Από τότε που αντιμετώπισε τα κύματα των προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν το 2014-15, το ΑΚΡ έχει επικεντρωθεί στη φιλοξενία προσφύγων με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την Ε.Ε., αναδεικνύοντας παράλληλα τα πανισλαμιστικά ιδεολογικά διαπιστευτήρια του κόμματος, με τη φιλοξενία μουσουλμάνων από εμπόλεμες χώρες.
Αλλά ο νατιβισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Τουρκία, όπως αποδεικνύεται από τις ταραχές εναντίον της Συρίας που ξέσπασαν στην Αγκυρα στις 11 Αυγούστου. Και ως αποτέλεσμα, τώρα το ΑΚΡ βρίσκει τη στρατηγική του για τους πρόσφυγες ξεπερασμένη, καθώς και μια αυξανόμενη απειλή για τις προοπτικές του κόμματος στις προγραμματισμένες εθνικές εκλογές του 2023.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ φιλοξενεί ήδη περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες. Οι περισσότεροι είναι Σύροι και περίπου 120.000 είναι Αφγανοί. Ο προσφυγικός πληθυσμός της Τουρκίας, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, έχει μετατραπεί σε ολοένα και πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα στη χώρα. Αυτό έχει χειροτερέψει από την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, με τους γηγενείς Τούρκους και τους πρόσφυγες να ανταγωνίζονται για έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας.
ΤΟ ΑΚΡ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ τώρα να βρει πολιτικές λύσεις για το αναμενόμενο νέο κύμα Αφγανών προσφύγων που προκλήθηκε από την πτώση της κυβέρνησης. Για να περιορίσει το αναμενόμενο κύμα προσφύγων, η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την κατασκευή ενός νέου φράγματος 150 μιλίων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν. Η Αγκυρα διατηρεί επίσης ανοιχτές τις επιλογές της για μια επικαιροποιημένη συμφωνία για τους μετανάστες με την Ευρώπη.
Εν μέσω της αστάθειας που επικρατεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες, οι τουρκικές αρχές είχαν ήδη αναφέρει αύξηση των Αφγανών μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος από το Ιράν. Στον απόηχο της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, χιλιάδες άλλοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, ενθαρρύνοντας νέους τρόπους μετανάστευσης σε όλο τον κόσμο. Στις 16 Αυγούστου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε όλες τις χώρες να υποδεχθούν πρόσφυγες και να απέχουν από τις απελάσεις.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τις πολιτικές επιλογές του ΑΚΡ, ωστόσο, το προσφυγικό ζήτημα θα υπονομεύει όλο και περισσότερο την εσωτερική πολιτική υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να εμποδίσει τα νέα κύματα Αφγανών προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα, αλλά αν το κάνει, οι Τούρκοι ισλαμιστές και άλλοι θρησκευόμενοι Τούρκοι θα αποδυναμώσουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η Αγκυρα γυρίζει την πλάτη στους συμπολίτες της μουσουλμάνους. Εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα σε νέους πρόσφυγες, ωστόσο, θα επιδεινωθεί επίσης το αντιπροσφυγικό κλίμα, ιδίως καθώς δεν είναι σαφές ότι οι νεοαφιχθέντες θα μπορούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, αποτελώντας μόνιμο βάρος για την οικονομία και την αγορά εργασίας. Η υποδοχή νέων προσφύγων θα προκαλέσει περισσότερες ταραχές όπως αυτή της 11ης Αυγούστου, υπονομεύοντας περαιτέρω την ασφάλεια και μειώνοντας την εσωτερική πολιτική στήριξη προς το ΑΚΡ. Η Τουρκία έχει επίσης λιγότερα κίνητρα να στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία για τους μετανάστες και την πρόσβασή της στην αναγκαία χρηματοδότηση της Ε.Ε., την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα χρήματα για βοήθεια προκειμένου να περιορίσει ένα νέο κύμα Αφγανών προσφύγων.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ δείχνουν ότι κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), προσελκύουν ήδη ψηφοφόρους από το κυβερνών ΑΚΡ και τον σύμμαχό του, το υπερεθνικιστικό MHP. Το υπερεθνικιστικό κόμμα Iyi φαίνεται επίσης να κερδίζει τους υποστηρικτές του MHP, ενώ το ισλαμιστικό κόμμα Felicity έχει ιστορικά προσπαθήσει να κερδίσει τους θρησκευόμενους Τούρκους στον συνασπισμό εναντίον του AKP.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ να βρει μια πολιτική στρατηγική απέναντι στους νέους Αφγανούς πρόσφυγες, η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση καθώς εμποδίζει νέους πρόσφυγες, τους απελαύνει ή και τα δύο. Εάν η Τουρκία κλείσει τα σύνορά της και εμποδίσει την είσοδο Αφγανών, αυτοί πιθανότατα θα παγιδευτούν στο Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση με τον COVID-19, φιλοξενώντας ήδη 3,6 εκατομμύρια (κυρίως Αφγανούς) πρόσφυγες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Υπό το βάρος των σκληρών κυρώσεων υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, το Ιράν δεν διαθέτει επίσης τη δυτική βοήθεια και την εσωτερική κυβερνητική υποδομή για να υποστηρίξει ένα νέο κύμα προσφύγων στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία. Επιπλέον, καθώς αυξάνεται το αντιπροσφυγικό συναίσθημα, η Τουρκία μπορεί να μπει στον πειρασμό να επανεγκαταστήσει ορισμένους Σύρους σε προστατευόμενα από την Τουρκία εδάφη στη Συρία, αλλά θα αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από Σύρους που ανησυχούν ότι η συριακή κυβέρνηση θα ανακαταλάβει τελικά αυτά τα εδάφη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter