ΤΟ βασικό ζήτημα, όμως, στις μεταφορές παραμένει η οδική ασφάλεια. Σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Οι νέοι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι, αλλά και περιφερειακοί οδικοί άξονες που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία εικοσαετία ή κατασκευάζονται τώρα έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο ασφαλείας. Παράλληλα, είναι γεγονός πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα παρέχουν υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας σε σχέση με το παρελθόν.
ΕΤΣΙ, έχει επιτευχθεί δραστική μείωση στον αριθμό των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα. Πριν από δύο- τρεις δεκαετίες είχαμε πάνω από 2.500 νεκρούς ετησίως και τώρα 600. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τους χειρότερους αριθμούς στην αναλογία θυμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.
ΤΟ πιο ανησυχητικό είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό τροχαίων δυστυχημάτων συμβαίνει στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Κάτι που δείχνει ότι οφείλεται στη μη τήρηση όχι μόνο του ΚΟΚ, αλλά και των κανόνων οδηγικής συμπεριφοράς που επιβάλλει η λογική.
ΤΑ στοιχεία της δημοσκόπησης της Palmos Analysis, που παρουσίασε ο διευθυντής αναλύσεων της εταιρίας, Πασχάλης Τεμεκενίδης, στην ΕΡΤ, προκαλούν σοκ. Ενας στους δύο ομολογεί πως οδηγεί με το κινητό τηλέφωνο στο χέρι, ένας στους πέντε πως περνάει με κόκκινο φανάρι και, επίσης, ένας στους πέντε πως έχει οδηγήσει πιωμένος. Αρα, προκύπτει ότι οι οδηγοί φέρουμε βαρύτατη ευθύνη για τις ζωές που χάνονται άδικα στους δρόμους.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα ευρήματα του γκάλοπ, οι πολίτες θεωρούν ως αιτίες των δυστυχημάτων την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, το κινητό τηλέφωνο και την ελλιπή αστυνόμευση. Οσον αφορά στο ποια μέτρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση, οι πολίτες προτείνουν την αυστηροποίηση ελέγχων και ποινών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της σήμανσης των οδών.
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις. Ηδη έχει παρουσιαστεί ο νέος ΚΟΚ, που φέρνει πιο αυστηρές ποινές και χαμηλότερα όρια ταχύτητας στον αστικό ιστό. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι μόνο το τι λέει ο ΚΟΚ, αλλά κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες και κατά πόσο επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.
ΕΚΕΙ, λοιπόν, οφείλει να εστιάσει η Πολιτεία. Στην αυστηρή τήρηση του νέου ΚΟΚ, στην πολύ πιο ισχυρή αστυνόμευση στους δρόμους και, εννοείται, στην τοποθέτηση καμερών παντού στο οδικό δίκτυο των πόλεων, μέσω των οποίων θα «συλλαμβάνονται» οι παραβάτες.
ΔΕΝ είναι ζήτημα επιβολής «νόμου και τάξης» με ιδεολογικο-πολιτικά κριτήρια. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Οφείλουμε όλοι οι πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία, να κατανοήσουμε την αξία της ζωής, της δικής μας και των συνανθρώπων μας. Δεν γίνεται να διαδηλώνουμε για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και μετά να καβαλάμε τη μηχανή χωρίς να φοράμε κράνος ή να περνάμε το φανάρι με κόκκινο. Δεν γίνεται να χάνονται άδικα ζωές για ένα προσπέρασμα, για μία οδηγική μαγκιά ή για να χαζεύουμε στα social media στο κινητό τηλέφωνο. Ως εδώ.