλά και τις αντιθετικές φωνές που δονούν με παύση παγκόσμια τη δημόσια σφαίρα. Εδώ, συγκροτείται μια ενότητα ασυμμετρίας κι ασυμφωνίας, μιας ουσιαστικής δυσαρμονίας, καθώς οι νότες και οι φωνές στις παρτιτούρες δεν συντονίζονται με το κυρίως θέμα, αντιθέτως διαμεσολαβούνται από τη βούληση και την αρχή ενός παντοδύναμου μαέστρου. Παράλληλα, αποτελούν, ως παρτιτούρα, το εχέγγυο της οπτικοακουστικής μνήμης, του ίχνους μιας προσπάθειας να εκφρασθεί -και μέσω της μουσικής και ποιητικής αρμονίας- η υπερβατικότητα που επιτρέπει τη συνύπαρξη.
Κεντρική θέση στην έκθεση καταλαμβάνει η εγκατάσταση της «Σύγχυσης», στην οποία κορυφώνεται (και καταλήγει) η εννοιολογική ενορχήστρωση του Ξένου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο δρ Γιώργης – Βύρων Δάβος, τεχνοκριτικός και καθηγητής Εφαρμοσμένης Αισθητικής.
Info: Γιώργος Ξένος «Σύγχυση». Εγκαίνια: 23 Απριλίου 19:00.Διάρκεια: ως 1 Ιουνίου 2025.Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής. Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028
Δυνατότητα για νέα αρχή
Η κατάρρευση των διαφορετικών απόψεων και κοσμοθεωριών, που συγκροτούνται από τις ακατάστατες, ασύνδετες λέξεις και τις ασυμπτωτικές απόψεις, ακριβώς όπως οι αλληλοσυγκρουόμενοι όροι και οι κώδικες στα συνέδρια και τα συμβούλια, στο τέλος σπέρνουν τη σύγχυση και αφαιρούν τη δυνατότητα μίας απόφασης. Η εικόνα της τελικής διάλυσης αποτελεί ένα «πέρας» με τη διττή έννοια του όρου: και τετελεσμένο γεγονός, αλλά κι ένα ορόσημο, ως «πέρασμα» σε κάτι άλλο, μια επανεκκίνηση. Η τελική διάλυση στον Ξένο δεν είναι λήξη, είναι δυνατότητα μιας νέας αρχής γιατί όλα μένουν ανοικτά, ακόμη κι όταν καταστρέφονται αφήνουν ένα ίχνος κι έναν ίσκιο.