Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννιέται στην Ινδία στις 2 Οκτωβρίου 1869 και ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται από την ασκητική μορφή της μητέρας του και τα θρησκευτικά κινήματα της περιοχής που πρεσβεύουν τον σεβασμό σε κάθε μορφής ζωής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι επηρεάζεται από τη σκέψη του Ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι, τη διδασκαλία του Ιησού και από το δοκίμιο του Αμερικανού συγγραφέα Χένρι Θορό περί πολιτικής ανυπακοής. Παντρεύεται σε ηλικία μόλις 13 ετών (πράξη την οποία καταδικάζει μερικά χρόνια μετά) μια συνομήλική του αποκτώντας ένα παιδί.
Σπουδές στο Λονδίνο
Το 1888, φτάνοντας στο Λονδίνο για νομικές σπουδές, βιώνει τον ρατσισμό των συμφοιτητών του που τον λοιδορούν για την καταγωγή και τις συνήθειές του. Ο ίδιος τηρεί τον όρκο που έχει δώσει στη μητέρα του για αποχή από την κρεατοφαγία, το ποτό και την ερωτική χαλαρότητα. Υστερα από τριετή ανεπιτυχή προσπάθεια εξάσκησης της δικηγορίας στην Ινδία, μεταβαίνει το 1891 στη Νότιο Αφρική. Τα είκοσι χρόνια της εκεί παραμονής του καθορίζουν την πολιτική και φιλοσοφική του θεωρία και πρακτική.
Διεκδικεί καλύτερες συνθήκες ζωής για τους εκεί Ινδούς και γηγενείς, φυλακίζεται από τους Βρετανούς, ενώ πρωτοεμφανίζει το κίνημα της παθητικής αντίστασης. Η πλειονότητα των αιτημάτων του γίνονται δεκτά μέσα στην καρδιά του απαρτχάιντ.
Επιστρέφει στην Ινδία το 1914, απολύτως συνειδητοποιημένος περί των στόχων και μεθόδων του: ανεξαρτησία της χώρας, ισότητα των πολιτών οιασδήποτε θρησκείας, χωρίς χρήση βίας αλλά με ειρηνική παθητική αντίσταση. Δεν διαθέτει οποιαδήποτε θεσμική εξουσία αλλά καταφέρνει να γίνει ο πνευματικός ηγέτης του λαού της Ινδίας, διδάσκει νέους τρόπους αντίστασης και αποκτά το προσωνύμιο «Μαχάτμα» που στα σανσκριτικά σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή».
Η σφαγή του Αμριτσάρ στις 16 Απριλίου 1919 συσπειρώνει τον λαό δίπλα στον μικρόσωμο επαναστάτη και στο κίνημα της παθητικής αντίστασης.
Οι Ινδοί αρνούνται πλέον να συνεργαστούν με τη βρετανική διοίκηση, παραιτούνται από τις κρατικές θέσεις ενώ παίρνουν τα παιδιά τους από τα κρατικά σχολεία παραλύοντας έτσι την κρατική δομή. Η «Μεγάλη Ψυχή» στρέφει τα βλέμματα όλου του κόσμου στην Ινδία, με την ασκητική μορφή, τις παραδοσιακές φορεσιές του αλλά κυρίως με το μεθοδικό του πείσμα που συνοψίζεται στη θέση του: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς».
Ο ίδιος φυλακίζεται πολλές φορές, συνεχίζοντας από εκεί τον αγώνα του με απεργίες πείνας και κηρύσσοντας μποϋκοτάζ στα αγγλικά προϊόντα. Οι Βρετανοί απαντούν με την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζουν μερικά χρόνια αργότερα και στην Κύπρο. Ενισχύσουν τις θρησκευτικές αντιθέσεις, με αποτέλεσμα το 1924 να ξεσπάσουν οι πρώτες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οι Βρετανοί σπεύδουν ως ειρηνοποιοί…
Ο Γκάντι αποτελεί τον καλύτερο προπαγανδιστή των θέσεών του βρίσκοντας πρωτότυπες μεθόδους αποδιοργάνωσης των μεθοδικών Βρετανών. Το 1930 ξεκινάει τη μεγάλη πορεία του αλατιού με μόλις 78 άτομα, που στη συνέχεια γίνονται χιλιάδες, συνοδευόμενοι από δεκάδες ξένους δημοσιογράφους. Οταν μετά από 300 χιλιόμετρα πεζοπορίας η πορεία φτάνει κάποτε στη θάλασσα, κρατώντας αλάτι στα χέρια του, ζητά από τους συμπατριώτες του να βγάζουν το αλάτι μόνοι τους μποϋκοτάροντας έτσι τα κυβερνητικά πρατήρια. Παράλληλα, τους προτρέπει να υφαίνουν οι ίδιοι τα ρούχα τους όπως κάνει κι αυτός, αγνοώντας έτσι τα εισαγόμενα βρετανικά υφάσματα.
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας: Ποιος τους πρότεινε, πόσες ψήφους πήραν - Πότε «έσπασε» η πρόταση αντιπάλου
Κόντρα στους επικριτές του (ο Ουίνστον Τσόρτσιλ τον χαρακτηρίζει «γυμνό φακίρη») καταφέρνει αυτό που πριν από μερικά χρόνια είναι αδιανόητο. Οι Βρετανοί εγκαταλείπουν «το διαμάντι του στέμματος», όπως αποκαλούν μέχρι τότε την Ινδία, αλλά αφήνουν πίσω τους τον σπόρο του μίσους που έχουν σπείρει μερικά χρόνια πριν.
Το όνειρό του για ανεξαρτησία τού δίνεται ακρωτηριασμένο, αφού το 1947 δημιουργείται το μουσουλμανικό Πακιστάν, ενώ πάνω από 7 εκατομμύρια Ινδοί, ινδουιστές και μουσουλμάνοι, σκοτώνονται στην εμφύλια διαμάχη την τριετία 1945-1948. Ο άνθρωπος που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι το δύσκολο δεν είναι να νικήσεις το κακό αλλά μη γίνεις εσύ το κακό που πολέμησες, ότι δεν είναι μόνο η βία «η μαμή της Ιστορίας» αλλά και η ενεργή αντίσταση του καλού, προσπαθεί να ενώσει πάλι την αλληλοσπαραγμένη χώρα, προσφέροντας τη ζωή του με απεργία πείνας στο όνομα της εθνικής ενότητας.
Στις 30 Ιανουαρίου 1948 η «Μεγάλη Ψυχή» δολοφονείται από φανατικό ινδουιστή. Λίγη ώρα πριν μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος του «Λάιφ» τον ρωτά τι πρέπει να κάνει ένας σατιαγκράχι τη στιγμή που μια ατομική βόμβα πέφτει πάνω από την πόλη του, για να πάρει την απάντηση: «Να σηκώσει τα μάτια στον ουρανό και να προσευχηθεί για τον πιλότο»…
Η κοσμοθεωρία του
Ο Μαχάτμα Γκάντι εκτός από επαναστάτης ακτιβιστής είναι κι ένας χαρισματικός στοχαστής, που καθορίζει με τη ζωή και τα κείμενά του τη φιλοσοφική σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της κοσμοθεωρίας του αναφέρονται παρακάτω.
• Αναμφιβόλως θα ήμουν χριστιανός, αν οι χριστιανοί ήταν χριστιανοί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
• Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, όχι όμως την απληστία του.
• Οσο λιγότερα έχεις τόσο λιγότερα θέλεις.
• Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο.
• Πρέπει να σεβόμαστε τις άλλες θρησκείες εξίσου όπως σεβόμαστε τη δική μας. Η μερική ανεκτικότητα επομένως δεν είναι αρκετή.
• Αν η μόρφωση δεν συνοδεύεται και από συμπόνια, όχι απλά είναι άχρηστη, αλλά γίνεται και καταστροφική.
• Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού.
• Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων.
• Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.
• Πάντα να στοχεύεις στην πλήρη αρμονία της σκέψης, των λόγων και των πράξεων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα είναι καλά.
• Ανήθικος είναι αυτός που έμαθε να έχει: πλούτο χωρίς μόχθο, πολιτική χωρίς αρχές, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, γνώση χωρίς χαρακτήρα, εμπόριο χωρίς ήθος, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, λατρεία χωρίς θυσία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία: Αγνοείται διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr