1) Να εγκαινιάσει ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμών, προκειμένου να ανακόψει τη ροή της πανδημίας.
2) Να ξαναγράψει το ιταλικό σχέδιο για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και να το στείλει εγκαίρως προς έγκριση στις Βρυξέλες.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, πέτυχε και στα δύο. Το επίτευγμά του έχει μεγαλύτερη αξία αν λάβουμε υπόψη ένα περιστατικό που αποκάλυψε η «La Stampa». Στις 14 Φεβρουαρίου, την επομένη της ορκωμοσίας του, ο Μάριο Ντράγκι εξομολογήθηκε στον προκάτοχό του και νυν επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, ότι «είχε πολύ δρόμο μπροστά του». Στην πραγματικότητα έπρεπε να τα κάνει όλα από την αρχή. Πηγές του «Παλάτσο Κίτζι» (του ιταλικού Μαξίμου) υπογράμμιζαν ότι το ιταλικό σχέδιο που στάλθηκε στις Βρυξέλες ήταν «ριζικά διαφορετικό» από το προηγούμενο. Οι βασικές διαφορές του αφορούν τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονταν εδώ και δεκαετίες, κυρίως στη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Επιπλέον ο Ντράγκι κατάφερε να προσθέσει στα 191,5 δισ. ευρώ, που δικαιούται η Ιταλία ως επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, ακόμη 50 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., για στοχευμένες δαπάνες των επόμενων χρόνων.
Ενίσχυση
Βέβαια, η μερίδα του λέοντος από αυτό το μίνι σχέδιο Μάρσαλ θα πάει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα αποτελέσουν… ατμομηχανή της ανάπτυξης για την ανόρθωση της οικονομίας. Ο πρώην πρωθυπουργός και νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ζήτησε να ενισχυθεί η «χαμένη» νέα γενιά των 18άρηδων μέσα από αύξηση του -σκανδαλωδώς χαμηλού, για τα ευρωπαϊκά standards- φόρου κληρονομιάς υψηλών περιουσιών στην Ιταλία. Oμως, ο Ντράγκι το απέκλεισε κατηγορηματικά, μην τολμώντας να θίξει μια σχεδόν «φεουδαρχική» παράδοση, που δεν περιποιεί τιμή στη γειτονική χώρα.
«Αρχιστράτηγο» στη μάχη κατά της πανδημίας ο Ντράγκι όρισε τον απόστρατο στρατηγό Πάολο Φιλιουόλο, ο οποίος σχεδίασε έναν οδικό χάρτη για τον εμβολιασμό του 80% των Ιταλών έως τον Σεπτέμβριο. Στη Ρώμη ήδη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των 35άρηδων και ο Ντράγκι απέδωσε το πρόσφατο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού στην επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας. «Από τη στιγμή που νικάμε την πανδημία θα επιστρέψουμε σύντομα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ευδιάθετος στους δημοσιογράφους.
Ακόμη και οι αντίπαλοί του αναγνωρίζουν στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό ότι ξαναέβαλε την Ιταλία στη διεθνή σκηνή, αποκαθιστώντας ένα κύρος που η χώρα είχε αρχίσει να χάνει.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ηταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που μπλόκαρε μια παρτίδα χιλιάδων δόσεων εμβολίων για την Αυστραλία και ο μοναδικός μέχρι στιγμής που έχει αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από το επεισόδιο του «sofagate» με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η Ιταλία προεδρεύει αυτήν την εποχή στο G-20 και συμπροεδρεύει στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό φόρουμ COP-26 έδωσε τη δυνατότητα στον Ντράγκι να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε διεθνή ζητήματα, υποδεχόμενος τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, και διοργανώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη τη σύνοδο υπουργών Υγείας του G-20.
«Τρικλοποδιές» από Σαλβίνι
To ερώτημα είναι έως πότε θα κυβερνά ο «Σούπερ Μάριο», δεδομένου ότι για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας τού βάζει συνεχώς μικρές «τρικλοποδιές», αναγκάζοντας τον Λέτα να του πει: «Αφού έχεις τόσο πολλές διαφωνίες, να φύγεις από την κυβέρνηση»!
Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα διόρισε τον Ντράγκι με προοπτική να ολοκληρώσει τη θητεία της Βουλής το 2023, φέρνοντας εις πέρας τις υποδεικνυόμενες από την Ε.Ε. μεταρρυθμίσεις. Ομως, το πρόβλημα είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει η θητεία του ίδιου του Ματαρέλα και ο Σαλβίνι πολύ θα ήθελε να… σπρώξει τον Ντράγκι στο τιμητικό πόστο του προέδρου, ώστε να γίνουν πρόωρες εκλογές και να διεκδικήσει ο ίδιος την πρωθυπουργία. Το Δημοκρατικό Κόμμα αντιτίθεται σφοδρά σε αυτήν την προοπτική, που θα γυρίσει τη χώρα στο «σημείο μηδέν». Από την άλλη πλευρά, ο Ματαρέλα δεν φαίνεται διατεθειμένος να διεκδικήσει την επανεκλογή του και θα έβλεπε με καλό μάτι ως διάδοχό του την τεχνοκράτισσα υπουργό Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπια. Προς το παρόν, όλες αυτές οι συζητήσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκνευρίζουν τον «Σούπερ Μάριο».
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter