Τα νήματα κινούσε στο παρασκήνιο και ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. «Λογικά θα έπρεπε να μιλάμε για έναν συνασπισμό πέντε και όχι τεσσάρων κομμάτων», λέει ο Περβάν Σιμεόνοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Gallup International Balkans, στην βουλγαρική ιστοσελίδα Mediapool. Ένα μικρό δείγμα της επιρροής του Ράντεφ είναι και ότι στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνουν σημαντικά υπουργεία τέσσερα πρόσωπα, που εκείνος είχε επιλέξει προ μηνών για να στελεχώσουν μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγούσε τις χώρα σε νέες εκλογές. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό Πέτκοφ, τον υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, τον υπουργό Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ και τον υπουργό Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ.
Η προγραμματική συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, ένα κείμενο 140 σελίδων, έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα. «Πρόκειται για ένα είδος εγγύησης ότι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση θα εστιάσουν στις προγραμματικές θέσεις τους, αλλά να δούμε πόσοι θα τηρήσουν πράγματι αυτήν την δέσμευση», λέει η Βεσέλα Τσέρνεβα, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων με έδρα τη Σόφια. Το σίγουρο είναι ότι η νέα κυβέρνηση είναι μία πρόσκαιρη συμμαχία σκοπιμότητας, που βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. «Ήταν, αριθμητικά, η μοναδική δυνατότητα για να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συνεργασία του (κόμματος του Μπορίσοφ) GERB ή του κόμματος της τουρκικής μειονότητας (DPS)», εξηγεί η Βεσέλα Τσέρνεβα.
Οι διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα του νέου συνασπισμού δύσκολα γεφυρώνονται. Για παράδειγμα η επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος και μελλοντική υπουργός Οικονομίας, Κορνέλα Νίνοβα, θεωρείται επιρρεπής σε συμφωνίες συνωμοσίας, καταφεύγει σε εθνικιστικούς τόνους και δεν συμμερίζεται την καθολική ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο λόγος που, για πολλά χρόνια, το συντηρητικό κόμμα «Δημοκρατική Βουλγαρία» δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί της.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ακόμα και τώρα, τα τέσσερα κόμματα δεν συνυπέγραψαν από κοινού την προγραμματική συμφωνία, αλλά κατέφυγαν σε ένα διαδικαστικό τρικ: το καθένα από τα τρία μικρότερα κόμματα υπέγραψε συμφωνία σε διμερή βάση με το ισχυρότερο κόμμα, εκείνο του πρωθυπουργού Πέτκοφ. Επιπλέον, προβλέπεται ότι κάθε κόμμα θα ορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και θα αποστείλει τουλάχιστον έναν δικό του σύμβουλο στα υπουργεία που δεν στελεχώνει. «Έτσι θα έχουμε ένα αντίβαρο στην παντοδυναμία των κομμάτων μέσα στα υπουργεία», λέει ο Χρίστο Ιβάνοφ, συμπροεδρεύων της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία.
ΠΗΓΗ: DW
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ο Γιώργος Τράγκας – Νοσηλευόταν με κορονοϊό
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Οργή μετά τις αποκαλύψεις για «revenge porn» – Στον «αέρα» οι Ράδιο Αρβύλα
- Συντάξεις: Τα τελικά ποσά επιστροφών για επικουρικές, Δώρα [πίνακες]
- Κορονοϊός: Ποιες οι αλλαγές-ασπίδα στη μετάλλαξη που είναι στο τραπέζι
- Νίκος Ανδρουλάκης: Oλοι οι άνθρωποι του νέου προέδρου
- Γιώργος Παπαδάκης: Γιατί έλειψε από το πλατό του «Καλημέρα Ελλάδα»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr