Η αναγγελία της πρότασης μομφής ήρθε μετά από έναν πύρινο λόγο κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία άσκησε κριτική για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», την πανδημία, την ακρίβεια και το πολιτικό σύστημα.
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε πριν τη συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου και έτσι όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διακόπηκαν άμεσα προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια επί της πρότασης.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.
Πρόταση μομφής: Αυτή είναι η διαδικασία
Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πρόταση μομφής: Απάντησε στον Τσίπρα ο Γεωργιάδης – «Δεκτή η πρόταση μομφής – Θα λάβετε απαντήσεις για όσα ψέματα είπατε»
- Πρόταση μομφής: Τι είναι και ποια διαδικασία ακολουθείται
- Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Τσίπρας
- Αττική Οδός: Άνοιξε πλήρως στις 8 το πρωί της Πέμπτης – Πώς θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι εγκλωβισμένοι οδηγοί [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σοκαριστική καταγγελία – «Χωρίς ρεύμα οι γονείς μου από τη Δευτέρα, ο μπαμπάς μου είναι τετραπληγικός» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: «Είμαι νεφροπαθής – Περιμένω την Πυροσβεστική να με πάει για αιμοκάθαρση» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Παγοδρόμια τα στενά σε όλη την Αττική – Απίστευτες εικόνες για τέταρτη ημέρα, amber alert για τον δημοτικό μηχανισμό [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr