Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει αποφασισμένος να επιμείνει στην επιβολή των δασμών με βραχυπρόθεσμο στόχο να φέρει στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων την Ευρώπη, την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες και με μακροπρόθεσμο στόχο να προσελκύσει επενδύσεις σε αμερικανικό έδαφος. Μέχρι τότε, όλοι οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ύφεση, πληθωρισμό και αύξηση ανεργίας στις ΗΠΑ.
ΤΟ πρώτο ζήτημα που προκύπτει είναι το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Αντί για άμεσα και σφοδρά αντίμετρα, ίσως θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει ψυχραιμία και αναμονή, με διττό στόχο. Να μη γίνει μέρος του προβλήματος των αγορών όπως οι ΗΠΑ και να περιμένει να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον, που αυτή τη στιγμή πλήττεται οικονομικά.
ΤΟ δεύτερο ζήτημα που προκύπτει, όμως, είναι και το πιο σημαντικό. Η Ευρώπη πρέπει να βρει απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που τίθενται, καθώς αλλάζουν οι γεωπολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στον πλανήτη.
ΣΤΟΝ τομέα της Αμυνας, ήδη, πάρθηκαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Η χρηματοδότηση για αύξηση της στρατιωτικής ισχύος όλων των κρατών – μελών και η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΤΟ ίδιο πρέπει να συμβεί και στον οικονομικό τομέα. Η Ευρώπη οφείλει να υιοθετήσει την έκθεση Ντράγκι, να προχωρήσει στην έκδοση κοινού χρέους για επενδύσεις, να επανεκκινήσει τη βιομηχανία και να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να μπορούν οι χώρες να λάβουν θετικά μέτρα στήριξης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.