ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ανακοινώνεται σκληρό lockdown για άλλες τρεις περιοχές – Σε αναμονή και για την απόφαση για τη χρήση διπλής μάσκας

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μπροστά σε σκληρότερα περιοριστικά μέτρα είναι σήμερα επιπλέον περιοχές της χώρας, όπως τα Ιωάννινα, η Κάλυμνος και η Θάσος, που θα μπουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην τακτική της συνεδρίαση.

Το φορτίο της επιδημίας είναι ακόμη «βαρύ», επικρατεί, όμως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία για σχετική σταθεροποίηση. Είναι ακόμη πολύ πρώιμο να ειπωθεί με βεβαιότητα από τους ειδικούς, ωστόσο η επιδημία δεν δίνει σημάδια εκθετικής αύξησης, γεγονός που μπορεί να μη φέρει το ΕΣΥ στα όριά του.

Οι διασωληνωμένοι, βέβαια, αυξάνονται διαρκώς -320 χθες- όπως και οι νέες εισαγωγές, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείονται σήμερα εισηγήσεις για τη χρήση διπλής μάσκας. Χθες ανακοινώθηκαν επιπλέον 281 θετικά σε μεταλλάξεις δείγματα, με το σύνολο να φτάνει τα 811 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών.

Μεταλλαγμένα 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 269 περιστατικά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους, οκτώ του νοτιοαφρικανικού και ακόμη τέσσερα, τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη δύο αμινοξέων στο γονίδιο της ακίδας του ιού. Η συγκεκριμένη έλλειψη συναντάται στη βρετανική μετάλλαξη, η διαφορά όμως είναι ότι αυτά τα τέσσερα δείγματα δεν είχαν τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, που στο σύνολό τους συναποτελούν το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών με μεταλλάξεις στην Ελλάδα ανέρχεται σε 811, από τα οποία τα 764 έφεραν τη βρετανική και 15 τη νοτιοαφρικανική. Το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ακριβώς η επίπτωσή του.

Ανησυχία

Από τα 15 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, τα έντεκα έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Αττική και δύο στα Ιωάννινα. Η κυκλοφορία του στελέχους στα Ιωάννινα, μάλιστα, εντείνει την ανησυχία για μία περιοχή που ήδη τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρυνθεί επιδημιολογικά. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, τα Ιωάννινα – 16 κρούσματα χθες- οδηγούνται προς την… κόκκινη ζώνη, που περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με την «κίτρινη». Ειδικότερα, στις «κόκκινες» περιοχές το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη μέθοδο του click away, τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης με προκαθορισμένο ραντεβού και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Επιπλέον, όσον αφορά στην Εκπαίδευση, τα Λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και οι υπόλοιπες βαθμίδες διά ζώσης.

Στο ίδιο καθεστώς πιθανόν να ενταχθεί και η Θάσος, νησί με σημαντική επιβάρυνση όπως διαπιστώθηκε από τους επιδημιολόγους της Επιτροπής στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Μια βαθμίδα πιο… πάνω, στο «βαθύ κόκκινο», που σημαίνει lockdown αντίστοιχο με αυτό της Αττικής, περνά η Κάλυμνος, όπως όλα δείχνουν. Στο νησί της Καλύμνου εντοπίστηκαν χθες έντεκα νέα κρούσματα, η επίπτωση όμως ανά 100.000 πληθυσμού είναι 37,35 κρούσματα. Αντίστοιχα, η επίπτωση στη Θάσο (τέσσερα κρούσματα χθες) είναι 29,05 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

 Σχεδόν διπλάσια

Τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν χθες σε 1.400, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με προχθές και σχετικά υψηλός για τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν. Ειδικότερα, το σύνολο των ελέγχων ανήλθε σε 37.009 (19.966 μοριακοί και 17.043 rapid), γεγονός που, συγκριτικά με τα τεστ που συνήθως γίνονται τις καθημερινές και φτάνουν έως και τις 50.000, δείχνει ότι η αλυσίδα μετάδοσης διατηρείται ανθεκτική. Η κακοκαιρία φαίνεται ότι επηρέασε την προσέλευση των πολιτών για τεστ, εικόνα που πιθανόν να αποκρυσταλλωθεί από σήμερα.

