Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «Οι προοπτικές του Μάριο Ντράγκι για την Ευρώπη είναι ζοφερές. Το χειρότερο είναι ότι αν και ξέρει πώς να το κάνει καλύτερο, μάλλον δεν μπορεί.
«Θα είμαστε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, καθώς παρουσίασε τις ιδέες του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη συγκράτηση της παλίρροιας της αμερικανικής και κινεζικής κυριαρχίας.
Ήταν τα 77α γενέθλιά του την περασμένη εβδομάδα και ίσως αυτοί οι εορτασμοί έπαιξαν ρόλο στη ζοφερή αναλογία: «Μοιραζόμαστε αυτή την τούρτα που γίνεται όλο και μικρότερη – με μικρότερο αριθμό ανθρώπων».
Τελικά δεν φαίνεται πείθει ειδικά τους ισχυρούς της Ευρώπης.
«Nein» από τη Γερμανία στην πρόταση Ντράγκι για την βιωσιμότητα της ΕΕ
«Όχι» είπε η Γερμανία στην έκκληση του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με περισσότερο κοινό χρέος για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.
Ο Λίντνερ ανέφερε ότι η συγκέντρωση «κινδύνων και ευθυνών δημιουργεί δημοκρατικά και δημοσιονομικά προβλήματα», μιλώντας στο Politico. «Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», σημείωσε για το σχέδιο του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προβλέπει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να επενδύσει επιπλέον 800 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2030, ως συντηρητική εκτίμηση».
«Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη επιχορηγήσεων, αλλά τα δεσμά της γραφειοκρατίας και της σχεδιασμένης οικονομίας. Περισσότερο δημόσιο χρέος κοστίζει τόκους, αλλά δεν δημιουργεί απαραίτητα περισσότερη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Έκθεση Ντράγκι: Η Ε.Ε. χρειάζεται επενδύσεις διπλάσιες του Σχεδίου Μάρσαλ
Ανοιχτή την πόρτα για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό ως εργαλείο για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας άφησε ο τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην πολυαναμενόμενη πολυσέλιδη έκθεσή του. Ο τέως Ιταλός πρωθυπουργός προτείνει «ριζική αλλαγή», καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει επιθετικό ανταγωνισμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Οπως τονίζει, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να υστερεί έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλώντας τους στόχους του μπλοκ για ενίσχυση της γεωπολιτικής του θέσης, κοινωνική ισότητα και απαλλαγή από τον άνθρακα, κάνοντας λόγο για «υπαρξιακό πρόβλημα».
Η έκθεση, με επικεφαλής τον Ντράγκι, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, διαπίστωσε ότι αυτές οι φιλοδοξίες της Ε.Ε. τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση εν μέσω της εξασθένησης της αύξησης της παραγωγικότητας που επιβραδύνει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Οι προκλήσεις της Ευρώπης
Η έκθεση παρουσιάζει τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. μέσω μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων στην άμυνα. Η Ε.Ε. πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου «οι εξαρτήσεις μετατρέπονται σε τρωτά σημεία και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλους για την ασφάλειά της», διαπιστώνει η έκθεση, αναφέροντας την εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικογένειας από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά και την εξάρτηση της Κίνας από την Ε.Ε. για την απορρόφηση της βιομηχανικής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Στις πιο πρόσφατες ομιλίες του, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. «δεν επικεντρώνονται αρκετά στη δική μας αγορά: σχεδόν το 80 % των προμηθειών, τα τελευταία δύο χρόνια, προέρχεται από χώρες εκτός της Ε.Ε.». Πρότεινε αλλαγές για την εισαγωγή ρητρών «Buy European» στους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις. Η προσπάθεια να αξιοποιηθεί πλήρως το μέγεθος του μπλοκ και να καταστούν οι πολιτικές του συνεπείς θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της έκθεσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο του 1%-2% του “Σχεδίου Μάρσαλ” για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο ίδιος. Μετά την επιτυχία του ιστορικού σχεδίου ανάκαμψης έπειτα από την πανδημία της Covid, η Ε.Ε. θα πρέπει «να συνεχίσει την έκδοση εργαλείων κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ασφάλειας της Ε.Ε.», σημειώνει στην εισαγωγή της 400σέλιδης έκθεσης ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, επισημαίνοντας το οικονομικό «χάσμα» που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ.
Η ιδέα της έκδοσης κοινού χρέους παραμένει, πάντως, «κόκκινη γραμμή» για πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, που εξακολουθούν να φοβούνται ότι θα υπερχρεωθούν για να συμπληρώσουν τις καθυστερήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέθεσε στον Ντράγκι να παραδώσει την έκθεση, θα πρέπει να αποφασίσει πόσες και ποιες από τις συστάσεις του θα ακολουθήσει. Η έκθεση έρχεται, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των κύριων ανταγωνιστών του μπλοκ, εν μέρει λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και της έλλειψης πρώτων υλών. Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την αδυναμία των τηλεπικοινωνιακών και αμυντικών βιομηχανιών της να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας και να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μια πιο «ευκίνητη» στάση ασφαλείας.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤ
Επένδυση για απεξάρτηση από τον άνθρακα, ψηφιακή καινοτομία, υποδομές
Νέοι κανόνες προληπτικής εποπτείας για τράπεζες και επενδυτές
Πρόνοια στον ιδιωτικό τομέα
Προσαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγικότητας
Ταχύτερη ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις
Συγχρονισμός πολιτικών με κλιματικούς στόχους
Κοινή χρηματοδότηση για αμυντική έρευνα και ανάπτυξη
Αύξηση συνεργατικών προμηθειών σε αμυντικό εξοπλισμό