Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για εμφάνιση της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης – Ανεβαίνουν Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Μειώνεται σταθερά το ιικό φορτίο των λυμάτων

Newsroom eleftherostypos.gr

Κορωνοϊός: Εκτάκτως μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε συνέχεια ανίχνευσης του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή.

Η μετάβαση του Υφυπουργού και του Προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Η αγωνία ώστε να προληφθεί μια επανάληψη του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά όχι στη Θεσσαλονίκη αλλά στην Αττική, καθώς και η ζοφερή εικόνα από την υπόλοιπη Ευρώπη οδήγησαν ειδικούς και κυβέρνηση να πατήσουν ξανά… φρένο στην άρση των μέτρων.

Με δεδομένο ότι το λεκανοπέδιο δίνει την τελευταία εβδομάδα ισχυρές ενδείξεις έξαρσης των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και των υπόλοιπων δεικτών, το «πισωγύρισμα» που έγινε στο λιανεμπόριο και το «πάγωμα» της επαναλειτουργίας των Λυκείων έμοιαζε μονόδρομος για την Αττική.

Ανατροπές

Η τελευταία εβδομάδα δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον ασταθή βηματισμό της επιδημίας, που φέρνει ανατροπές ακόμη και από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Από την περασμένη Παρασκευή οι επιστήμονες παρατηρούσαν μια ανοδική τάση στην Αττική καθώς και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας, τάση που ξεκίνησε να αποτυπώνεται με ευκρίνεια από την επιδημιολογική έκθεση της περασμένης Τρίτης, όταν μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες με σταθερά τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 700, οι νέες διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 800. Οι επόμενες ημέρες, με μια μικρή «ανάσα» την Πέμπτη και αποκορύφωμα τα σχεδόν 1.000 περιστατικά την Παρασκευή, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των ειδικών. Η εύθραυστη ισορροπία δείχνει ότι η χώρα θα πορευτεί με μοντέλο «ακορντεόν» -τα μέτρα θα αυστηροποιούνται όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται και θα χαλαρώνουν όταν η επιδημιολογική καμπύλη πέφτει- έως και τον Απρίλιο όταν θα δοθεί ώθηση σε μαζικότερους εμβολιασμούς και ο καιρός θα έχει «μαλακώσει».

Εκθετική αύξηση

Κατά την επιστημονική κοινότητα, μια εκθετική αύξηση στην Αττική θα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με αυτή της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο, για αυτό και σπεύδουν να την προλάβουν με μέτρα. «Εάν φτάσει να καλύψει το 110% των ΜΕΘ της η Αττική, σημαίνει ότι η υπόλοιπη Ελλάδα θα βρίσκεται στο… 120%», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Αυτή η κατάρρευση του Συστήματος Υγείας στην περίπτωση πολύ μεγάλης έξαρσης του επιδημικού κύματος στο λεκανοπέδιο εξηγείται από το γεγονός ότι η Αττική δεν μπορεί να στηριχθεί αλλού καθώς είναι εκείνη που υποστηρίζει άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, η επιδημιολογική επιβάρυνση της Αχαΐας ή κάποιας άλλης κοντινής περιοχής θεωρείται πιο εύκολα διαχειρίσιμη, καθώς οι αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Εως και την Παρασκευή υπήρχε διαθεσιμότητα τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ της Αττικής: 61% η πληρότητα των ΜΕΘ Covid και 43% των απλών κλινών, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση της Παρασκευής. Εχοντας, όμως, μπει σε αυξητική «τροχιά» όλη η περιφέρεια και με δεδομένο ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά πως η κάλυψη του ΕΣΥ σε περιόδους αύξησης είναι ταχύτερη σε σχέση με την αποσυμφόρηση σε περιόδους ύφεσης, τα αυστηρά μέτρα κρίθηκαν επιβεβλημένα. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο το λιανεμπόριο για την Αττική και ακόμη εννέα «κόκκινες» περιοχές επανέρχεται στη λύση του click away, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων. Επίσης, ξεκινά η επαναλειτουργία των Γυμνασίων, με τα Λύκεια να παραμένουν στην τηλεκπαίδευση μέχρι να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ποια, όμως, είναι τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν σε σήμα κινδύνου για το λεκανοπέδιο; «Καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Κυκλοφορεί το μεταλλαγμένο στέλεχος που μας προβληματίζει και υπάρχει μια σταθερή ανοδική τάση σε κατάληψη απλών κλινών και ΜΕΘ», εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε σχέση με το τελευταίο, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 20 Ιανουαρίου οι νέες εισαγωγές σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν σε 100, από τις οποίες οι 35 έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή όλης της Αττικής. Αυτή την εβδομάδα, η ισορροπία άλλαξε σημαντικά. Ενδεικτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 150 εισαγωγές της Τρίτης οι 77 ήταν στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 135, από τις οποίες οι 73 στην Αττική.

Η παράμετρος του καιρού είναι πολύ σημαντική κατά τους ειδικούς και φαίνεται πως οι χειμερινοί μήνες συμβάλλουν ώστε τα κρούσματα να αυξάνονται. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ήταν σαφής την Παρασκευή, ότι «ο χειμωνιάτικος καιρός αποτελεί “τροφή” για την επιδημία» και «τώρα είναι η ώρα που προέχει η πρόληψη». Πρόσθεσε δε, ότι ο Φεβρουάριος είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας, με τις προσπάθειες να εντείνονται όχι ως προς την εξάλειψη του επιδημικού κύματος αλλά για «να απαλύνουμε την αύξηση της καμπύλης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι μεταλλάξεις αποτελούν τον δεύτερο αστάθμητο παράγοντα που αναγκάζονται να υπολογίσουν οι ειδικοί την επόμενη περίοδο. Τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέρχονταν έως την Παρασκευή σε 66, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων βρίσκεται υπό εξέταση και σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν επιπλέον επιβεβαιωμένα περιστατικά. «Είναι ασφαλές να θεωρούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι παντού», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ειδήσεις 

Τέλος βάζει το Μαξίμου στα εκλογικά σενάρια για το 2021 – Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει την στρατηγική της κυβέρνησης για πανδημία και οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ξέχασε το στραπάτσο του 2019 και ετοιμάζεται να καταγγείλει ξανά τις εταιρίες δημοσκοπήσεων

Γεωργιάδης: Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα – Αργεί πολύ η εστίαση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Χαρδαλιάς για φωτιές: 7 πύρινα μέτωπα ταυτόχρονα στην Ηλεία – Τώρα έρχονται τα δύσκολα [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Φωτιές: Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά στις 20:00 για τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός – Έρευνα: Ο πλήρης εμβολιασμός αποτρέπει κατά 50% τη μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φωτιά: Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά στις 21:00 για τις πυρκαγιές

Λάμπρος Κατσαρός

Σε κατάσταση συναγερμού η Ρόδος – Έκκληση Χαρδαλιά για φωτιές σε 12 περιοχές

Λάμπρος Κατσαρός

Εμβόλια mRNA: Έλληνες επιστήμονες εξηγούν τον μηχανισμό της σπάνιας εμφάνισης μυοκαρδίτιδας

Θεσσαλονίκη: Εικόνες lockdown – Άδειασε η Νέα Παραλία [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Θεσσαλονίκη: Βίαιο επεισόδιο στο Κορδελιό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους: Εργασία μόνο με εργαστηριακά τεστ που θα τα πληρώνουν οι ίδιοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom