Βασίλης Κικίλιας και Αδωνις Γεωργιάδης ενόχλησαν πάρα πολύ με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και αυτό φάνηκε και από την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ακυρώσει για δεύτερη φορά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει τη Δευτέρα.
Μπορεί ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για το εάν η αναβολή της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας αποτελεί κάποιο μήνυμα προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, να είπε: «Δεν υπάρχει μήνυμα. Θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας. Ας μην δημιουργούμε ιστορίες», αλλά τα μηνύματά του στη συνέχεια προς το εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρα.
«Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να ασκεί οικονομική πολιτική με όρους επικοινωνίας και δημοφίλιας. Δεν υπάρχει κανένας να θέλει να είναι δυσάρεστος. Όλοι μας θέλουμε προφανώς να μας επιτρέψουν οι συνθήκες να προβαίνουμε σε θετικές ανακοινώσεις για τους πολίτες. Ο καθένας από εμάς έχει μια αυξημένη ευαισθησία. Σημασία έχει η οικονομική πολιτική να ασκείται με συγκεκριμένη λογική και στρατηγική που να επιτρέπει στο κράτος, το οικονομικό επιτελείο, στη χώρα μας να επιστρέφει χρήματα στους πολίτες με μία συνέπεια και χωρίς να στείλουμε τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές.
Η παράταξη της ΝΔ, με τα σωστά και τα λάθη της, δεν μπήκε ούτε πρόκειται να μπει στη λογική του δωσ τα όλα. Εμείς θέλουμε η χώρα, όντας στο 2025, να κοιτάξει τους πολίτες για το τώρα, για το ‘35, το 45, για το παρόν και το μέλλον. Να μην επιστρέψουμε στη δεκαετία του 80 ούτε στη δεκαετία των μνημονίων. Οι ανάγκες είναι συνολικές. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη θετική διάθεση ειδικά των βουλευτών να στηριχθούν και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. Και το κάνουμε ήδη, οι αυξήσεις που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο αφορούν συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας».
Μάλιστα για τα μέλη του υπουργικού ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος: «Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από συλλογικές αποφάσεις του υπουργικού. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Είπα σαφέστατα τι θέλουμε να κάνουμε και για τους υπόλοιπους ένστολους, δεν πρόκειται να μείνει κανένας πίσω. Αλλά το ξαναλέω δεν θα χάσουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αυτή η κυβέρνηση και κυρίως που έχει αποκτήσει η χώρα, να μην μιλάει για υπερβολικά ελλείμματα, να μην αυξάνει χρέος, να δημιουργεί δουλειές, να μεγαλώνει την πίτα, να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και από αυτή την πολιτική να μπορούμε να συζητάμε για αυξήσεις».
Συνεχίζοντας να στέλνει προς πολλούς αποδέκτες μηνύματα ο κ. Μαρινάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι». Σε άλλο σημείο δε, υπενθύμισε ότι η «οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού με προφανώς δημοσιονομικά κριτήρια, δηλαδή με την ανάγνωση και τη μελέτη των δημοσιονομικών δεδομένων και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων είτε στις τηλεοράσεις, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτον να ξεκαθαρίσουμε ότι άπαντες επιθυμούμε να αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών, συνολικά των ενστόλων, των δημοσίων υπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων. Όλες αυτές οι αδικίες που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια να αποκατασταθούν η μία μετά την άλλη. Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτή την κατεύθυνση πολιτικής.
Δεύτερον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει μία οικονομική πολιτική η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας. Έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζει για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες την φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους. Αυτό είναι αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, της ανάπτυξης που δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Το τρίτον που θέλω να πω είναι το πού θα πάμε τα λεφτά, δηλαδή ένα μέρος σημαντικό της οικονομικής πολιτικής, όπως και συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού με προφανώς δημοσιονομικά κριτήρια, δηλαδή με την ανάγνωση και τη μελέτη των δημοσιονομικών δεδομένων και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων είτε στις τηλεοράσεις, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και αυτό γιατί ειδικά οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας και μια λογική μαξιμαλιστικών αιτημάτων που στο τέλος της ημέρας το κράτος δεν μπορούσε να υποστηρίξει και ο λογαριασμός ήρθε κυρίως στους νεότερους που δυσκολεύονται σε ένα σημαντικό ποσοστό να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό δεν θα το επιτρέψει να συμβεί ξανά μόνο και μόνο για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη», ανέφερε.
Την ίδια ώρα στις ανακοινώσεις της ΔΕΘ παρέπεμψε, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τις εισοδηματικές ενισχύσεις για τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, οι οποίες έρχονται μετά τις αυξήσεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει και θα εξαντλήσουμε αυτές τις δυνατότητες για να στηρίξουμε συνολικά τους ένστολους. Αυτό θα γίνει με πλαίσιο, με πρόγραμμα, πιο απλά με χαρτί και μολύβι» και τόνισε, ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη φετινή ΔΕΘ.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Κανείς από εμάς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος. Έχουμε το νου μας στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς αλλά πρέπει να στηριχθούν όλοι και όλες. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν και αυτό γίνεται με σταθερό ρυθμό, με γερά θεμέλια». Δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει. Στο υπουργείο Άμυνας έγιναν εξοικονομήσεις. Όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκα με τον κ. Χατζηδάκη για εξοικονομήσεις ώστε να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτό είναι τεκμήριο ευαισθησίας».
Από πού προήλθαν οι αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται στο μεγαλύτερό τους μέρος από πόρους που εξοικονομήθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας (όπως κλείσιμο στρατοπέδων με τη νέα δομή, μείωση αριθμού ανώτατων αξιωματικών στις κρίσεις).
Και σημειώνουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε επισημάνει από τότε ότι οι αλλαγές αυτές θα επέτρεπαν να υπάρξει βελτίωση στο μισθολογικό. Όσον αφορά την κατανομή του ποσού των 260 εκατ. ευρώ της αύξησης, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι περίπου 110 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό που μοιράσθηκαν οριζόντια σε όλους (30 ευρώ από 1/4/2025 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και 100 ευρώ από 1/7/2025 με το επίδομα επικινδυνότητας).
Ενώ τα άλλα περίπου 150 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης) προέρχονται από πόρους που εξοικονόμησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή το 60% προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας.