Για να μη μιλάμε με γρίφους, ο κορυφαίος οικονομολόγος υποστήριξε ότι η Γερμανία επιστρέφει στη δεκαετία του 1930 μετά τη «δασμολογική επανάσταση» του Τραμπ. Μόνο εκείνη η περίοδος μπορεί να συγκριθεί με το σημερινό κύμα προστατευτισμού.
Οι μαύρες προβλέψεις των οικονομικών παραγόντων της Γερμανίας κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Η «Handelsblatt» έγραψε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα στοιχίσουν στους τρεις κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας (BMW, Volkswagen, Mercedes) πάνω από 11 δισ. δολάρια. Mόνο η BMW πουλάει το 1 από τα 5 αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ, ενώ ακόμη κι όσες διαθέτουν εργοστάσια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εισάγουν αρκετά μέρη από την Ευρώπη.
«Μαύρη μέρα για τις γερμανικές εξαγωγές» χαρακτήρισε τις 2 Απριλίου ο οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κράμερ, προβλέποντας ύφεση 0,5% τα δύο επόμενα χρόνια. Ενδεικτική η βουτιά των μετοχών της Adidas και της Puma κατά 10% και 9% αντίστοιχα.
Ακόμη βρισκόμαστε στη φάση του σοκ και των διαπιστώσεων. Οι αγορές, οι πολιτικοί και ο απλός κόσμος θα αργήσουν να χωνέψουν μία κατάσταση που παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Αυτό, ωστόσο, που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία είναι ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ χειρότερα.
Την ημέρα που ο Τραμπ έριξε την εμπορική του βόμβα ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση της Infratest Dimap, που εμφανίζει την Ακροδεξιά σε απόσταση βολής από την κορυφή. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 24% έναντι 26% της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), την παράταξη του επόμενου καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς. Στις κάλπες τον Φεβρουάριο η Ακροδεξιά ηττήθηκε με οκτώ μονάδες διαφορά (28,5%-20,8%) αλλά η κρίση την τρέφει, όπως κάποιους άλλους ακραίους έναν αιώνα πριν. Ο πονοκέφαλος της AfD είναι πώς θα συνδυάσει την αγάπη στον -εχθρό πλέον- Τραμπ με το «Πρώτα η Γερμανία». Ας το λύσει μόνη της.