ΑΠΟ τότε, λοιπόν, ήταν επίσης δεδομένο ότι ο μοναδικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η διαχείριση των κρίσεων και ο… εαυτός της. Αυτή την περίοδο δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα: η ακρίβεια και οι πυρκαγιές. Για τον πληθωρισμό, τα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύσεις, ώστε να στηρίξει οικονομικά τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
ΓΙΑ τις πυρκαγιές, κάθε φορά που συζητάμε τα πράγματα δείχνουν να είναι όλο και χειρότερα.
ΤΟ μόνο βέβαιο είναι πως κάθε καλοκαίρι που θα έρχεται θα είναι και πιο εφιαλτικό. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα δημιουργούν mega-πυρκαγιές.
ΤΩΡΑ, ποιες είναι οι αιτίες που ξεσπούν οι φωτιές είναι κάτι άλλο. Οταν έχουμε δώδεκα εστίες μέσα σε δύο ώρες στον Εβρο, τέσσερις εστίες σε σαράντα λεπτά στον Ασπρόπυργο και συνολικά σχεδόν εκατό πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, τότε, ναι, κάποιοι πρέπει να ερευνήσουν τι συμβαίνει.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
ΜΠΟΡΕΙ να είναι τυχαίο. Μπορεί να υπάρχουν αυταναφλέξεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Μπορεί να υπάρχει ανθρώπινη αμέλεια. Μπορεί, όμως, να υπάρχει και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.
ΑΡΑ, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει αλλαγή τακτικής στην περιφρούρηση των κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων και σε αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν drones, αλλά και συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
ΑΠΟ εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα πράγματα. Κάποτε διαθέταμε 40-50 εναέρια μέσα πυρόσβεσης, φέτος είχαμε 90, αλλά και πάλι δεν έφταναν. Πρέπει να έχουμε περισσότερα; Πρέπει να δώσουμε βάρος στις επίγειες δυνάμεις με νέα οχήματα, εξοπλισμό και προσλήψεις; Αυτά πρέπει να τα απαντήσουν οι ειδικοί.
ΚΑΙ επειδή όλοι μιλούν για την πρόληψη. Κάποια στιγμή πρέπει οι ειδικοί επιστήμονες να προτείνουν νέου τύπου προληπτικά μέτρα. Επαρκούν οι κλασικές αντιπυρικές ζώνες των λίγων δεκάδων μέτρων ή λόγω των mega-πυρκαγιών απαιτούνται ζώνες εκατοντάδων μέτρων; Μήπως πρέπει να «ξυριστούν» μεγάλες επιφάνειες δασικών οικοσυστημάτων; Να θυσιαστούν, δηλαδή, κάποιες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, για να σωθούν εκατομμύρια στρέμματα που καίγονται στη συνέχεια; Και εδώ οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τους ειδικούς.
ΠΑΝΤΩΣ, είναι δεδομένο ότι δεν γίνεται να πάμε στα επόμενα καλοκαίρια με τα ίδια σχέδια πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών. Η πραγματικότητα δείχνει πως είναι πλέον ξεπερασμένα.
Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει στην κορυφή της ατζέντας την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης. Μπορεί να μην υπάρχει αντιπολίτευση για να θέσει τα ζητήματα, αλλά αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να υπάρξει εγρήγορση από την κυβέρνηση και να μην ξεχαστεί ο εφιάλτης που έζησε η χώρα μόλις μπει το φθινόπωρο.