Για τον σκοπό αυτόν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Μαΐου νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τροποιητικές διατάξεις του ν. 4887/2022. Βάσει χρονοδιαγράμματος, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και ενσωματωθούν όποια σχόλια κριθούν απαραίτητα, θα εισαχθεί -εντός Μαΐου- το σχέδιο νόμου στη Βουλή προς ψήφιση. Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τα εξής τρία καθεστώτα (με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ έκαστο) του Αναπτυξιακού Νόμου:
- Καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης
Μέσα από αυτό το καθεστώς θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια σε περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα, όπως οι:
α) παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες ευρισκόμενες στα βόρεια σύνορα της χώρας ή
β) περιοχές όπου το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανέρχεται στο 70% του ετήσιου ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
Επίσης, δύναται να ενισχύονται περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
- Μεγάλες επενδύσεις
Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε κλάδους της οικονομίας, προκειμένου, με την υλοποίησή τους, να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες.
Μάλιστα, τα επενδυτικά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απόφαση υπαγωγής στο συγκεκριμένο καθεστώς, θα μπορούν να λάβουν δάνεια βραχυπρόθεσμα, έναντι της επιχορήγησης, ή μακροπρόθεσμα, για την υλοποίηση της επένδυσης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ή, εναλλακτικά, από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
- Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
Στο πλαίσιο του καθεστώτος θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια από τον τομέα της μεταποίησης (πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, για τα οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς) και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση.
Με το προωθούμενο «λίφτινγκ» στον νόμο, τα καθεστώτα ενισχύουν το περιβαλλοντικό τους πρόσημο, καθώς -μεταξύ άλλων-, στο πλαίσιο της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, προβλέπεται η κάλυψη δαπανών για την εξυγίανση περιβαλλοντικής ζημιάς, την αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων και οικοσυστημάτων, την προστασία ή επαναφορά της βιοποικιλότητας ή την εφαρμογή λύσεων που βασίζονται στη φύση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της. Σημειώνεται πως καλύπτονται, επίσης, δαπάνες σχετικές με συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ, αλλά και με μέτρα ενεργειακής απόδοσης, δαπάνες για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές κ.ά.
Προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας
Σκοπός του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Αναπτυξιακό είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του αφορούν στα εξής:
-Θεσπίζονται νέα καθεστώτα ενίσχυσης και τροποποιούνται κάποια από τα υφιστάμενα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 12 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σχετικά με: σύγχρονες τεχνολογίες, πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία, περιοχές ειδικής ενίσχυσης, αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεγάλες επενδύσεις, ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και επιχειρηματικότητα 360ο.
-Θεσπίζεται κίνητρο ταχείας αδειοδότησης για μεγάλες επενδύσεις και περιοχές ειδικής ενίσχυσης. Η απαιτούμενη άδεια ή έγκριση για την εκτέλεση έργων, την εγκατάσταση ή τη λειτουργία επενδύσεων θα εκδίδεται εντός δύο μηνών, ενώ η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εντός τριών μηνών.
-Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα (καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης).
-Ενισχύονται επενδύσεις που αφορούν -μεταξύ άλλων- σε δημιουργία νέας εγκατάστασης, επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, διαφοροποίηση παραγωγής υφιστάμενης εγκατάστασης σε προϊόντα ή υπηρεσίες, θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία των προϊόντων ή στη συνολική παροχή των υπηρεσιών κ.ά.
-Παρέχονται τα παρακάτω κίνητρα/ενισχύσεις: φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Στα καθεστώτα «Σύγχρονες τεχνολογίες» και «Κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία» προβλέπεται χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, δηλαδή επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.