ΟΙ επώδυνες συνθήκες της μνημονιακής εποχής επηρέασαν δραματικά τις γεννήσεις, ενώ η φθίνουσα πορεία συνεχίζεται, δυστυχώς, αδιάκοπα έως σήμερα. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα έχει μειωθεί στα 7,5 εκατομμύρια από 10,4 εκατομμύρια που ήταν στην τελευταία απογραφή του 2021.
Μη ανεκτές παθογένειες του παρελθόντος
ΠΡΙΝ από τρία χρόνια το κορυφαίο πρόβλημα των πολιτών ήταν η πανδημία, την τελευταία διετία είναι η ακρίβεια. Του χρόνου μπορεί να είναι κάποιο άλλο. Στην πραγματικότητα, όμως, το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι η υπογεννητικότητα.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και το δημογραφικό συνδέεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση των νέων σε ηλικία πολιτών και τις προσδοκίες τους για το αύριο. Αρα, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η σημαντική αύξηση των εισοδημάτων αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα. Γιατί όταν ένα νέο ζευγάρι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα για να φύγει από το πατρικό σπίτι, γίνεται αντιληπτό πως πολύ δύσκολα θα αποφασίσει να κάνει παιδιά.
Η αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν είναι κάτι απλό. Η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Απαιτούνται πολλά περισσότερα ώστε να υπάρξει αναστροφή στην αρνητική πορεία του αριθμού των γεννήσεων.