Μάλιστα, όπως προέκυψε από έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΔΕΔΔΗΕ, η διαδικασία κλαδέματος των δέντρων κατά μήκος των καλωδίων βασίζεται σε κανονισμό του 1967 και, παρότι μετρά… δεκαετίες, παραμένει θολό τοπίο για το ποιος τελικά ευθύνεται για την κατάσταση που διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα. Δήμοι, Διαχειριστής Ενέργειας, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, δασικές υπηρεσίες απαρτίζουν την εξίσωση που δείχνει να μην έχει λύση.
Οι περίπου 440 εργαζόμενοι του Διαχειριστή με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, του Ελληνικού Στρατού, του Ερυθρού Σταυρού και των εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η ηλεκτροδότηση στις οικογένειες που ήταν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής συνεχίζονται και έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και χθες το πρωί ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Ανοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.
Κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση, υπολογιζόταν ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης διαμορφώνεται στις 4.000, ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ ο αριθμός εκτιμάται πως θα είχε μειωθεί σημαντικά.
Το έγγραφο
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος τελικά έκανε όσα έπρεπε και αντίστοιχα ποιος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, ένα έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο ΔΕΔΔΗΕ αποδεικνύει πως το καταστατικό για την κοπή των κλαδιών μένει ως έχει από τη δεκαετία του ’60.
Συγκεκριμένα, το κλάδεμα των δένδρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων, γίνεται κάθε χρόνο με άδεια από το δασαρχείο. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα δασαρχεία και τους δήμους προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Οπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο εστάλη στον Δήμο Φιλοθέης-Κηφισιάς τον Ιανουάριο, δηλαδή 4 μήνες πριν απότην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. «Απαραίτητα πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει ο Διαχειριστής.
Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες, ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).
Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.
Επιθεώρηση, συντήρηση
Ειδικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου είχε προαναγγείλει επιθεώρηση και συντήρηση των δικτύων στην περιοχή Φιλοθέης-Κηφισιάς. Στο επίκεντρο της επιθεώρησης θα ήταν τα δέντρα που είναι κοντά ή σε επαφή με αγωγούς, καθώς όπως αναφέρει το έγγραφο «η επαφή ή η γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες». Ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα που προκαλούνται όταν δέντρα επισφαλούς ανοχής «πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα, σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (π.χ. χιονοπτώσεις)», κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ εξηγούσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την αποψίλωση χόρτων γύρω από τους στύλους των εναέριων γραμμών που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές και ζήτησε από το δασαρχείο «άδεια για κλάδεμα δένδρων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς και για την κοπή δένδρων επισφαλούς αντοχής, για την εξάλειψη των κινδύνων πτώσης τους πάνω στα δίκτυα, σε περιόδους κακοκαιρίας».
Τι απαντά η ΚΕΔΕ
Τη δική της εκδοχή έδωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, που σημείωσε ότι οι δήμοι, με βάση τον σχετικό κανονισμό, «δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας».
Επίσης, οι δήμοι επισημαίνουν ότι δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν το στόλο των μηχανημάτων που απαιτούνται «για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών».
Ενδιαφέρον πάντως έχει και η δαιδαλώδης διαδικασία που περιγράφει η ΚΕΔΕ όταν ένας δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί. «Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από ενέργειες, όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κ.λπ. Συνεπώς, ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά».
Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία
Περισσότερες από 3.000 κλήσεις έχει λάβει το Πυροσβεστικό Σώμα από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία «Μήδεια».
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14/2 μέχρι και χθες είχε δεχθεί συνολικά 3.204 κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούν σε κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, εκ των οποίων οι 2.718 ήταν στην Αττική, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου που έφτασε ο χιονιάς στο Λεκανοπέδιο μέχρι χθες το απόγευμα.
Από αυτές ήταν:
- 2.254 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων
- 215 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
- 157 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)
- 29 για μεταφορές ατόμων σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
#MeToo: Νέα μήνυση σε βάρος γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη για βιασμό 14χρονου
Από σήμερα η βεβαίωση εμβολιασμού – Τι χρειάζεστε για την έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr