Αναμένοντας τις αποφάσεις του για τη στελέχωση της Χαριλάου Τρικούπη, στο επιτελείο του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής σημειώνουν ότι θα κινηθεί με συνέπεια στο τρίπτυχο «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία» που θεωρούν ότι του έδωσε και τη νίκη. Υποστηρίζουν ότι δεν αισθάνεται πίεση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ (παρά το ότι διαπιστώνουν ήδη από την πλευρά της Κουμουνδούρου βρόμικο παιχνίδι στα social media) ούτε από τη Νέα Δημοκρατία για την οποία λένε ότι τηρεί (και υπολογίζουν ότι θα συνεχίσει για μεγάλο διάστημα) στάση αναμονής.
Αναγνωρίζουν ως άμεση προτεραιότητα να απαντήσει ο νέος πρόεδρος στο ερώτημα «ποιες είναι οι θέσεις Ανδρουλάκη;» ή στις κατηγορίες «ο Ανδρουλάκης έχει ασαφές πρόγραμμα». Εκεί στόχευε η δήλωσή του ενάντια στην πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία, όπως και η πρότασή του για εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάνει δήλωση για αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χειριστεί στο επίπεδο του τομεάρχη Γιώργου Κατρούγκαλου.
Ανάγκη ενότητας
Σημειώνουν επίσης τις συνεχείς επικλήσεις στην ανάγκη ενότητας στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία έναντι της πανδημίας, την επικριτική στάση κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, αλλά και την έντονη αντίδραση όλων των βουλευτών του κόμματος αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη στην απαράδεκτη στάση Κουρουμπλή, όπως και το ειρωνικό σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη στη διαγραφή του από τον Αλέξη Τσίπρα. Παραπέμπουν ιδιαιτέρως στη φράση «όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του» που συζητείται ότι ήταν προσθήκη που έβαλε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, πριν σταλεί το σχόλιο στα ΜΜΕ.
Θεωρώντας ταυτοτικό ζήτημα και μη αμφισβητούμενο για το ΚΙΝΑΛ τη στάση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ανδρουλάκης και το επιτελείο του αναμένεται να ρίξουν το βάρος στο να μεγαλώσουν την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, να δείξουν όπως λένε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητική και οπισθοδρομική, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ενάντια στον «προοδευτικό εκσυγχρονισμό».
Σκοπός τους είναι να καταστήσουν σαφές στους πολίτες του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς ότι δεν υπάρχει προοδευτικό μέτωπο με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 και δεν θεωρούν τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής τάσσεται κατά μίας μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν ωστόσο ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν βιάζεται, ενώ δεν πιστεύουν ότι θα βρεθούν τουλάχιστον σύντομα, στη θέση να απορρίψουν κάποια επίσημη πρόσκληση διαλόγου από την πλευρά του κ. Τσίπρα.
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Για τον κ. Ανδρουλάκη φαίνεται ότι δεν έχει κανένα νόημα σε αυτή τη φάση η συζήτηση περί προοπτικής επιστροφής του Κινήματος Αλλαγής στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του παραδέχονται ότι για πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος, η προοπτική επιστροφής στην εξουσία δεν είναι ασήμαντο ζήτημα.
Καμία συζήτηση
Θεωρούν ωστόσο πως αν το Κίνημα Αλλαγής συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή σενάρια περί συνεργασιών προεκλογικά, τότε οι μετακινηθέντες πρώην ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ θα παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Δημοκρατία αντιστοίχως. Γι΄ αυτό και σημειώνουν με έμφαση πως πριν από τις εκλογές ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση ή παιχνίδι εντυπώσεων περί συνεργασιών, ελπίζοντας ότι μετά τις εκλογές θα συνομιλήσει πάνω από το τραπέζι και σε καλύτερη βάση. Δηλαδή με μεγαλύτερο ποσοστό. Στο επιτελείο του ωστόσο υπάρχουν στελέχη που έχουν ισχυρή την πεποίθηση πως για να ανακάμψει το ΚΙΝΑΛ και να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας έστω και με μικρότερα ποσοστά από αυτά του παρελθόντος οφείλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κόμμα και ότι δεν έχουν κοινά σημεία σύγκλισης για συνεργασία. Οπως άλλωστε λέει σχηματικά στενός συνεργάτης του νέου προέδρου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής «προηγείται για εμάς η μάχη με τον Τσίπρα για την Κεντροαριστερά από τη μάχη με τον Μητσοτάκη για το Κέντρο».
Στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), που ήταν η πρώτη φορά που θα συνυπήρχαν με τον Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε πως κανείς από τους δύο δεν είχε διάθεση για κάτι περισσότερο από μία τυπική χειραψία και αυτή πριν μπουν στο αεροπλάνο. Στην άτυπη μεταξύ τους αναμέτρηση για το ποιος έχει το ισχυρότερο πάτημα νικητής βγαίνει μάλλον ο Νίκος Ανδρουλάκης που κατάφερε να κλείσει το ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον νέο Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που από την αρχή είχε προγραμματίσει.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr