Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 υπήρχαν στη Γερμανία 1.183.000 κενές θέσεις εργασίας, δηλαδή 128.000 περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016! Πρόκειται για μεταπολεμικό ρεκόρ.
Η έρευνα έδειξε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεύρεσης εργατικών χεριών αντιμετωπίζουν ο βιομηχανικός κλάδος και οι κατασκευές – αλλά όχι μόνο. Στον πρώτο, τα εργασιακά κενά αυξήθηκαν κατά 35% μέσα σε ένα χρόνο και στο δεύτερο κατά 24%. Η Γερμανία υποτίθεται πως έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, οι εξαγωγές της πηγαίνουν μια χαρά, οι επιχειρήσεις ευημερούν κι έχει κερδίσει ένα σωρό λεφτά από τα μηδενικά έως αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Δουλειές υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν. Τι στο καλό πάει στραβά;
Σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει στον ευρωπαϊκό Νότο, οι Γερμανοί άνεργοι -επισήμως το 5,7% του εργατικού δυναμικού- κανονικά θα έπρεπε να κάνουν ουρές για να καλύψουν τις ανάγκες στη χώρα τους, αφήνοντας θέσεις και για τους άλλους.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι απλά. Μόνο το 20% των κενών θέσεων αφορά ανειδίκευτους εργάτες, το 64% εργαζομένους με τεχνική εξειδίκευση και για το 16% απαιτείται πανεπιστημιακό δίπλωμα. «Οι υποψήφιοι έχουν βέβαια καλύτερες ευκαιρίες, αλλά και οι εργοδότες αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις, καθώς δεν βρίσκουν εύκολα αυτό που ζητούν», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΙΑΒ, Αλεξάντερ Κούμπις.
Η εταιρία Manpower αποκάλυψε πρόσφατα ότι λόγω της γήρανσης του γερμανικού πληθυσμού οι γερμανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο από τις αμερικανικές, τις γαλλικές, τις ιταλικές και τις βρετανικές να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.
Γι’ αυτό παρέχουν κίνητρα, προσπαθώντας να στρατολογήσουν εργαζομένους από τον Νότο, την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η Wirtschaftswoche έγραψε πρόσφατα ότι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στη Γερμανία είναι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, προγραμματιστές, υδραυλικοί και… οδηγοί φορτηγών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]