Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, όμως η χώρα μας απέχει πολύ από τις περιπτώσεις των υπόλοιπων πρώην μνημονιακών μελών.
Οι αγορές παραμένουν διστακτικές για τις προοπτικές της οικονομίας και τιμολογούν ακριβά το ρίσκο για να αγοράσουν ομόλογα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θέλει «καθαρή έξοδο», μόνο που σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο δεν τον έχει ούτε ο Τσίπρας ούτε η Κομισιόν, παρά μόνο οι επενδυτές, που καθημερινώς τιμολογούν επιτόκια και αξιολογούν κινδύνους.
Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές δεν θέλουν να ξανακούσουν για την Ελλάδα και βέβαια να ξαναπεράσουν από τα Κοινοβούλιά τους προγράμματα δανεισμού.
«Ο,τι δώσαμε δώσαμε, από τον Αύγουστο βρείτε μόνοι σας λεφτά» είναι το μήνυμα που εισπράττει το οικονομικό επιτελείο από όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Τραμπ: Επέκταση αλά 19ο αιώνα
Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Εχουν δέσει τη χώρα μας με αυστηρές δεσμεύσεις τουλάχιστον μέχρι το 2022 ενώ υπάρχει πάντα ένα «μαξιλάρι» 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρίτο Μνημόνιο που δεν χρησιμοποιήθηκε και μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών.
Και εδώ αρχίζει το πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης που θυμίζει τη γνωστή παροιμία για όσα δεν φτάνει η αλεπού. Από τη στιγμή που η καθαρή έξοδος δεν είναι εφικτή και ταυτόχρονα οι δανειστές δεν ξαναδίνουν χρήματα, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι τον Αύγουστο θα γιορτάσουμε το τέλος του Μνημονίου, όταν ήδη έχει ψηφίσει τη συνέχισή του με επώδυνα μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή μόλις τέσσερις μήνες από τη «λήξη» των Μνημονίων, οι συνταξιούχοι θα πάνε στις ουρές των ATMs και θα διαπιστώσουν ότι οι συντάξεις τους θα έχουν μειωθεί κατά 18%. Οι σκηνές που ζούμε αυτές τις ημέρες με τις λιποθυμίες για τις ηλεκτρονικές κάρτες στο μετρό θα μοιάζουν με παιδικό πάρτι μπροστά σε αυτά που θα γίνουν με το τσεκούρι στις συντάξεις την Πρωτοχρονιά του 2019. Τότε μπορεί να εφαρμοστεί και η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ εάν το κρίνει αναγκαίο, όχι η κυβέρνηση, αλλά το ΔΝΤ.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας στείλουν στο καλό χωρίς να βάλουν άλλο το χέρι στην τσέπη, αλλά έξοδο από τα Μνημόνια δεν θα έχουμε. Μπορεί το νέο όνομα να μην έχει βρεθεί ακόμη αλλά Μνημόνιο θα είναι…
Η εφορία επιδείνωσε το κλίμα
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι προσδοκίες των καταναλωτών διαρκώς βελτιώνονται, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο επιδεινώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο. Το 64% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι 9% το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση. Επίσης χειροτερεύει και η πρόθεση για αποταμίευση. Το 89% (από 87% του Σεπτεμβρίου) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 10% τη θεωρεί αρκετά πιθανή. Η εφορία επιδείνωσε το κλίμα και αφαίρεσε εισοδήματα από τα νοικοκυριά.
Η συγγνώμη και το φιλότιμο
Ο υπουργός Υποδομών ζήτησε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για το χάος στα εκδοτήρια. Ο υφυπουργός απέδωσε το ζήτημα σε «παρανόηση», λες και πρόκειται για ομαδική παράκρουση των επιβατών, που σπεύδουν να ξοδέψουν πολλές ώρες από τη ζωή τους για να εκδώσουν ηλεκτρονική κάρτα διαδρομών. Για παραίτηση δεν ακούσαμε κανέναν. Εάν αυτό είχε συμβεί σε ιδιωτική εταιρία, θα είχαν ξηλωθεί διοικήσεις σε χρόνο-ρεκόρ. Στο Δημόσιο και τις προστατευμένες ΔΕΚΟ ισχύει το γνωστό ότι από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου