Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Ορισμένες χώρες της Δύσης αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σήμερα στην Αττάλεια, ωστόσο, οι στενές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία δεν προδιαθέτουν για απτά αποτελέσματα. «Οι προσδοκίες μου από τις συνομιλίες είναι χαμηλές», δήλωσε χθες ο Κουλέμπα, προτρέποντας τον Λαβρόφ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με καλή πίστη και όχι με προπαγανδιστική προοπτική».
Ο Ουκρανός απεσταλμένος του Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η χώρα του προσβλέπει σε κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών και τη διευθέτηση των ανθρωπιστικών ζητημάτων, αναφέροντας τους όρους τους οποίους θα παρουσιάσει στη ρωσική πλευρά.
Η Τουρκία έχει προσπαθήσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να διατηρήσει ίσες αποστάσεις έναντι των δύο πλευρών. Οι δηλώσεις του Ερντογάν και των αξιωματούχων του έχουν δείξει την πρόθεση της Αγκυρας υπέρ της στάσης του «μεγάλου ουδέτερου»: Καταδίκασε μεν την αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς από τη Μόσχα, μίλησε για πόλεμο (και όχι για επιχειρήσεις, κατά τη ρωσική ορολογία), αλλά δεν συνυπογράφει τις Δυτικές κυρώσεις κατά του εισβολέα, θέλοντας να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή στη Ρωσία. Η Τουρκία έχει μεν εμπορικές σχέσεις και με τις δύο αντιμαχόμενες χώρες, όμως η κυβέρνηση του Ερντογάν υπολογίζει πολύ την οικονομία της, αφού ο όγκος του διμερούς εμπορίου Τουρκίας-Ρωσίας είναι εξαπλάσιος σε σχέση με της Ουκρανίας.
Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Γιτζάκ Χέρτσογκ, στην Αγκυρα αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος. Το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε τη Μόσχα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος είχε συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια μετέφερε τις προτάσεις του προέδρου της Ρωσίας στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Ισραήλ, που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία λόγω των εγγυήσεων ασφάλειας που προσφέρει στη Συρία, επιθυμεί να μην υπάρξει ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή λόγω του πολέμου στη Ουκρανία.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Ταυτόχρονα, έχει υπογραμμίσει τις καλές του σχέσεις και με την Ουκρανία με την οποία το εβραϊκό κράτος συνδέεται με ιστορικούς ισχυρούς δεσμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post», το Κρεμλίνο έχει παρουσιάσει στην ουκρανική κυβέρνηση την πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης και περιμένει την απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας. Η πρόταση εμπεριέχει τον τερματισμό του πολέμου με τίμημα την περιοχή του Ντονμπάς και τη δέσμευση ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η ουκρανική πλευρά επιθυμεί πάντως Δυτική χώρα ως μεσολαβητή σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με τη Μόσχα. Ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Ιχόρ Ζόβκα, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, να μεσολαβήσει, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «οι μόνες σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους είναι αυτές που μπορούν να γίνουν σε προεδρικό επίπεδο».
«Η Ουκρανία δεν θα συναινέσει σε τελεσίγραφα που θα θέσει η επιτιθέμενη Ρωσία», δήλωσε ο Ζόβκα στο γερμανικό ARD, επισημαίνοντας πάντως ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συνομιλήσει για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως είναι ανοιχτός στο διάλογο για το καθεστώς στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ, ενώ εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις εκκλήσεις του για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οπως είπε στο δίκτυο ABC, «το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Βασική προϋπόθεση μιας προεδρικής συνάντησης για τον Ουκρανό πρόεδρο είναι «η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και η κατάπαυση του πυρός».
Το σεβασμό των ανθρωπιστικών διαδρόμων από τη Ρωσία για την ασφαλή φυγή των αμάχων ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Στην κοινή συνέντευξή τους, ο Αντονι Μπλίνκεν απέρριψε τις συζητήσεις για αποστολή Αμερικανών στρατιωτών που θα οδηγούσε σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και υπογράμμισε ότι αν ο Πούτιν προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς-μαριονέτα στην Ουκρανία, θα προκαλέσει χάος στη χώρα. Η ομόλογός του, Λιζ Τρας, είπε ότι η Βρετανία προμηθεύει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά τάχθηκε κατά της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr