Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Δεν κατάφερε πολλά γιατί έδειξε ότι μπαίνει στη μάχη των εθνικών εκλογών χωρίς πολεμοφόδια. Ας ξεκινήσουμε από τον ίδιο το λόγο που επικαλέσθηκε για την προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Σ. Κοτρώτσο επισήμανε ότι θα πάει τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής επειδή «η οικονομία έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο και δεν πρέπει να διαταραχθεί η ανάπτυξη». Ο ίδιος βέβαια τη βραδιά των ευρωεκλογών δεν είχε επικαλεστεί την οικονομία αλλά είχε προαναγγείλει κάλπες μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. Η νεότερη επίκληση του «ενάρετου κύκλου» έγινε προκειμένου να μην αντικατασταθεί από υπηρεσιακό πρωθυπουργό και να παραμείνουν οι υπουργοί στις θέσεις τους, πλην του υπουργού Εσωτερικών.
Ο κ. Τσίπρας ξέμεινε από αφήγημα και παροχές. Μάταια περιμέναμε να ακούσουμε ένα νέο διακύβευμα, μετά από το αποτυχημένο, όπως φάνηκε στις 26 Μαΐου, δίλημμα «με τους πολλούς ή με την ελίτ». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κινδυνολογίες περί ασφαλιστικού Πινοσέτ, νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. και Μνημονίου Αργεντινής, στοιχεία δηλαδή του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν έχουν καμία απήχηση στην κοινή γνώμη.
Οσο για τις παροχές, τις «έκαψε» ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο. Πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση μοίρασε στους συνταξιούχους το επίδομα κάλπης (και όχι τη 13η σύνταξη, όπως το βαπτίζουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να το αποκαλούν διαφορετικά). Στο Μαξίμου υποστήριζαν ότι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και η λέξη συντάξεις, όμως η παροχολογία δεν απέτρεψε την εκλογική συντριβή.
Προχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε το χαρτί τής μη μείωσης του αφορολόγητου ορίου το 2020 αλλά και η υπόθεση αυτή έχει προεξοφληθεί, καθώς η Ν.Δ. (αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ. παλαιότερα) είχαν καταθέσει σχετική τροπολογία, την οποία δεν είχε κάνει αποδεκτή η κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου ακολούθησαν μία ακατανόητη τακτική. Ενώ πραγματοποίησαν καμπάνια εθνικών εκλογών με παροχές και διλήμματα, υποβάθμισαν τη σημασία των ευρωεκλογών και κυρίως δεν εμπιστεύθηκαν τις δημοσκοπήσεις μη φιλικών εταιριών. Αποτέλεσμα ήταν τώρα ο κ. Τσίπρας να μείνει χωρίς εφεδρείες και να δίνει την εντύπωση ενός πρωθυπουργού που απλώς περιμένει την ήττα.
Η κυβέρνηση σε σύγχυση
Η υπόθεση των βουλευτικών τροπολογιών αναδεικνύει το κομφούζιο που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Λίγες μόλις ώρες μετά την παραίνεση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να υπάρχει «εγκράτεια» στην κατάθεση τροπολογιών, αυτές έπεσαν βροχή από βουλευτές ή και υπουργούς. Χθες το πρωί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονταν στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές την κατάθεση των τροπολογιών από συναδέλφους τους μέχρι που εμφανίσθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και έβαλε «απαγορευτικό». Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου μέτρησαν τις αντιδράσεις, θορυβήθηκαν από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης και διαπίστωσαν ότι για κάθε «ρουσφέτι» βουλευτή η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης ήταν πολλαπλάσια. Αυτά όμως συμβαίνουν όταν οι αποφάσεις ακόμη και για την ημερομηνία των εκλογών λαμβάνονται στο πόδι…
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου
Ελαφρώς «προβοκατόρικη» η ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου» που απηύθυνε ο Σεραφείμ Κοτρώτσος προς τον κ. Τσίπρα προχθές στην ΕΡΤ. «Μπορεί να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των ευρωκλογών;», ήταν το ερώτημα και ο πρωθυπουργός απάντησε με τη ρήση του Γαλιλαίου «και όμως γυρίζει». Σε σχετικό ερώτημα πριν από τις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει ότι «ο ίδιος δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο από τον Μητσοτάκη». Προφανώς είχε κατά νου το προεκλογικό «εκατομμύριο» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήθελε να το ρισκάρει ξανά. Για αυτό πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Οταν χάνεις «μία στο εκατομμύριο» ο νόμος των πιθανοτήτων δεν είναι με το μέρος σου…
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου