Πληθαίνουν τα περιστατικά απάτης στην αγορά ενοικίασης ακινήτων, καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προχωρούν σε καταγγελίες, αλλά οι επιτήδειοι, αντί να μειώνονται, φαίνεται να αυξάνονται και να γίνονται όλο και πιο επιθετικοί στην προσέγγιση των θυμάτων. Το Διαδίκτυο προσφέρει μεγάλη ευκολία στην αναζήτηση κατοικίας, όμως ανοίγει την… πόρτα και στους απατεώνες. Τα θύματα που προτιμούν είναι οι νέοι και άπειροι ενοικιαστές και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν γνωρίζουν τις ασφαλείς ηλεκτρονικές διαδικασίες πληρωμών.
«Παγίδες»
Οι μεσίτες προειδοποιούν ότι η ανάγκη αναζήτησης της ευκαιρίας πολλές φορές οδηγεί σε λάθος επιλογές που πραγματικά κοστίζουν. Σύμφωνα με τον έμπειρο μεσίτη και πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, την εποχή των ραγδαίων αυξήσεων στα ζητούμενα μισθώματα έχουν καταγραφεί οι παρακάτω περιπτώσεις απάτης σε αγγελίες ή/και δήθεν ιδιοκτήτες που μισθώνουν φθηνά το ακίνητό τους, διότι κατανοούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές.
1 Προσοχή στις φωτογραφίες! Αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες με βάση τις φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Ο τρόπος επικοινωνίας είναι, κυρίως, μέσω e-mail χωρίς επιπλέον στοιχεία. Με μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο αποκαλύπτεται η απάτη, διότι οι ίδιες φωτογραφίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες παρόμοιες αγγελίες.
2 Αγγελίες ακινήτων με μειωμένη αισθητά τη ζητούμενη τιμή ενοικίασης σε σχέση με τα υπόλοιπα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα. Η αγγελία διαθέτει τηλέφωνο επικοινωνίας, αλλά για να προγραμματίσεις ραντεβού θα πρέπει να καταβάλεις ένα χρηματικό ποσό, που πολλές φορές αγγίζει ακόμη και τα 100 ευρώ, ως ένδειξη σοβαρότητας του ενδιαφέροντος, με την υπόσχεση ότι θα αφαιρεθεί από την εγγύηση ή/και το μίσθιο.
3 Η χειρότερη περίπτωση που έχει καταγραφεί είναι όταν κάποιος, φερόμενος ως ιδιοκτήτης, πραγματοποιούσε ραντεβού υπόδειξης του ακινήτου σε υποψήφιους ενοικιαστές και εισέπραττε προκαταβολές από όλους, ενώ το σπίτι δεν του ανήκε!
4 Μεσίτες-μαϊμού που μοιράζουν λίστες με οικονομικά ακίνητα και ζητούν 50-60 ευρώ από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, με την αιτιολογία ότι αυτός βοηθάει για να εισπράττει αμοιβή. Ακίνητα που ίσως να μην υπήρξαν ποτέ…
Η «Φωτεινή»
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Φωτεινής». Μία νέα φοιτήτρια που πέρασε σε σχολή της Αθήνας και αναζήτησε το πρώτο της φοιτητικό σπίτι. Με τα ενοίκια αυξημένα, εκείνη, όπως οι περισσότεροι αναζητούντες κατοικία, σάρωνε καθημερινά τις αγγελίες, σε μια προσπάθεια να βρει κάτι αξιοπρεπές, σε τιμή που να μπορεί να αντέξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν τα ενοίκια για ένα στούντιο στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν από 400 έως 600 ευρώ, η αγγελία-δόλωμα είχε ένα προσεγμένο διαμέρισμα, με τιμή 280 ευρώ τον μήνα. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν στα θύματά τους την αίσθηση ότι πρέπει να τρέξουν να κλείσουν το ακίνητο, που εμφανίζεται ως μοναδική ή σπάνια ευκαιρία, πριν το προλάβει κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος.
- Αποστολή χρημάτων: Σε αυτήν την περίπτωση, ο «ιδιοκτήτης» δήλωσε ότι επιθυμεί επικοινωνία μόνο μέσω e-mail. Με την πρώτη επικοινωνία, αρχίζει να υφαίνεται και ο ιστός της εξαπάτησης. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι λείπει στο εξωτερικό. Πρόσφερε ως εναλλακτική, η «Φωτεινή» να νοικιάσει βραχυπρόθεσμα το σπίτι μέσα από μία από τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και, αν της αρέσει, να κλείσουν τη συμφωνία όταν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που, τελικά, δεν της άρεσε, θα της επέστρεφε τα χρήματα. Το ποσό που ζήτησε η φερόμενη ως γυναίκα με αρχικά Μ.Π. ήταν 450 ευρώ, κάτι λιγότερο από δύο ενοίκια, ενώ επεσήμανε ότι, αν και κανονικά θα ήθελε όλο το ποσό των δύο ενοικίων 560 ευρώ, της έκανε έκπτωση, λόγω των συνθηκών!
- Η ανατροπή: Η «ιδιοκτήτρια» έστειλε e-mail με τον σύνδεσμο της κατάθεσης. Εκεί χάλασε η… δουλειά. Ο σύνδεσμος ήταν προφανές ότι δεν ανήκε στη γνωστή ιστοσελίδα και συγγενικό πρόσωπο της «Φωτεινής» υποψιάστηκε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Αποφάσισε να επέμβει, ζητώντας τηλεφωνική επικοινωνία ή βιντεοκλήση με την ιδιοκτήτρια και πρώτα να δει το σπίτι πριν από την κατάθεση χρημάτων. Σε αυτό το σημείο, όπως κάθε φορά όταν πιέζονται, οι επιτήδειοι γίνονται… καπνός.
Απέσπασε 59.700 ευρώ με διπλά ενοικιαστήρια
Αν και οι απάτες όπως το παράδειγμα της «Φωτεινής» είναι οι πιο συχνές, υπάρχουν περιπτώσεις που το έχουν πάει σε… άλλο επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση που έχει διαλευκανθεί από την ΕΛ.ΑΣ., όπου 50χρονος νοίκιαζε ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αττική και μετά αναρτούσε αγγελίες για ενοικίαση των ίδιων ακινήτων, ως ιδιοκτήτης! Αφού ερχόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με υποψήφιους ενοικιαστές και έκανε και κανονικά ραντεβού μαζί τους για να δουν τα ακίνητα από κοντά, ζητούσε σημαντικά χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για να κλείσει η συμφωνία. Σε πολλές περιπτώσεις συνέτασσε και πλαστά μισθωτήρια, τους έδινε τα κλειδιά και περνούσαν μέρες μέχρι να αντιληφθούν τα θύματα την απάτη, συνήθως όταν έρχονταν πρόσωπο με πρόσωπο με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο δράστης συνελήφθη ύστερα από έντεκα «εκμισθώσεις» και είχε αποσπάσει περισσότερα από 59.700 ευρώ. Με μισθωτήριο, με αυτοψία και πάλι, ανυποψίαστοι ενοικιαστές έπεφταν θύματα.
Οδηγίες… επιβίωσης
Δεδομένης της έκτασης που έχουν πάρει οι απάτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων δίνει συμβουλές τόσο για τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες, ώστε να αποφύγουν τους απατεώνες. Κρατήσαμε:
- «Μην πληρώσετε τίποτα προκαταβολικά ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι που σας ενδιαφέρει».
- «Μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του».
- «Σε κάθε μίσθωση πρέπει να συντάσσεται και να υπογράφεται έγγραφο μισθωτήριο, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται πάντα ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα».