Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ζήτησε τον υποβιβασμό του υπεύθυνου διοικητή, στρατηγού Αλεξάντερ Λάπιν, και στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν προήχθη στη θέση του ανώτατου διοικητή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η κριτική για την αποτυχημένη εκστρατεία του Πούτιν δεν είναι νέα. Το καλοκαίρι, οι προειδοποιήσεις από τους μιλμπλόγκερς για τη στρατηγική της ηγεσίας του στρατού οδήγησαν σε συνάντηση των βασικών εκπροσώπων του με τον Πούτιν.
Πριν την εισβολή
Ακόμη νωρίτερα, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ο Mιχαήλ Χονταρένοκ είχε δημοσιεύσει το άρθρο «Προβλέψεις αιμοδιψών πολιτικών αναλυτών» στη «Nezavisimaya Gazeta» της Μόσχας στις 3 Φεβρουαρίου 2022. Σε αυτό, ο πρώην επικεφαλής της 1ης ομάδας κατεύθυνσης της 1ης Διεύθυνσης της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέγραψε τις μεγάλες παρανοήσεις πολλών Ρώσων στρατιωτικών «αναλυτών» και συνέστησε σθεναρά να μην πάρουν τα όπλα. Ο συγγραφέας περιέγραψε στο εξαιρετικά ευανάγνωστο άρθρο του ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ ισχυρότερος από το 2014, αφού ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, και ότι «κανείς στην Ουκρανία δεν θα υποδεχθεί τον ρωσικό στρατό με ψωμί, αλάτι και λουλούδια», ούτε καν ο ρωσόφωνος πληθυσμός.
Επιπλέον, το μίσος των Ουκρανών εναντίον της Ρωσίας, ως κινητήρια δύναμη της θέλησης για μάχη, δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ακόμη και ένα μαζικό πρώτο χτύπημα δεν θα μπορούσε να ρίξει την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι «δεν θα υπάρξει ουκρανικό blitzkrieg», ενώ η Ρωσία στερείται όπλων υψηλής ακρίβειας. Η «ολική» αεροπορική υπεροχή ήταν εξίσου χωρίς νόημα από μόνη της, ένας ισχυρισμός που τεκμηριώθηκε από τον συγγραφέα με τους αποτυχημένους ρωσικούς πολέμους στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία.
Ο πρώην συνταγματάρχης κατέγραψε επίσης μια μεγάλη απειλή στην αστική μάχη: «Ο ρωσικός στρατός σε έναν υποθετικό πόλεμο με την Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα προβλήματα από το Στάλινγκραντ και το Γκρόζνι». Τελικά, υπέθεσε ότι η Δύση θα προμήθευε την Ουκρανία με όπλα σε μεγάλη κλίμακα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανενεργοποιούσαν το Lend-Lease.
Τα λόγια του Χονταρένοκ μοιάζουν με προαίσθημα του παρόντος, ένατου μήνα του πολέμου της Ουκρανίας. Εκτός από τις προαναφερθείσες λανθασμένες εκτιμήσεις, άλλα προβλήματα έχουν προκύψει στον ρωσικό πόλεμο, προβλήματα που θα μπορούσαν να μετριαστούν μόνο σε μικρό βαθμό από την ηγεσία του ρωσικού στρατού. Από ό,τι φαίνεται, υπήρξε υπεροχή της πολιτικής έναντι των στρατιωτικών εκτιμήσεων σε σημαντικές στρατιωτικές αποφάσεις. Πάνω από όλα, ωστόσο, οι δυνατότητες του ρωσικού στρατού έχουν υπερεκτιμηθεί, ξεκινώντας από την ποιότητα των Ρώσων στρατιωτών. Το ηθικό τους ήταν χαμηλό από την αρχή. Οι στρατηγοί οδήγησαν αρχικά τα στρατεύματά τους να πιστέψουν ότι συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις. Η έλλειψη εξοπλισμού, οι συγκλονιστικές αναφορές για τη ζωή των Ρώσων στρατιωτών στο μέτωπο που θυμίζουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υλικοτεχνικές δυσκολίες και τα προβλήματα ανεφοδιασμού και οι στρατιωτικές αποτυχίες εναντίον ενός με κίνητρο και επίμονου αντιπάλου, όλα συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση του ηθικού των Ρώσων στρατιωτών και των μονάδων της Rosgvardia (Ρωσικής Εθνοφυλακής).
Μόνο μερικά στρατεύματα των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, η ομάδα Βάγκνερ, καθώς και οι Τσετσένοι μαχητές θεωρούνται επαγγελματίες και έτοιμοι να πολεμήσουν. Ωστόσο, ένα παλιό γερμανικό ρητό λέει ότι «το ψάρι βρομάει πάντα πρώτα από το κεφάλι». Αυτό είναι εμφανές στην άκαμπτη, προβληματική, μη ευέλικτη και ακίνητη αλυσίδα διοίκησης της ηγεσίας του ρωσικού στρατού, η οποία χαρακτήριζε προηγουμένως το στρατό της Σοβιετικής Ενωσης και παρήγαγε υπερβολικά αργούς χρόνους αντίδρασης – ένα μοιραίο μειονέκτημα σε σύγκριση με τους ευέλικτους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι επιχειρούν σε ορισμένα μέτωπα με αντάρτικο στιλ ή με μικρότερες μονάδες. Αυτό επιδεινώνεται από την αναποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της Αεροπορίας, του Πυροβολικού και του Πεζικού, καθώς και από αδυναμίες στην εναέρια αναγνώριση, επιτρέποντας στους Ουκρανούς να μετακινούν στρατεύματα και υλικό στο μέτωπο κατά βούληση.
