Πρόκειται για μερικά από τα στατιστικά στοιχεία του Μαρτίου, που αποτυπώνουν τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των πυρκαγιών στις οποίες επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα. Κλιματική κρίση, αμέλεια και ενίοτε αδιαφορία συμμόρφωσης στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας έχουν «εκτοξεύσει» τις φωτιές εκτός αντιπυρικής περιόδου, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις, πριν από την άνοδο της θερμοκρασίας. Κάθε φθινόπωρο και χειμώνα, το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται πάνω από 3.000 πυρκαγιές, ενώ το 55% των πύρινων μετώπων σε δάση και χωράφια καταγράφεται τους φαινομενικά «ακίνδυνους» μήνες.
Απροσεξία
«Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν γεωργικές εργασίες, γίνονται καύσεις και δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να ξεκινούν από απροσεξία πολλές πυρκαγιές. Είναι μεγάλος ο αριθμός. Το διάστημα αμέσως μετά την αντιπυρική, που υπάρχει λιγότερη δραστηριότητα στα χωράφια και υπάρχουν περισσότερες βροχές, είναι καλύτερες οι συνθήκες», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πηγές από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη πίεση εκτός αντιπυρικής περιόδου παρατηρείται συνήθως ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.
Με τον «φόρτο εργασίας» να αυξάνεται διαρκώς λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών, στη φετινή μάχη με τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να ριχτεί ο μεγαλύτερος ιστορικά αριθμός μόνιμων και εποχικών πυροσβεστών.

Σύγκριση
Τις 20 πρώτες ημέρες του Μαρτίου, η Πυροσβεστική βρέθηκε αντιμέτωπη με 950 ενάρξεις πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο διάστημα έναν χρόνο πριν, οι φωτιές δεν ξεπερνούσαν τις 200. Αντίστροφη ήταν η τάση τον Φεβρουάριο, καθώς οι αυξημένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μείωση στα συμβάντα.
«Τον Μάρτιο είχαμε αυξημένο αριθμό εκδήλωσης, κάτι που οφείλεται, ως επί το πλείστων, στις γεωργικές εργασίες και τις καύσεις, αλλά και λόγω της αλλαγής των μετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της χώρας. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν, όμως είχαμε δύο σοβαρές φωτιές στα Καλάβρυτα και τη Λευκάδα. Δεν είναι κάτι καινούργιο, κάτι πρωτόγνωρο. Τα τελευταία χρόνια είχαμε δύσκολες φωτιές ακόμα και τον Νοέμβριο. Εχει αλλάξει το κλίμα, το βιώνουμε όλοι καθημερινά», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Νίκος Λαυράνος, πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, μέσα στο 2024 ξέσπασαν 9.777 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές, 3.741 φωτιές σε δάση και γεωργικές εκτάσεις είχαν καταγραφεί εκτός αντιπυρικής περιόδου (Νοέμβριος-Απρίλιος). Το αντίστοιχο διάστημα το 2023, η Πυροσβεστική είχε διαχειριστεί 4.104 πυρκαγιές, ενώ ίδια περίπου είναι η «τάση» σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του 2025. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν μέρες πριν από την αντιπυρική περίοδο που οι πυροσβέστες σε ολόκληρη τη χώρα χρειάζεται να επιχειρήσουν σε περισσότερα από 60 μέτωπα, αριθμός που συνήθως καταγράφεται στην «καρδιά» του καλοκαιριού.
Οσον αφορά τις φωτιές εκτός αντιπυρικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτυπώνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, που το 2024 καταγράφηκαν 2.899 ενάρξεις αγροτοδασικών συμβάντων και το 2023 3.107 πυρκαγιές.
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Εστίες κινδύνου οι καύσεις κλαδιών

Πέμπτη 13 Μαρτίου. Κάτοικοι στο χωριό Καλαμίτσι του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά λαμβάνουν μήνυμα από το «112» στα κινητά τους τηλέφωνα. O ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης τούς προειδοποιούσε να είναι σε ετοιμότητα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά και οι φλόγες, κινούμενες από θυελλώδεις νοτιάδες, πλησίαζαν απειλητικά τα σπίτια του οικισμού. Η επικίνδυνη πυρκαγιά, που απείλησε σπίτια στα μέσα Μάρτιου, είχε ξεκινήσει σε χωράφι της περιοχής από αγρότη που έκαιγε κλαδιά, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική απαγόρευση.
Ανακοίνωση
«Μόνο χθες εκδηλώθηκαν πάνω από 70 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με κύριο αίτιο την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Η απαγόρευση καύσης -καθώς και οι ανάλογες ποινές, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις- ήδη είναι σε ισχύ», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που είχε εκδοθεί στις 12 Μαρτίου, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών οι οποίες είχαν σημειωθεί από αμέλεια, αλλά και λόγω των δύσκολων καιρικών φαινομένων.
«Τα στοιχεία του φετινού Μαρτίου όντως δείχνουν πολύ αυξημένο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με άλλες χρονιές, παρότι υπήρχε και απαγόρευση καύσης λόγω συνθηκών για μία εβδομάδα. Αυτό από μόνο του ως γεγονός δείχνει ότι στοιχεία που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες υφίστανται και σε προγενέστερους μήνες εκτός αντιπυρικής περιόδου και επιφέρουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς σε συνδυασμό με την αμέλεια και την απροσεξία που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κλαδιών κ.λπ. σε αγροτικές κατά βάση περιοχές», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας.
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Στη… μάχη περισσότεροι από ποτέ πυροσβέστες

«Φέτος ξεκινάμε την προσπάθεια αυτή με τον μεγαλύτερο ιστορικά αριθμό όσον αφορά το Σώμα της Πυροσβεστικής και αναφέρομαι και στους μόνιμους, που είναι 15.500, και στους 2.500 εποχικούς. Ενα σύνολο, δηλαδή, 18.000 ατόμων», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο. Η αύξηση του προσωπικού αναμένεται να αγγίξει το 20% σε σύγκριση με τον αριθμό των στελεχών που υπήρχε πριν από τρία χρόνια.
Διαφωνία
«Η Πολιτεία καλά κάνει και διαφημίζει τον αριθμό. Εμείς θα διαφωνήσουμε. Σίγουρα είμαστε λίγο περισσότεροι από πέρυσι, το νούμερο όμως αυτό, δυστυχώς, δεν αποτυπώνει τις ελλείψεις. Υπάρχουν 3.500 κενές οργανικές θέσεις, που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων. Το σύνολο των πυροσβεστικών σταθμών της χώρας παρουσιάζει υποστελέχωση. Οφείλονται στους πυροσβέστες 2.000.000 ώρες ανάπαυσης και 600.000 μέρες αδειών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου για τον εναέριο στόλο πυρόσβεσης, ο στόχος είναι τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που θα μπορούν να διατεθούν για κατάσβεση στα μέτωπα κατά την αντιπυρική περίοδο να ξεπερνούν τα 80. Από αυτά τα 49 θα είναι ενοικιαζόμενα με βάση ειδικές συμφωνίες, ενώ τα υπόλοιπα θα προστεθούν από τον εθνικό στόλο (Canadair, Air Tractor, PZL, Ενοπλες Δυνάμεις).
ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
| 2023 | 2024 |
ΣΥΝΟΛΙΚΑ | 8.257 | 9.777 |
ΕΝΤΟΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ | 4.516 | 5.673 |
ΕΚΤΟΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ (1/11- 31/12) | 997 | 842 |
ΕΚΤΟΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ (1/1-30/4) | 3.107 | 2.899 |