Συγκεκριμένα αναφορικά με τη διαδικασία για την πόντιση του καλωδίου ανατολικά της Κάσου, είπε: «Ο χρονισμός είναι πολύ-παραγοντικός, δεν εξαρτάται μόνο από τον προγραμματισμό της εταιρείας εξαρτάται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου προς έρευνα και πόντιση γιατί υπάρχει και η ανάγκη να εκδοθούν οι αναγκαίες προληπτικές Navtex. Είναι ένα ζήτημα χρονισμού υπό την έννοια ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά. Θα προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου, πρόκειται για ένα έργο συν-χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ το οποίο προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο υπό την έννοια ότι είναι ελεύθερη αυτή η έρευνα και πόντιση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος βεβαίως πάντοτε μετράμε τα γεγονότα, μετράμε τις προθέσεις και τις αντιδράσεις και αυτό πάντοτε σε συνάρτηση με το πώς θα προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ωφέλεια για την δική μας εξωτερική πολιτική.
Επαναλαμβάνω το έργο θα προχωρήσει, θα γίνει σε χρόνο ο οποίος είναι ο κατάλληλος. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει έρευνα και πόντιση σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους και της Τουρκίας είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή, αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος μακροσκοπικά η Ελλάδα αλλά και όλες οι χώρες της περιοχής προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας θα έπρεπε να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι υποστηρίζουμε σθεναρά και με σοβαρότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα πράξουμε εκείνο το οποίο οφείλουμε να πράξουμε. Το κάναμε ήδη στην περίπτωση της ανάθεσης της CHEVRON και της EXXON, θα το πράξουμε σε σχέση και με τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια τα οποία από μακρό χρόνο είναι υπερήμερα. Η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς κανένα απολύτως φοβικό σύνδρομο».
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, επισήμανε: «Δεν υπάρχει πάγος, συνεχίζεται κανονικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Η ιδιαιτερότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου της τελευταίας διετίας η οποία έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και στις περιπτώσεις των παραβιάσεων, και στις περιπτώσεις του μεταναστευτικού και στην περίπτωση της Κύπρου, η ιδιαιτερότητα αυτή την εποχή είναι ότι ο διάλογος αυτός είναι δομημένος και διαρκής. Οι μεγάλοι πυλώνες του διάλογου που είναι ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα συνεχίζονται κανονικά. Πράγματι θα υπάρξει το ανώτατο συμβούλιο το οποίο θα γίνει στην Άγκυρα. Δεν είχε ποτέ προγραμματιστεί κάποιος συγκεκριμένος χρόνος, θα γίνει όταν το επιτρέψουν τα προγράμματα των δύο ηγετών και κριθεί ότι ο χρόνος είναι ο κατάλληλος πάντως δεν έχει παγώσει ο διάλογος, συνεχίζεται κανονικά και η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει εν ευθέτω χρόνω».
Για τη διαφορά μας με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Υπάρχει απόσταση στη βασική θέση που έχει να κάνει με το εύρος της διαφοράς, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά ενώ η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν αλληλένδετες διαφορές… Οι αξιώσεις της Τουρκίας οι οποίες έχουν να κάνουν με την αποστρατικοποίηση, με τις γκρίζες ζώνες, με τη γαλάζια πατρίδα όλες αυτές οι αξιώσεις ανατρέχουν δεκαετίες, δεν είναι κάτι τωρινό, προφανώς δεν είναι κάτι καινοφανές. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι αυτά τα ζητήματα πλέον δεν συζητούνται. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει, και το έχω πει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει για οποιαδήποτε ζητήματα ανάγονται στην κυριαρχία της και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δομή Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα όπως επίσης και τα ζητήματα τα οποία έχει λύσει το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με την κυριαρχία επί νήσων είναι ζητήματα τα οποία δεν συζητούνται άρα τα ζητήματα αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο ελληνοτουρκικού διαλόγου».
Τουρκία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: «Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δε θα επιτραπούν»
Στις δραστηριότητες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο αντιδρά η Τουρκία, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας της Τουρκίας που μίλησαν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκίγε», όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ. «Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δεν θα επιτραπούν», δηλώνουν οι τουρκικές πηγές ασφαλείας. Η εφημερίδα γράφει ότι στο πλαίσιο αυτού του έργου «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα διεθνή ύδατα στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου».
Όπως αναφέρει, οι διπλωματικές πηγές της Τουρκίας ανέφεραν στην Τουρκίγε ότι «αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες». «Τα μονομερή βήματα της Ελλάδας ήταν προκλητικά σε συνθήκες όπου τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση. Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν σε διεθνείς πλατφόρμες ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές της καλής γειτονίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην Τουρκίγε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Στα «σκαριά» η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ – Απόλυτη ικανοποίηση από την αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ στην πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού
- Σχολεία: Στις 3 & 4 Μαΐου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα και Ωνάσεια – Στις 2 Μαΐου για τα Πειραματικά
- Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα καινοτομίας
- Δημοσκόπηση Interview: Με διαφορά 12,4% μπροστά η ΝΔ από τη δεύτερη Πλεύση Ελευθερίας – Τρίτο το ΠΑΣΟΚ [ΠΙΝΑΚΕΣ]
- Ικανοποίηση Μητσοτάκη για την στροφή Τραμπ: «Γιατί όχι να μην καταλήξει και σε μηδενικούς δασμούς η διαπραγμάτευση ΕΕ – ΗΠΑ»