Κατώτερα τα ρωσικά οπλικά συστήματα
Η κατωτερότητα των ρωσικών οπλικών συστημάτων σε σύγκριση με τα δυτικά προϊόντα συνιστά επίσης βαρύ φορτίο για τον ρωσικό στρατό. Ενα εντυπωσιακό παράδειγμα δίνεται από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, όπως οι HIMARS, Mars-II και M 270, των οποίων οι επιθέσεις ακριβείας σε στρατιωτικές υποδομές, όπως αποθήκες πυρομαχικών, συσσωρεύσεις στρατιωτών, γέφυρες, τροχιές και θέσεις διοίκησης, έχουν αφήσει τα ρωσικά στρατεύματα σε μεγάλο βαθμό αβοήθητα από το καλοκαίρι. Τα πυρομαχικά GMLRS ανάγκασαν επίσης τους Ρώσους να αποσύρουν τις αποθήκες πυρομαχικών τους τουλάχιστον 70 χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του μετώπου, περιπλέκοντας περαιτέρω την επιμελητεία.
Facebook - Instagram: Μήπως ακολουθείτε τον Τραμπ χωρίς να το θέλετε; Τι παραδέχεται η META
Το μόνο φωτεινό σημείο για τους Ρώσους αυτή τη στιγμή είναι το Πυροβολικό τους, ειδικά όταν τα πυρά του συγκεντρώνονται σε μια γεωγραφικά μικρή περιοχή σε τρεις πλευρές. Τότε ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει απίστευτη δύναμη πυρός, όχι από ακρίβεια, αλλά από αδιάκοπους βομβαρδισμούς που πιέζουν τον εχθρό και ισοπεδώνουν τις εχθρικές θέσεις – ένα σχέδιο που λειτούργησε στην κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιχάνσκ, όπου η ομάδα «Κέντρο» υπό τον Αλεξάντερ Λάπιν και η ομάδα υπό τον Σεργκέι Σουροβίκιν συνεργάστηκαν.
Το μεγάλο μέτωπο ευνοεί τους Ουκρανούς
Επιπλέον, υπάρχει μια άλλη κραυγαλέα αδυναμία λόγω της αρχικής αντίληψης της ρωσικής επίθεσης και των αλλαγμένων στόχων με την πάροδο του χρόνου: το μήκος της ενεργού πρώτης γραμμής. Αν και έχει ήδη συντομευθεί σημαντικά -βλέπε την απόσυρση από τις περιοχές του Κιέβου και του Χάρκοβο- σύμφωνα με τον ταξίαρχο Oλέξι Χρόμοφ, αναπληρωτή αρχηγό του Κύριου Επιχειρησιακού Τμήματος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι περίπου 850 χιλιόμετρα.
Η έκταση αυτού του αριθμού μπερδεύει επικίνδυνα το μυαλό…
Οσον αφορά στην Ευρώπη, η εν λόγω απόσταση είναι ισοδύναμη με την απόσταση που πετάει ένα κοράκι από τη Βιέννη στο Flensburg στη Βόρεια Γερμανία, στα σύνορα με τη Δανία. Στον Καναδά, είναι η απόσταση μεταξύ Βανκούβερ και Εντμοντον και στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Φλιντ του Μίσιγκαν. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι ένας επιτιθέμενος στρατός 120.000 στρατιωτών μπορεί να αναπτύξει κατά μέσο όρο 141 στρατιώτες ανά χιλιόμετρο. Ετσι, ειδικά μεταξύ του Δνείπερου και της Χουλιάπολης, τα ρωσικά στρατεύματα διατρέχουν διαρκή κίνδυνο ο ουκρανικός στρατός να κάνει μια σημαντική ενέργεια σε αυτήν την περιοχή, που δεν αμφισβητείται επί του παρόντος ιδιαίτερα.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Με γεννήτριες, για να γλιτώσουν σκοτάδι και κρύο
Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της αμερικανικής USAID για να πιέσει περισσότερο για την παροχή ηλεκτρικού εξοπλισμού, ως και γεννήτριες εφεδρικής ισχύος.
Ενας εκπρόσωπος της USAID είπε χθες ότι η USAID έχει ήδη αρχίσει να παραδίδει εξοπλισμό στην Ουκρανία. «Εκτός από τις 700 γεννήτριες που έχουμε ήδη παραδώσει τον Σεπτέμβριο, η USAID παρέδωσε σωλήνες και βαλβίδες θέρμανσης αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων στην Kyivteploenergo, τον κύριο διαχειριστή συστήματος θέρμανσης του Κιέβου, για την αποκατάσταση των υπηρεσιών θέρμανσης σε περισσότερες από 22.000 οικίες που είχαν χάσει την πρόσβαση σε θέρμανση και ζεστό νερό λόγω της καταστροφής της μη στρατιωτικής υποδομής (ενεργειακής) από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Ο εκπρόσωπος επίσης ανέφερε πως η υπηρεσία έστειλε προστατευτικό εξοπλισμό και drones στην Ουκρανία για να βοηθήσει με ασφαλέστερες και ταχύτερες επισκευές σε στοχευμένες υποδομές. Η USAID έχει ήδη παραδώσει λεβητοστάσια και άλλο εξοπλισμό θέρμανσης στην πόλη του Τσερνίχιβ, ως και εξοπλισμό για την επισκευή υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στο Σούμι και στο Χάρκοβο. Η USAID έχει προγραμματίσει να παραδώσει επιπλέον εξοπλισμό αυτή την εβδομάδα και ακόμα περισσότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ειδήσεις σήμερα
Διασυρμός για την Τουρκία το «μπλόκο» στον Τζιτζικώστα
Κτηματαγορά: Πως κινείται η αγορά στα νεόδμητα [πίνακες]