Η τακτική Τραμπ να προσβάλλει και να απειλεί κυρίαρχα κράτη και δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες αναβιώνει και καλλιεργεί τον αντιαμερικανισμό στα πολιτικά σαλόνια αλλά και στις γειτονιές των απλών ανθρώπων. Ενα κίνημα που δημιουργείται από κάτω προς τα πάνω, από πολίτες που νιώθουν θυμωμένοι και εθνικά θιγμένοι από το πολιτικό και οικονομικό μπούλινγκ που υφίστανται.
Η επιβολή των σαρωτικών δασμών ήταν μία ακόμα σταγόνα στο γεμάτο ποτήρι. Οι Καναδοί, οι Γροιλανδοί και οι Δανοί ήταν, ούτως ή άλλως, θυμωμένοι. Τώρα προσθέστε τους Γάλλους, τους Βρετανούς, τους Σουηδούς, η λίστα δεν έχει τελειωμό. Και επειδή οι Ευρωπαίοι ή οι Καναδοί πολίτες δεν ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές, έχουν άλλον τρόπο να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Με το μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και για πόσο καιρό θα μπορούσε ένας έφηβος να μείνει μακριά από το αγαπημένο του χάμπουργκερ ή να αλλάξει μάρκα αθλητικών. Ομως, για την ώρα, η εξέλιξη έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γαλλικής «Liberation», περισσότεροι από έξι στους 10 Γάλλους στηρίζουν την αποφυγή των αμερικανικών προϊόντων και σχεδόν ένας στους τρεις τα αποφεύγει ήδη. Το hashtag #BoycottUSA σαρώνει στα κοινωνικά δίκτυα, την ώρα που στη Σουηδία μόνο μία ομάδα, η Boykot varer fra USA, μετρά ήδη πάνω από 67.000 μέλη.
Εχουν, μάλιστα, βγει και εφαρμογές που βοηθούν τους καταναλωτές να σκανάρουν το barcode ενός προϊόντος για να διαπιστώσουν εάν είναι «Made in USA». Το αντιδραστικό κύμα που φουντώνει στις κοινωνίες περιλαμβάνει ακόμα και τα ταξίδια. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, καταγράφεται μια ξεκάθαρη μείωση –ακόμα και έως 20%- στις κρατήσεις των Ευρωπαίων προς τις ΗΠΑ, με τη στροφή να ευνοεί τον Καναδά, τη Νότια Αμερική και την Αίγυπτο.
Η ιστορία των μποϊκοτάζ έχει δείξει πως η αποτελεσματικότητά τους σπάνια έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις εταιρίες, αφού γρήγορα ξεφουσκώνουν, αλλά αποτελεί πλήγμα στη δημόσια εικόνα τους. Η συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, είναι ιδιαίτερη, αφού αφορμή δεν είναι κάτι που έκανε μία συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά η ιδέα ενός κόσμου όπως τον φαντάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ.