Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Τρία χρόνια μετά ένας υπουργός της κυβέρνησής του απαιτεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον ιδρυτή μιας επιτυχημένης startup να πάει στο υπουργείο μαζί με τις φορολογικές του δηλώσεις. Αφού δεν ζήτησε και τους κηδεμόνες του πάλι καλά. Αλλά δεν φταίει ο Χρήστος Σπίρτζης, αφού τελικά το μόνο που κάνει είναι να εφαρμόζει το επιχειρηματικό μοντέλο του κόμματός του. Οι επενδύσεις α λα ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα υβρίδιο που έχει μπόλικη πολιτική και τίποτα από επιχειρηματικότητα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η «δίκαιη ανάπτυξη» που ονειρεύεται η πρώτη φορά Αριστερά είναι επιχειρήσεις που θα μοιράζουν τα κέρδη τους σαν τη χριστιανική διδαχή. Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν. Ονειρεύονται δηλαδή Μη Κυβερνητικές Επιχειρήσεις που θα έχουν τη φιλοσοφία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά θα λειτουργούν ως ΔΟΥ για να εισπράττουν και να αποδίδουν φόρους στο κράτος.
Δεν γνωρίζουμε αν τα 5 εκατομμύρια ευρώ που έχει πληρώσει η Beat σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στη ΦΑΕ Αθηνών ή αν οι επενδύσεις 8 εκατομμυρίων ευρώ που έχει φέρει στην Ελλάδα θεωρούνται επαρκή «πειστήρια» για την επωφελή λειτουργία της επιχείρησης με όρους win win. Δηλαδή να κερδίζει η επιχείρηση, να κερδίζει το κράτος, να κερδίζουν και οι πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες μεταφοράς από τα συνεργαζόμενα ταξί. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν τελικά στόχος της κυβέρνησης είναι να απαιτήσει από όλες τις εταιρείες ή τους πολυεθνικούς ομίλους να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν ευχής έργον, αλλά με το φορολογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν το 51,7% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στην 67η θέση του «Doing Business» σε σύνολο 190 χωρών, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην υψηλή φορολογία και στη δυσκολία πρόσβασης σε δανειοδότηση. Κάτι που επισημαίνεται και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο αναφερόμενο στο προσχέδιο που προβλέπει μεγέθυνση της οικονομίας 2,4% από την αύξηση της κατανάλωσης, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, σημειώνει: «Σχετικά με τις επενδύσεις έχουμε δει γεγονότα επικαιρότητας που συσκοτίζουν τις φιλόδοξες προοπτικές και εμποδίζουν τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος που θα έφερνε η μείωση φορολογίας». Από συσκότιση άλλο τίποτα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου