Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παρέμεινε «όμηρος» των τουρκικών αρχών σε ένα κλειστό γραφείο για περισσότερες από έξι ώρες, χωρίς ποτέ να λάβει επίσημη εξήγηση για το τι συνέβη! Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει χάσει την ψυχραιμία του και προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.
Το θέμα της άρνησης εισόδου σε έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη, ο οποίος μάλιστα είχε μεταβεί στην Τουρκία με την ιδιότητα του Α’ αντιπρόεδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., φτάνει πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, η Αθήνα αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά στην πρόκληση, γεγονός που μαρτυρά το υψηλό επίπεδο της ετοιμότητας της ελληνικής διπλωματίας, η οποία υπό την καθοδήγηση του Νίκου Δένδια και σε κοινό βηματισμό με το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμη να απαντήσει και να διαχειριστεί κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιβιβάστηκε στο πλοίο «Smyrna di Levante», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σμύρνη. Συνοδευόταν από τον αστυνομικό και έναν στενό συνεργάτη του. Θα πήγαινε στη Σμύρνη με την ιδιότητα του Α’ αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM. Δηλαδή, σε μία προγραμματισμένη εκδήλωση, στην οποία τα ονόματα των συμμετεχόντων ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Φτάνοντας το προχθές το πρωί στη Σμύρνη, οι τουρκικές αρχές τον κράτησαν για έξι ώρες σε ένα γραφείο στο τελωνείο και δεν του επέτρεπαν να εισέλθει στη χώρα! Επειτα και χωρίς να επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, του επέτρεψαν να επιστρέψει στο πλοίο (!) και να περιμένει εκεί.
Λίγες ώρες αργότερα, τον ενημέρωσαν (χωρίς και πάλι να δοθούν εξηγήσεις) ότι μπορεί να εισέλθει στην Τουρκία. Τότε τους απάντησε πως πλέον δεν επιθυμεί να μπει στη χώρα. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, είχε συμφωνηθεί ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος επιστρέφοντας με τον Νίκο Δένδια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έκανε στάση στη Σμύρνη προκειμένου να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στην πατρίδα. Στο μεταξύ, το καθεστώς Ερντογάν είχε φροντίσει να διαρρεύσει στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας… «φιλοξενήθηκε (!) για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου»!
Σε δηλώσεις του χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί «τεχνικού λάθους» και «σύγχυσης του ονόματός του με άτομο στο οποίο δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην Τουρκία». «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Ελληνα αξιωματούχο, αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα», πρόσθεσε. Για τη στάση των τοπικών τουρκικών αρχών σε όλη τη διάρκεια του συμβάντος ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν προκλητική, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί απαγορευόταν η είσοδός του στη χώρα.
Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα. «Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς ως περιφέρειες, ως δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», υπογράμμισε.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τζιτζικώστα είχε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, όπως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δήλωσε αγανακτισμένος και σε δήλωσή του τόνισε: «Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών», ήταν η οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Διεθνής κατακραυγή για το νέο τουρκικό νταηλίκι
«Αν και φαινομενικά τηρεί τις ευρωπαϊκές αξίες της Ε.Ε. ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε και απαγόρευσε την είσοδο στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών και προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM. Καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη αυτή πρόκληση», αναφέρεται σε ανάρτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Βάσκο Αλβες Κορντέιρο. «Πλήρης αλληλεγγύη στον Α’ αντιπρόεδρο της Επιτροπής, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM. Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Τουρκία για την υποστήριξη. Ζήτησα από το προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση εν όψει της κατάλληλης απάντησης», έγραψε στο Τwitter.
Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνουν το διπλωματικό επεισόδιο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτοντας δύο ξεχωριστές ερωτήσεις για τη στάση της Τουρκίας. «Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτόν με επείγουσα ερώτησή μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση», αναφέρει η κ. Σπυράκη.
Στο συμβάν αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο Twitter. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Η απαγόρευση εισόδου στον κ. Τζιτζικώστα, που έφτασε στη Σμύρνη με την ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη, που όλοι στηρίξαμε, συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προσβολή της Ελλάδας και της Ε.Ε. Περιμένουμε εξηγήσεις και επανόρθωση».
Την «αδικαιολόγητη όσο και αδιανόητη παρεμπόδιση εισόδου στην Τουρκία από τις τουρκικές αρχές του Απόστολου Τζιτζικώστα» καταδίκασε με δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επιπλέον, χαιρέτισε «την απόφασή του να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα παρά την εκ των υστέρων άδεια εισόδου.
Να σημειωθεί ότι όση ώρα ο κ. Τζιτζικώστας ήταν «όμηρος» των τουρκικών αρχών, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και μετά θα μετέβαινε στη Σμύρνη. «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πώς μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη», δήλωσε έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο δήμαρχος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και τη συνολική επίσημη επίσκεψή του στη Σμύρνη.
Υποστήριξη από Ιμάμογλου
Την αντίδραση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προκάλεσε το περιστατικό της απαγόρευσης εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία. Αναγνώρισε ως «σοβαρό το περιστατικό», ενώ σε δηλώσεις του στο Open ανέφερε: «Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις».
Η στάση που κράτησε στο θέμα δεν άρεσε στους Τούρκους. Αυτό φαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Aksam», το οποίο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τον Ελληνα προβοκάτορα» (!). Στη συνέχεια, το κείμενο της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει: «Ελληνας περιφερειάρχης προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Τουρκία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν αυτός που τον υποστήριξε».
Ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις
Ποιος είναι ο Ελληνας, το ονοματεπώνυμο του οποίου… μοιάζει με του Απόστολου Τζιτζικώστα και του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία;
Καθώς τα ονόματα των συμμετεχόντων στην ευρω-μεσογειακή συνάντηση ήταν γνωστά, γιατί επέλεξαν το καψώνι σε βάρος του Τζιτζικώστα;
Υπάρχει μαύρη λίστα του τουρκικού κράτους με Ελληνες πολιτικούς;
Η τουρκική προεδρία ή το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε την εντολή για την απαγόρευση εισόδου;
Η Ε.Ε. θα αρκεστεί -πάλι- σε φραστική καταδίκη;
Το χρονικό της περιπέτειας
19:00 (Παρασκευή 4/11) Το «Smyrna di Levante» αναχωρεί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
10:00 (Σάββατο 5/11) Το πλοίο φτάνει στη Σμύρνη.
10:30 Κατά τη διάρκεια του τελωνειακού ελέγχου, απαγορεύεται στον Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη χώρα.
16:30 Γυρίζει στο καράβι, περιμένοντας εξηγήσεις.
18:00 Τον ενημερώνουν ότι μπορεί να εισέλθει στη χώρα (χωρίς να δώσουν και πάλι εξηγήσεις).
21:00 Αναχωρεί για το αεροδρόμιο της Σμύρνης.
23:30 Επιβιβάζεται στο κυβερνητικό αεροσκάφος, στο οποίο ήδη βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας.
01:00 (Κυριακή 6/11) Προσγειώνεται στην Ελευσίνα.
Ειδήσεις σήμερα
Κτηματαγορά: Πως κινείται η αγορά στα νεόδμητα [πίνακες]