Γράφει η Ευανθία Καρρά
Ο καταδικασμένος Γκας κατηγορείται πως χτύπησε και έβγαλε τα μάτια του Τζέιμς Μπάλγκερ στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Φλόριντα.
Ποιος είναι ο Φώτιος «Φρέντι» Γκας που είχε σκορπίσει τον τρόμο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού; To ET Magazine του EleftherosTypos.gr, σας παρουσιάζει τον βίο και την πολιτεία του Έλληνα που δεν μπορούσε να γίνει μέλος της μαφίας λόγω καταγωγής αλλά δημιούργησε τη δική του «Κόζα Νόστρα».
Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1967 στο Γουεστ Σπρίνγκφιλντ των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Λύκειο ενώ δηλώνει φαν της Έμα Στόουν, του ταϊλανδέζικου φαγητού και θεωρεί πως οι ιδανικές διακοπές είναι στη Μόσχα. Παίζει πόλο, ψαρεύει και αγαπημένο του χρώμα λέει πως είναι το άσπρο.
Πληροφορίες για τους γονείς του και την αδερφή του δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά μόνο για τον αδερφό του με τον οποίο και συνεργαζόταν. Πρόκειται για τον Τάι Γκας με τον οποίο συνεργάζονταν στις παράνομες δραστηριότητες. Επίσης έχει και μία σύντροφο για πολλά χρόνια της οποίας το όνομα δεν κατάφερε να μάθει ποτέ κανείς και έχει μία κόρη και έναν γιο.
Οι κάτοικοι του Σπρίνγκφιλντ περιγράφουν τον Γκας ως αδίστακτο δολοφόνο με ροπή προς τη βία. Ο ίδιος αλλά και ο αδερφός του λόγω της ελληνικής καταγωγής δεν μπορούσαν να μπουν στη μαφία αλλά γρήγορα αναδύθηκαν στα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος.
Η πρώτη καταδίκη για τον Τάι, ήρθε το 1989 σε ηλικία μόλις 19 ετών. Κατά τη διάρκεια τσακωμού που ξέσπασε σε αγώνα χόκεϊ στο Λύκειο, πυροβόλησε στον αέρα με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να βρεθεί στη φυλακή.
Τότε ο Φρέντι ήταν 22 και απειλούσε όποιον κατέθετε κατά του αδερφού του πως θα τον σκοτώσει. Οι απειλές του δεν πτόησαν τους μάρτυρες με αποτέλεσμα να βρεθεί και αυτός στη φυλακή.
Τα αδέρφια γνώρισαν στις φυλακές τον Άντονι Αριλότα, «μεγάλο κεφάλι» της ιταλικής μαφίας, ο οποίος έμελλε να γίνει και ο «μέντορας» τους για τις εγκληματικές δραστηριότητες.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Τα επόμενα 20 χρόνια, Φρέντι και Τάι «δούλευαν» για λογαριασμό του Αριλότα καταφέρνοντας να καταδικαστούν 75 φορές μέχρι το 2000 για σωματικές επιθέσεις, βανδαλισμούς και ληστείες.
Ποτέ δεν ήταν όμως μέλη της μαφίας διότι βασικός κανόνας ήταν το ιταλικό «αίμα». Ωστόσο ήταν γνωστοί ως οι βοηθοί του Αριλότα οι οποίοι επενέβαιναν κάθε φορά που τους το ζητούσε. Αυτό περιελάμβανε και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους εχθρούς του Ιταλού μαφιόζου.
Στις 4 Νοεμβρίου του 2003, Φρέντι και Τάι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον ετεροθαλή αδερφό του Αριλότα, τον οποίο και έκαναν παρέα, εξαιτίας υποψιών πως ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Το δίδυμο παρέσυρε τον αδερφό του Αριλότα λέγοντας πως θα συμμετάσχουν σε μία ληστεία φορτίου μαριχουάνας. Στη συνέχεια τον νάρκωσαν, τον πυροβόλησαν και τον έθαψαν στον κήπο, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και το έσκασε! Φρέντι, Τάι, Αριλότα και Εμίλιο Φούσκο, τον εντόπισαν, τον χτύπησαν μέχρι θανάτου και τον έθαψαν.
Τα αδέρφια Γκας όμως «προδόθηκαν» από τον Αριλότα ο οποίος αποφάσισε να τους… καταστρέψει. Οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης το 2011. Καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και για άλλα κακουργήματα, όπως εκβιασμοί.
Η οικογένεια Γκας έγινε γνωστή ως «οικογένεια δολοφόνων» με τον Φρέντι να μην το αρνείται. Μέχρι και σήμερα αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με τις Αρχές και να δώσει στοιχεία για την ιταλική μαφία και μισεί τους πληροφοριοδότες, αποκαλώντας τους «ποντικούς».
Η ελληνική μαφία
Από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου, το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από το φτωχό ευρωπαϊκό νότο προς την Αμερική, μέσω Νέας Υόρκης, έφερε μαζί του και τη «μάστιγα»: μία νέα ολόκληρη αγορά παράνομων δραστηριοτήτων ανοιγόταν μπροστά στα πεινασμένα για «ψωμί» μάτια των Ιταλών και Ελλήνων μεταναστών.
Και μπορεί η ιταλική μαφία να είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου, αλλά το… αδερφάκι της που δρούσε υποχθόνια ήταν η ελληνική. Ενδεικτική της δράσης της ήταν η ρήση του γνωστού Ιταλού μαφιόζου της περίφημης οικογένειας Λουκέζε: «Η ελληνική μαφία είναι τόσο καλή και ισχυρή επειδή ακριβώς, σε αντίθεση με την ιταλική ή την ρωσική, κατάφερνε πάντα να μην κάνει αισθητή την παρουσία της».
Η σιωπηλή δράση της ελληνικής μαφίας την έκανε ως μία από τις αποτελεσματικότερες στον κόσμο.
Τα προπύργιά της στις ΗΠΑ ήταν η Αστόρια της Νέας Υόρκης, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο και το Τορόντο στον Καναδά. Η ελληνική μαφία δραστηριοποιούνταν στον τζόγο, τη νυχτερινή ζωή και την εμπορεία οινοπνευματωδών.
Μία από τις γνωστότερες οικογένειες της ελληνικής μαφίας ήταν η Βελέντζα της Νέας Υόρκης που δραστηριοποιούταν στα καζίνο και τις μυστικές χαρτοπαικτικές λέσχες.
Η διαβόητη «οικογένεια Βελέντζα»
Πρόκειται για την οικογένεια που ξεχώρισε στον χώρο της μαφίας. Η οικογένεια Βελέντζα προήλθε από τα σπάργανα της «Οικογένειας Κουράκου», Ελλήνων από τη Μάνη, ηγέτης της οποίας ήταν επί χρόνια ο Πίτερ «Pete the Greek» Κουράκος.
Η «Οικογένεια Βελέντζα» κυριάρχησε κατά τις δεκαετία του ’80 και του ’90, υπό τη σιδηρά χείρα του Σπυρίδωνα Βελέντζα, Έλληνα γκάνγκστερ που συνεργαζόταν στενά με την οικογένεια Λουκέζε. Η ομάδα του Βελέντζα αριθμούσε 30 μέλη τα οποία έλεγχαν το δίκτυο του παράνομου τζόγου σε όλη την Αστόρια, το Κουίνς και το Μπρούκλιν.
Στις 20 Ιουνίου του 1992, ο Σπυρίδων Βελέντζας, γνωστός και ως «Σακαφλιάς», κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση κι εν συνεχεία σε ισόβια για δολοφονία, φοροδιαφυγή και παράνομο τζόγο, μαζί με τους συνεργάτες του Πίτερ Δρακούλης και Μάικλ Γκρίλο. Σήμερα, ο 75χρονος Βελέντζας συνεχίζει να εκτίει την ποινή του.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]