Οι ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία και της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τη διάρκεια παράτασης του lockdown ή για άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας. Για την ώρα, πάντως, φαίνεται ότι αυτό το επιδημικό κύμα είναι πιο «εύκολο» σε σχέση με του φθινοπώρου και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί ήδη να σταθεροποιείται.

«Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα που έχουμε, οι πρώτες ενδείξεις, είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες -όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά- αποτελούν ουσιαστικά και το μέρος απ’ όπου αντλούνται τα περιστατικά που, δυστυχώς, πηγαίνουν στη συνέχεια στις ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να δείξουν -και η εμπειρία αυτό δείχνει- ότι ένα τέτοιο lockdown για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε μια καλυτέρευση και έτσι δεν θα έχουμε μια τέτοια παράταση (σ.σ.: του lockdown στην Αττική).

Η σταθεροποίηση

Διατηρώντας μια επιφύλαξη, καθώς δεν έχει ακόμη φανεί στην ολότητά της η επίδραση των μέτρων, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σχετική σταθεροποίηση που παρατηρείται σχετίζεται, ενδεχομένως, με το χρονικό ορόσημο του «κοκκινίσματος» της Αττικής, που μετρά τρεις εβδομάδες. Ειδικότερα, στις 30 Ιανουαρίου, Σάββατο, ξεκίνησε η ισχύς αυστηρών μέτρων στο Λεκανοπέδιο, με κυριότερο την επαναφορά του λιανεμπορίου στο click away. Ο περιορισμός της κινητικότητας, ακόμη και εάν δεν βρισκόταν η Αττική σε καθολικό lockdown, φαίνεται πως επέδρασε θετικά στον περιορισμό των μεταδόσεων.

Το Λεκανοπέδιο εξακολουθεί να διατηρεί τις μισές θετικές διαγνώσεις καθημερινά. Χθες, επιπλέον 687 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να μετρά 176 νέες μολύνσεις, τον Πειραιά 143 και τον δυτικό τομέα Αθηνών 114. Είναι, άλλωστε, οι τρεις περιοχές που διαφεύγουν της σταθερής εικόνας που παρατηρείται στην υπόλοιπη περιφέρεια, όπως επισημάνθηκε κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό της περασμένης Παρασκευής.

Συνεδρίαση

Στο πλαίσιο ακόμη μεγαλύτερης προστασίας από τον κορονοϊό και με δεδομένο ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν έντονα στην κοινότητα, η επικαιροποίηση των συστάσεων για τη χρήση της μάσκας θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι της συνεδρίασης των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων. Μια πιθανή σύσταση για διπλή μάσκα, χειρουργική από κάτω και υφασμάτινη από πάνω, δεν μοιάζει μακρινή. Οπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στο συγχρωτισμό τούς προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορονοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας. Υψίστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής, που από μόνη της δημιουργεί ένα κενό. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 
Ειδήσεις 

Κορωνοϊός 18/02: 1.400 κρούσματα, 320 διασωληνωμένοι και 27 νεκροί

Κορωνοϊός: Αρνητική πρωτιά στην Αττική με 687 νέα κρούσματα – «Έκρηξη» στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

ECDC: Τέλος το πράσινο χρώμα για την Ελλάδα – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πολύ σκληρό lockdown στην Μαλεσίνα – Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ανδρέας Ντίνης

Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Σε «συναγερμό» η Αττική – Πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ μετά το ρεκόρ εισαγωγών – Χωρίς κενό κρεβάτι το «Σωτηρία»

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Γώγος: Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση – Έξυπνο άνοιγμα λιανεμπορίου- σχολείων μετά τα μέσα Μαρτίου

Ανδρέας Ντίνης

Έπιασαν γνωστό τραγουδιστή σε παράνομη λέσχη στην Κυψέλη παρά το lockdown

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Καλομενίδης: Το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική, η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: 18.916 νέα κρούσματα και 280 θάνατοι σε 24ωρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Φωτιά» με 815 κρούσματα η Αττική – «Βράζει» ο Πειραιάς – Ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός 27/02: 1.630 νέα κρούσματα, 379 διασωληνωμένοι και 29 νεκροί

Ανδρέας Ντίνης