» Δεύτερον, ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός για ολόκληρο το 2022, το οποίο σημαίνει -όπως είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής την προηγούμενη Κυριακή- ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.
» Τρίτον, η κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από τα πολιτικά προβλήματα της Κεντροαριστεράς -αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, το κάθε κόμμα να βρει τον χώρο του- και επικεντρώνεται στο συγκριτικό πλεονέκτημά της: Στα «παραδοτέα». Δηλαδή στο συγκεκριμένο και μετρήσιμο κυβερνητικό έργο -επενδύσεις, ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμός, κλιματική αλλαγή, απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης- και κυρίως στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης.
Το βλέμμα στο μέλλον
Ο Κ. Μητσοτάκης μέσα στο νέο πολιτικό τοπίο που δημιουργεί η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη, πυροδοτώντας ευρύτερες ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, επιλέγει τη «δημιουργική φυγή προς τα εμπρός». Τα πρώτα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού τοπίου γίνονται ήδη ορατά και καταγράφονται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την αλλαγή σκυτάλης στο ΚΙΝΑΛ: Το ΚΙΝΑΛ ενισχύεται αισθητά σε βάρος πρωτευόντως του ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. παραμένει με απόσταση ασφαλείας πρώτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά (μεγαλύτερη του 10%), που είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 2019. Ηδη φαίνεται πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εναλλαγή θέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στη δεύτερη και την Τρίτη θέση. Κάτι που προκαλεί πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρές αναταράξεις στην Κουμουνδούρου, με πρώτη εμφανή «απώλεια» τη διαγραφή του Π. Κουρουμπλή.
Πέραν των νέων μέτρων για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις σημαντικές συνέπειες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, και πέραν της στάσης της ΕΚΤ, η οποία θα συνεχίσει να στηρίζει την αγορά ελληνικών ομολόγων -όπως σημείωσε ειδικά για την Ελλάδα η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία-, η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει και σε ένα νέο ισχυρό χαρτί: Οπως φάνηκε και από τις επαφές του Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ενισχύεται το μέτωπο της αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας. Με τον «άξονα του Νότου» που έχει επικεφαλής τους Ε. Μακρόν, Μ. Ντράγκι, αλλά και τους σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Σάντσεθ και Κόστα, αντίστοιχα, ενώνονται φωνές και από τη νέα κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς στη Γερμανία.
Ωστόσο «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» παραμένει η πανδημία και ιδιαίτερα η μετάλλαξη «Ομικρον», η οποία λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας έχει προκαλέσει νέο παγκόσμιο συναγερμό. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει και νέα μέτρα, πέραν της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 60+ και τα αυστηρότερα κριτήρια για την είσοδο στη χώρα, με στόχο να μετατεθεί για όσο το δυνατόν αργότερα η έκρηξη της «Ομικρον». Με στόχο να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το εμβολιαστικό τείχος. Ηδη μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους 60+, υπήρχαν 520.000 ανεμβολίαστοι αυτής της κατηγορίας. Απ’ αυτούς οι 120.000 εμβολιάστηκαν, ενώ άλλοι 20.000 έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό (είτε σε εμβολιαστικά κέντρα είτε για κατ’ οίκον εμβολιασμό). Υπάρχει μια «τρύπα» 380.000 ανεμβολίαστων, για την οποία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να πειστούν. Οι εμβολιασμοί της 3ης δόσης εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ σημαντική ανταπόκριση υπάρχει και για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών. Η περίοδος αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να δώσει μια πολύ πιο καθαρή εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας και βάσει αυτής αναμένεται να ληφθούν ή όχι πρόσθετα μέτρα.
Εκθεση Τσιόδρα, Λύτρα
Παρά την ένταση που προσπάθησε να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα η κατανόηση του πραγματικού περιεχομένου της μελέτης των 2 καθηγητών επαναφέρει το θέμα στις πραγματικές διαστάσεις του. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι το επίπεδο νοσηλείας των ΜΕΘ της επαρχίας υστερεί σημαντικά από το αντίστοιχο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Οπως γίνεται πλέον αντιληπτό, δεν είναι μόνο ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι αν υπάρχει το εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που απαιτείται, προκειμένου να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές. Ο τέως υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, στις 11 Οκτωβρίου 2020 σε συνέντευξή του στη Β. Σιούτη, είχε παραδεχθεί ότι δεν υπάρχουν οι ειδικότητες των γιατρών για τη στελέχωσή τους, «γι’ αυτό είναι επισφαλείς αυτές οι κλίνες που λένε (σ.σ.: η κυβέρνηση) ότι αναπτύσσουν». Ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης τόνισε πως «εντατικολόγοι τόσοι δεν υπάρχουν. Και είμαστε σε μια φάση που λόγω του brain drain έχει μειωθεί πάρα πολύ ο διαθέσιμος αριθμός γιατρών. Η χώρα μάλιστα σε ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες έχει έλλειψη, π.χ. αναισθησιολόγων»…
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr